Aramco: Κοσμοσυρροή επενδυτών στην προσφορά μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Aramco: Κοσμοσυρροή επενδυτών στην προσφορά μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αντλήθηκαν κεφάλαια που ξεπερνούν τα 13 δισ. δολάρια.

Κοσμοσυρροή επενδυτών σημειώθηκε στην προσφορά μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού Aramco από πλευράς της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με το Reuters, η ζήτηση ήταν τεράστια και υπολογίζεται ότι το «βασίλειο» θα αντλήσει έως και 13,1 δισ. δολάρια από την πώληση.

Οι τράπεζες που εμπλέκονται στη συμφωνία θα λάβουν θεσμικές εντολές μέχρι την Πέμπτη και θα τιμολογήσουν τις μετοχές την επόμενη μέρα, με τη διαπραγμάτευση να αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Κυριακή στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας του Ριάντ.

Η προσφορά των μετοχών θα είναι ένα δείγμα της απήχησης του Ριάντ προς τους ξένους επενδυτές, ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας για την αναμόρφωση της οικονομίας της. Στο παρελθόν οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν επανειλημμένα χάσει τους στόχους τους.

Η πώληση δείχνει επίσης τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απαλλαγεί από τον «εθισμό της στο πετρέλαιο», όπως τον αποκάλεσε κάποτε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ντε φάκτο ηγεμόνας της χώρας.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, που αποτελεί το «όχημα» που οδηγεί την επενδυτική ατζέντα-μαμούθ και έχει διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε οτιδήποτε, από τον αθλητισμό έως τις φουτουριστικές πόλεις της ερήμου, είναι πιθανό να είναι δικαιούχος των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση του μεριδίου της Aramco.

Οι μετοχές της Aramco έκλεισαν περίπου 2% χαμηλότερα την Κυριακή στα 28,45 ριάλ (7,53 δολάρια). Η Σαουδική Αραβία πρόσφερε στους επενδυτές περίπου 1,545 δισεκατομμύρια μετοχές της Aramco οι οποίες αντιστοιχούν στο 0,64% της εταιρείας, με την προσφορά θα εκτιμάται κοντά στα 13 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με εμπλεκόμενη τράπεζα, η ζήτηση υπερκάλυψε την προσφορά. Οι τράπεζες που αναμίχθηκαν ήταν οι Citi, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Bank of America και Morgan Stanley - μαζί με τις τοπικές Saudi National Bank, Al Rajhi Capital, Riyad Capital και Saudi Fransi.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rolex: Η άνοδος - ρεκόρ του χρυσού εκτόξευσε τις τιμές των ρολογιών της στη Βρετανία

ΟΠΕΚ+: Παράταση στις μειώσεις παραγωγής πετρελαίου ως τα τέλη του 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider