Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 48% του ΑΕΠ από το 37% που ήταν το 2018 και η κατάταξη της Ελλάδας μέσα στις είκοσι πιο αναγνωρίσιμες θέσεις διεθνώς από την 34η θέση που κατείχε το 2019, αποτελούν τους στρατηγικούς στόχους στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Εξωστρέφειας, τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Μιλώντας από το βήμα της ημερίδας εξωστρέφειας που διοργάνωσε στην Καβάλα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε ότι «μέσω του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας από το 2019 και για πρώτη φορά στην χώρα μας, με συνέπεια κάθε χρόνο είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα του τι πρόκειται να κάνουμε , σε ποια αγορά του κόσμου, για ποια προϊόντα, με ποιες δράσεις, ποιος είναι υπεύθυνος, τι κοστίζει και ποιους στόχους θέλουμε να επιτύχουμε».
«Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, απλουστεύουμε τις διαδικασίες, επιδιώκουμε αύξηση των ξένων επενδύσεων και εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης για τη διευκόλυνση επιχειρηματιών και εξαγωγών», επισήμανε με έμφαση ο αρμόδιος υφυπουργός. Ο κ. Φραγκογιάννης σημείωσε ακόμα ότι για την ενίσχυση της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας εστιάζεται στην στήριξη των εξαγωγών και προς αυτό το σκοπό εστιάζεται κάθε προσπάθεια.
«Αυτό που επιδιώκουμε», υπογράμμισε, «είναι από τη μια να δημιουργούμε οικονομικές συνεργασίες, εμπορικές συμφωνίες και ένα πλαίσιο συνεργασίας με χώρες όπου υπάρχει μια γεωπολιτική ενδυνάμωση. Και ταυτόχρονα, να δημιουργούμε ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται σε χώρες με τις ποιες έχουμε μια ειδική σχέση, ώστε να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και αυτό γίνεται μέσα από πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις».
Αναφορικά έκανε ο υφυπουργός στον ρόλο της Οικονομικής Διπλωματίας και της Εξωστρέφειας στην συνολική ανάπτυξη της χώρας σημειώνοντας πως στοχεύουν στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων, των επιχειρηματικών δράσεων στο εξωτερικό, την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων ανεξαρτήτως μεγέθους, κυρίως στους τομείς αιχμής, της ψηφιακής μετάβασης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης οικονομίας.
«Στηρίζουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην προσπάθεια διεθνοποίησής τους», επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης και συνέχισε «εκσυγχρονίζουμε τις δομές της δημόσιας διοίκησης για τη διευκόλυνση των επενδυτών και των εξαγωγέων, απλουστεύουμε τις διαδικασίες για την προώθηση της εξωστρέφειας. Προωθούμε την εξωστρέφεια μέσα από δράσεις που ενισχύουν την παρουσία της χώρας σε χώρες με υφιστάμενη εμπορική συνεργασία, καθώς και δράσεις που διευκολύνουν την διείσδυση σε νέες αγορές».
«Μόνο μέσα σε ένα μήνα, τον Φεβρουάριο», σημείωσε με έμφαση, «υπήρχαν σε εξέλιξη τρεις διαφορετικές επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία και Ινδία».
Απολογισμός δράσεων για το 2023
Ο απολογισμός των δράσεων του 2023 του Εθνικού Σχεδίου Εξωστρέφειας τόνισε ο υφυπουργός αποδεικνύει τη συνεχόμενη στήριξη της Οικονομικής Διπλωματίας στην διαδικασία διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους.
Συνολικά υλοποιήθηκε 779 δράσεις προώθησης και εξωστρέφειας, εκ των οποίων το 45% αφορούν τις εξαγωγές, ενώ πραγματοποιήθηκαν 96 επιχειρηματικές αποστολές σε 46 χώρες που αποτελούσαν στρατηγικό στόχο και υπήρξαν 327 συμμετοχές σε κλαδικές-εμπορικές εκθέσεις.
Οι δράσεις για την τρέχουσα χρονιά
Για το 2024 οι δράσεις εξωστρέφειας ξεκίνησαν με την συμμετοχή 300 επιχειρήσεις μέχρι σήμερα στις επιχειρηματικές 2024 και 1.200 επιχειρηματικές συναντήσεις σε όλες τις αποστολές με το 80% να πραγματοποιείται στην Ινδία. Επίσης, μέσα στο 2024 προγραμματίζονται επιχειρηματικές αποστολές στη Γερμανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις Βαλτικές χώρες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο καθώς και σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης στις διασυνδέσεις που ανέπτυξε η χώρα μας για την προώθηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και στις βασικές διεθνείς πρωτοβουλίες διασυνδεσιμότητας στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα.
Τέλος, η ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών για την προώθηση των εξαγωγών βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της ομιλία του υφυπουργού δίνοντας βαρύτητα στην ανάπτυξη οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι έχουν ως αφετηρία ή κατάληξη στρατηγικά λιμάνια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ