Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάζει το έδαφος για προγραμματικές συμφωνίες με πανεπιστήμια και κέντρα καινοτομίας οι οποίες αναμένεται να «θωρακίσουν» την Επιτροπή Παιγνίων αλλά και την αγορά τυχερών παιγνίων στην χώρα μας που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ραγδαία.
Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Επιτροπή το Πλαίσιο Προγραμματικών Συνεργασιών της ΕΕΕΠ με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι συνεργασίες θα επικεντρωθούν σε πολύ ενδιαφέροντα ερευνητικά αντικείμενα και δράσεις.
«Η ΕΕΕΠ σκοπεύει, στο πλαίσιο του Στρατηγικού της Σχεδίου, να συνεργαστεί με όλους τους Φορείς του Δημοσίου, που ασχολούνται με τομείς που ενδιαφέρουν το εποπτικό και ελεγκτικό της έργο» αναφέρουν στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής.
Σκοπός είναι, μέσα από αυτές τις συνέργειες, να βελτιώσουν την προσφορά τους κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τον περιορισμό των αρνητικών κοινωνικών επιπτώσεων από την ενασχόληση με τα παίγνια, αλλά και με άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η σύνδεση της αγοράς παιγνίων με τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία της χώρας μας.
«Είναι μία μακροχρόνια διαδικασία που πιστεύουμε ότι θα δώσει μετρήσιμα αποτελέσματα για ολόκληρο το οικοσύστημα των παιγνίων στην Ελλάδα» επισημαίνουν τα ίδια στελέχη.
«Η οργανωμένη συλλογική συνεργασία των φορέων του χώρου των τυχερών παιγνίων με τα πανεπιστήμια, τις τεχνικές σχολές ή άλλους αξιόπιστους φορείς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης είναι μονόδρομος, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο κλάδος στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΕΠ.
Κάνοντας ιχνηλάτηση των τάσεων της αγοράς η Επιτροπή Εποπτείας -Ελέγχου Παιγνίων αναφέρει στο επιχειρησιακό της σχέδιο 2023 – 2027 ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα εξακολουθήσει να επηρεάζει τη συμπεριφορά των παικτών και καθώς αλλάζουν οι γενιές, όλο και περισσότεροι θα προσανατολίζονται σε ψηφιακές εφαρμογές.
Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα για την αγορά παιγνίων αλλά και νέους κινδύνους τους οποίους η Επιτροπή θα πρέπει να αντιμετωπίσει με συμμάχους τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.
Ήδη σε πολλές χώρες η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει αρχίσει να «εμπλέκεται» με τα τυχερά παίγνια με μελέτες και έρευνες που μπορούν με την χρήση πληροφορικής ή τεχνητής νοημοσύνης να βοηθήσουν το υπεύθυνο παιχνίδι μακριά από παράνομα δίκτυα και εθισμούς.
Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ
Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ, δημιούργησε Κέντρο Αριστείας για Έρευνα στα Τυχερά Παιχνίδια (CoEGR) που αναμένεται να διευκολύνει τις ζωντανές δοκιμές για τη μελέτη στο στοίχημα και τα τυχερά παίγνια .
Η έρευνα θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από παρόχους τυχερών παιχνιδιών. Έτσι ώστε να ελέγξει πόσο αποτελεσματικές είναι οι τρέχουσες στρατηγικές παρέμβασης.
Το πρόγραμμα ιδρύθηκε με χρηματοδότηση 600.000 $ από το Διεθνές Κέντρο για το Υπεύθυνο Παιχνίδι (ICRG). Ενώ πρόσθετη υποστήριξη έχει επίσης χορηγηθεί από την Entain Australia, το Κέντρο Εγκεφάλου και Νου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το Κέντρο Διάρκειας Ζωής του Αυστραλιανού Ερευνητικού Συμβουλίου.
Οι ζωντανές δοκιμές, πέρα από τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών, θα γίνουν μαζί με μια ομάδα ειδικών από τους τομείς της ψυχολογίας, των οικονομικών, των επιχειρήσεων, και της δημόσιας υγείας.
Το CoEGR θα αναλύει σε πρώτη φάση τα ευρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη νέων στρατηγικών για τη μείωση της βλάβης που σχετίζεται με τα τυχερά παιχνίδια.
Στόχος τους είναι να βελτιώσουν τις προληπτικές παρεμβάσεις και να ενθαρρύνουν τις θετικές αλλαγές στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης βλάβης, χρησιμοποιώντας στρατηγικές επικοινωνίας και εργαλεία με επίκεντρο τον καταναλωτή.