ΕΕ: Ενέκρινε την ιταλική βοήθεια 5,4 δισ. δολαρίων για το εργοστάσιο chip της STMicro

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Ενέκρινε την ιταλική βοήθεια 5,4 δισ. δολαρίων για το εργοστάσιο chip της STMicro
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Παρασκευή την ιταλική κρατική ενίσχυση για την STMicroelectronics να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μικροτσίπ αξίας 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτηση από τις ασιατικές εισαγωγές για ζωτικά κατασκευαστικά εξαρτήματα.

Tην ιταλική κρατική ενίσχυση στην STMicroelectronics για να προχωρήσει στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής μικροτσίπ αξίας 5 δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), ενέκρινε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μία κίνηση ιδιαίτερης σημασίας την ώρα που η Ευρώπη αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτηση της από τις ασιατικές εισαγωγές.

Το εργοστάσιο που προτείνει ο γαλλο-ιταλός κατασκευαστής ημιαγωγών να κατασκευαστεί στην Κατάνια της Σικελίας, θα λάβει άμεση επιχορήγηση περίπου 2 δισ. ευρώ από τη Ρώμη για την κατασκευή εξειδικευμένων μικροτσίπ που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Το μαζικό disruption της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η άνοδος των εμπορικών εντάσεων με την Κίνα, έχουν εντείνει τον έλεγχο της εξάρτησης της Ευρώπης από την Ασία για προμήθειες τσιπ, με τις πρόσφατες αναταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα που γέμισαν εμπόδια αυτή την κρίσιμη εμπορική οδό, να εντείνουν τις ανησυχίες.

Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάργκαρετ Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η εγκεκριμένη κρατική βοήθεια καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ένωσης να διασφαλίσει την προμήθεια τέτοιων υλικών.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό, γιατί στέλνει ένα μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο, ότι δεν πρέπει να σας δημιουργείται η εντύπωση ότι μπορείτε να κυριαρχήσετε σε αυτήν την αγορά, επειδή είναι τόσο στρατηγικά σημαντικό για εμάς να μην έχουμε εξαρτήσεις από έναν μόνο προμηθευτή », είπε ο Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου στην Κατάνια.

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, με αποτέλεσμα την πτώση των μετοχών της τεχνολογίας μετά από μια απογοητευτική πρόβλεψη της Salesforce.

Η ιταλική και η γαλλική κυβέρνηση είναι οι κύριοι μέτοχοι της STMicro, κατέχοντας κοινό μερίδιο 27,51%.

Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2032.

Η STMicro είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών από καρβίδιο του πυριτίο, τα οποία είναι πιο ακριβά στην κατασκευή από τα κανονικά τσιπ πυριτίου, αλλά προτιμώνται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες επειδή είναι ενεργειακά αποδοτικά, ελαφριά και ανθεκτικά.

Οι πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνουν την Tesla , BYD , BMW και Renault.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβαση στην Γερμανία έκανε το Payzy της Cosmote 

Henkel: Αλλαγή σκυτάλης σε Ελλάδα και Κύπρο - Νέα πρόεδρος

Από Σεπτέμβριο στον «αέρα» το νέο κουπόνι επιδότησης για γρήγορο ίντερνετ

gazzetta
gazzetta reader insider insider