Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs στις ΗΠΑ
O Hock Tan, CEO της Broadcom Φώτο: Getty Images
Νέα υψηλά άγγιξαν το 2023 οι αποδοχές των επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς τα Δικαιώματα Απόκτησης Δωρεάν Μετοχών (Stock Awards) διόγκωσαν την αξία των «πακέτων».

Νέα υψηλά άγγιξαν το 2023 οι αποδοχές των επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών επιχειρήσεων καθώς τα Δικαιώματα Απόκτησης Δωρεάν Μετοχών (Stock Awards) διόγκωσαν την αξία των «πακέτων».

Τα μισά από τα στελέχη που περιλαμβάνει ανάλυση της WSJ έλαβαν τουλάχιστον 15,7 εκατ. δολάρια -ποσό ρεκόρ-, με αρκετούς να κερδίζουν ακόμη και πάνω από 50 εκατ. δολάρια. Οι μέσες αποδοχές για τις ίδιες επιχειρήσεις έναν χρόνο πριν ήταν περίπου 14,5 εκατ. δολάρια.

Μεταξύ των 25 στελεχών με τις υψηλότερες αποδοχές, συγκαταλέγονται 8 στελέχη της τεχνολογίας, 5 του χρηματοπιστωτικού κλάδου και 5 του κλάδου μίντια-ψυχαγωγία.

Τα περισσότερα στελέχη «πήραν αύξηση» τουλάχιστον 9% από πέρυσι, με 1 στους 4 να βλέπει αυξημένες αποδοχές κατά τουλάχιστον 25%.

Ο Hock Tan, ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO, με αποδοχές 162 εκατ. δολαρίων, χρειάζεται να διατηρήσει το πόστο του για 5 έτη και η τιμή της μετοχής της Broadcom πρέπει να φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο μετά τον Οκτώβριο του 2025 για να λάβει το μέγιστο της αποζημίωσης που έχει συμφωνηθεί. Η διοίκηση της Broadcom λέει πως η εταιρεία έχει υπεραποδώσει έναντι των ανταγωνιστών της υπό τον Tan, που βρίσκεται στο τιμόνι της από το 2006, και δεν θα λάβει περισσότερες μετοχές ή μπονους για μια πενταετία.

Οι αποδοχές του Nikesh Arora της Palo Alto Networks έφτασαν τα 151 εκατ. δολάρια, τα οποία θα λάβει κυρίως υπό τη μορφή equity awards. Σε αυτά περιλαμβάνονται μετοχές που θα δοθούν σε ορίζοντα τριών ετών.

Η Blackstone, όπου ο Steven Schwarzman κέρδισε 120 εκατ. δολάρια, είπε ότι η απόδοση 83% που πέτυχε η εταιρεία ξεπέρασε αυτή των άλλων Αμερικανών διαχειριστών assets και περιέγραψε τη διάρθρωση των αμοιβών ως την ευθυγράμμιση των κινήτρων των στελεχών με αυτά των επενδυτών.

Ο Christopher Winfrey της Charter Communications, έλαβε συνολική αμοιβή αξίας 89,1 εκατ. δολαρίων, κυρίως με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών σε διάστημα πέντε ετών. Μεγάλο μέρος; θα δοθεί μόνο εάν οι μετοχές της εταιρείας αυξηθούν κατά 28% σε 152% από τη στιγμή που έγινε η συμφωνία.

Αναλυτικά, οι 10 πιο ακριβοπληρωμένοι CEOs βάσει της ανάλυσης της WSJ.

CEOΕΤΑΙΡΕΙΑΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (σε εκατ.)
Hock Tan Broadcom$161,83
Nikesh AroraPalo Alto Networks$151,43
Stephen SchwarzmanBlackstone$119,78
Christopher WinfreyCharter Communications$89,08
Will LansingFair Isaac$66,35
Tim CookApple$63,21
Hamid MoghadamPrologis$50,89
Theodore SarandosNetflix$49,83
David ZaslavWarner Bros. Discovery$49,70
Glenn Fogel
Booking Holdings$46,72

Η ανάλυση της WSJ βασίζεται σε δείγμα άνω των 400 επιχειρήσεων και σε στοιχεία της MyLogIQ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρότζερ Φέντερερ - Ραφαέλ Ναδάλ: Από αντίπαλοι, «συμπαίκτες» για τη νέα καμπάνια της Louis Vuitton

gazzetta
gazzetta reader insider insider