Jefferies: Η υστέρηση στο asset management για τις ελληνικές τράπεζες που πρέπει να γίνει «προίκα»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Jefferies: Η υστέρηση στο asset management για τις ελληνικές τράπεζες που πρέπει να γίνει «προίκα»
Χαμηλή η διείσδυση των ελληνικών τραπεζών στο asset management. Πως η μεγαλύτερη αξιοποίηση στο AUM και το bancassurance θα τονώσει τις προμήθειες.

Αν και τα υπό διαχείριση κεφάλαια των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο asset management (AUM - assets under management) αυξήθηκαν κατά 3% το Μάιο και κατά 8% από τις αρχές του νέου τριμήνου μέχρι σήμερα, η διείσδυση σε αυτό το πεδίο παραμένει χαμηλή. Συνεπώς οι τράπεζες δε καρπώνονται τα μέγιστα στο σκέλος των προμηθειών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Jefferies, τα μερίδια αγοράς για το μήνα Μάιο παρέμειναν σταθερά, με τις Eurobank και Alpha να διατηρούν τα ηνία και την τελευταία μάλιστα να καταγράφει τη μεγαλύτερη ενίσχυση από τις αρχές του έτους (+180 μονάδες βάσης). Τον τελευταίο μήνα η Πειραιώς σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς (+20 μονάδες βάσης) ενώ η Alpha τη μεγαλύτερη υποχώρηση (-19 μονάδες βάσης). Ωστόσο, το σωρευτικό μερίδιο αγοράς των θυγατρικών των τεσσάρων τραπεζών παρέμεινε σταθερό, στο 81% το Μάιο.

Οι καθαρές ροές (εισροές - εκροών) ήταν χαμηλότερες τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας στα 389 εκατ. ευρώ για τις τέσσερις θυγατρικές των τραπεζών (έναντι 722 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο) ή 3% του AUM (5% τον Απρίλιο), αν και φαίνεται να εντοπίζεται κάποια εποχικότητα. Από τις αρχές του τρέχοντος τριμήνου μέχρι σήμερα, η Alpha έχει καταγράψει τις ισχυρότερες καθαρές ροές που διαμορφώνονται στα 382 εκατ. (ή 9% του AUM), με την Eurobank να έχει την πιο αδύναμη, σχετικά, επίδοση στο 6% του AUM.

Boost από τις προμήθειες των AUM - bancassurance

Τα έσοδα από προμήθειες από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και το bancassurance ενισχύθηκαν κατά 36% (μέσος όρος) στο πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, με την Εθνική να καταγράφει τη μεγαλύτερη βελτίωση έναντι των υπολοίπων. Παράλληλα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Πειραιώς αυξήθηκαν περαιτέρω φτάνοντας τα 10 δισ. ευρώ, (εντάσσονται ιδιωτικά - θεσμικά χαρτοφυλάκια και περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται υπό θεματοφυλακή) πιάνοντας ήδη το φετινό στόχο που είχε τεθεί (στα 10 δισ. ευρώ).

Από την άλλη, στην Alpha Bank μπορεί να μειώθηκαν ελαφρώς οι καταθέσεις στο πρώτο τρίμηνο, ωστόσο, ένα μέρος αυτών πέρασε στο AUM (μετατροπή των καταθέσεων των νοικοκυριών σε AUM) αντισταθμίζοντας τις εκροές κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Στη περίπτωση της Eurobank, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 11% φτάνοντας στα 5,9 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του discretionary AUM και των αμοιβαίων κεφαλαίων τρίτων), έναντι στόχου για 6,5 δισ. ευρώ για φέτος.

Κερδισμένη η Alpha Bank

Μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, η Alpha παράγει το υψηλότερο ποσοστό των εσόδων από αμοιβές και προμήθειες από το AUM και το bancassurance, ενώ η Εθνική το χαμηλότερο. Σε μια τριμηνιαία πορεία, η Εθνική κατάφερε να αυξήσει επιτυχώς το ποσοστό των προμηθειών από τις παραπάνω ενότητες από το 9% στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 13% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της για αύξηση της συνεισφοράς (σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μεγάλων τραπεζών).

Η χρυσή ευκαιρία για ενίσχυση των προμηθειών

Όπως αναφέρει η Jefferies, στις ελληνικές τράπεζες καταγράφεται μια πολύ χαμηλή διείσδυση έναντι των ομοτίμων της στην ΕΕ στην αξιοποίηση των παραπάνω βασικών πυλώνων για την ενίσχυση των προμηθειών. Οι προμήθειες ως ποσοστό του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες από τον μέσο όρο στη Νότια Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ελληνικών τραπεζών είναι στις 55 μονάδες βάσης με κάποια διαφοροποίηση - η Πειραιώς έχει την υψηλότερη κάλυψη, με 74 μονάδες βάσης και η Εθνική τη χαμηλότερη στις 50 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023.

Jefferies

Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, η Ελλάδα υστερεί επίσης σημαντικά, έναντι των κοντινών της - Ιταλίας, Ισπανίας - με το AUM ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι στο 10% περίπου έναντι του μέσου ευρωπαϊκό όρου στο 35% περίπου. Συγκρίνοντας το AUM με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης χαμηλότερα από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, στο 10% έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, στο 46%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider