ΟΠΑΠ: Πιάνει και βλέπει υπέρβαση των φετινών στόχων - Οι επόμενοι σταθμοί

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΑΠ: Πιάνει και βλέπει υπέρβαση των φετινών στόχων - Οι επόμενοι σταθμοί
Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ευθυγραμμίστηκαν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το πρώτο τρίμηνο. Οι επόμενοι σταθμοί σύμφωνα με τη Eurobank Equities.

Με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ευθυγραμμίστηκαν τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για το πρώτο τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) να διαμορφώνονται μεν στα 549,7 εκατ. ευρώ, ήτοι αυξημένα κατά 4,2% σε ετήσια βάση, αλλά τα EBITDA να είναι ελαφρώς χαμηλότερα, κατά 3,1% σε ετήσια βάση, στα 190,3 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων δαπανών προώθησης και υποστήριξης παιγνίων (Eurojackpot - ανανέωση προϊόντων λοταρίας).

Συνολικά, τα μη μεταβλητά λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση, μειώνοντας έτσι τη θετική επίδραση από την αύξηση κατά 4% στο μεικτό κέρδος από τις δραστηριότητες τυχερών παιγνίων. Αυτό οδήγησε σε μείωση κατά 4% σε ετήσια βάση στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 113,3 εκατ. ευρώ.

Η δημιουργία ταμειακών ροών ήταν αρκετά «υγιής» σύμφωνα με τους αναλυτές, με το 58% των EBITDA να μετατρέπεται σε λειτουργικές ταμειακές ροές που οδήγησαν σε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 101 εκατ. ευρώ.

Αναζητώντας τον επόμενο σημαντικό «καταλύτη», η Eurobank Equities στέφεται στο πλαίσιο ανανέωσης των συμβάσεων παραχώρησης τυχερών παιχνιδιών.

Όπως επισημαίνει τα τελευταία χρόνια οι επενδυτές έχουν εστιάσει, και πολύ σωστά μάλιστα, στην υψηλή ικανότητα δημιουργίας ταμειακών ροών του ΟΠΑΠ και στη γενναιόδωρη πολιτική ανταμοιβής των μετόχων που απορρέει από αυτήν. Πράγματι, ο ΟΠΑΠ έχει διανείμει κατά μέσο όρο 1,6 ευρώ ανά μετοχή τα τελευταία τρία χρόνια (μέση απόδοση περίπου στο 12%) και φαίνεται έτοιμος να επιστρέψει άλλο ένα ποσοστό άνω του 30% της κεφαλαιοποίησής του σωρευτικά στην περίοδο 2024 - 2026.

Οι υψηλές διανομές του ΟΠΑΠ είναι ουσιαστικά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία προς ώρας, αλλά ο αναλυτής της Χρηματιστηριακής προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός πως το τρέχον επίπεδο ελεύθερων ταμειακών ροών μπορεί να διαρκέσει επ' αόριστον (αέναη ροή ταμειακών ροών), εξαιτίας:

1) της τελικής υποτίμησης των ελεύθερων ταμειακών ροών μετά το 2030, υποθέτοντας ότι ο φόρος στα επίγεια παίγνια (OTC) εξομαλύνεται, 2) και του χρόνου απόσβεσης της βασικής αξίας παραχώρησης των επίγειων παιχνιδών, καθώς πλησιάζει η λήξη της σύμβασης παραχώρησης (2030).

Η Eurobank Equities εκτιμά ότι το επόμενο ανοδικό βήμα για τον ΟΠΑΠ να υλοποιηθεί μόλις υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με την παράταση - επέκτασης της σύμβασης στα βασικά επίγεια παίγνια. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Χρηματιστηριακής, η επικείμενη λήξη της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και της Ελληνικά Λαχεία τον Απρίλιο του 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει τον «καταλύτη» για την έναρξη πρώιμων συνομιλιών μεταξύ του ΟΠΑΠ και του δημοσίου και για τις δύο παραχωρήσεις.

Για το 2024, ο ΟΠΑΠ διαθέτει αρκετούς «μοχλούς» ώστε να ενισχύσει τη δυναμική του, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης ανανέωσης των προϊόντων (π.χ. Eurojackpot) και ως εκ τούτου η Χρηματιστηριακή διατηρεί τις προβλέψεις της για αύξηση των εσόδων κατά 5% (2% επίγεια, 13% online) που οδηγεί σε αύξηση των προσαρμοσμένων EBITDA κατά 4% (λίγο υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της διοίκησης).

Η Axia επισημαίνει πως ενώ παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του λειτουργικού κόστους στο πρώτο τρίμηνο, αναμένεται κάποια εξομάλυνση στα επόμενα. Επιπλέον, καθώς η αύξηση των καθαρών εσόδων προ εισφορών διατηρείται (υποστηριζόμενη και από την επικείμενη έναρξη του Euro 2024) και το payout στο δεύτερο εξάμηνο επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, θεωρεί ότι το φετινό guidance για GGR στα 2,15 - 2,2 δισ. ευρώ και EBITDA στα 750 - 770 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί εύκολα.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο αποδείχθηκε αρκετά σταθερό για τον ΟΠΑΠ, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των παιχνιδιών του παρά τη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων που έχουν επηρεάσει τη λιανική ζήτηση στη χώρα (μείωση του όγκου στο retail κατά 10% για Ιανουάριο - Φεβρουάριο).

Ωστόσο, μεγάλη επιτυχία αποτελεί η κίνηση της εταιρείας να δώσει έμφαση στην ψηφιοποίηση, με το 24% του τριμηνιαίου GGR να προέρχεται από το σκέλος του online (έναντι 23% στα τέλη του 2023).

Επιπλέον, από τη βάση των αποτελεσμάτων αποτυπώνεται μια θετική αντίδραση στις προσπάθειες που κάνει να ανανεώσει και να φρεσκάρει τόσο το Λόττο, όσο και το Τζόκερ, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα πρώτα δείγματα γραφής για το Eurojackpot (αυτά τα παιχνίδια έχουν υψηλότερα περιθώρια λόγω των χαμηλότερων payouts).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider