Reuters για ελληνικές τράπεζες: Τις προσεχείς ημέρες το «ναι» από ΕΚΤ για διανομή μερίσματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Reuters για ελληνικές τράπεζες: Τις προσεχείς ημέρες το «ναι» από ΕΚΤ για διανομή μερίσματος
Τέσσερις ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημά τους.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «πράσινο φως» της ΕΚΤ στο αίτημα των ελληνικών τραπεζών για επανέναρξη της πληρωμής μερισμάτων μετά από 16 χρόνια, είναι θέμα ημερών σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Τέσσερις ανώτεροι τραπεζίτες δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η ΕΚΤ θα απαντήσει θετικά τις επόμενες ημέρες στο αίτημά τους.

«Δεν περιμένουμε κανένα εμπόδιο στη διανομή μερισμάτων, αναμένουμε να πάρουμε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στο διεθνές μέσο ένας από τους τραπεζίτες υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο «λευκός καπνός» από Φρανκφούρτη ένα ακόμη σημάδι ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού κλάδου της Ελλάδας, όπως τονίζεται.

«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας επιστρέφει στην κανονικότητα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις που οδήγησαν στην κρατικοποίησή τους την προηγούμενη δεκαετία, όταν η χώρα συγκλονίστηκε από μια οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2009» υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, ενώ προστίθεται πως οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) σε επίπεδα κάτω από το 6% από 45% το 2016 και περιόρισαν τη συμμετοχή του κράτους. «Έχουν επιστρέψει στην κερδοφορία και σχεδιάζουν να διανείμουν μερίσματα έως και 30% των κερδών του 2023» επισημαίνεται επίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι 4 τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας - Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank - ανακοίνωσαν συνολικά κέρδη περίπου 3,5 δισ. ευρώ το 2023, βρίσκοντας στήριξη στα υψηλά επιτόκια και την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. «Περιμένουμε ισχυρά καθαρά κέρδη και για φέτος, ιδιαίτερα εάν οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι λιγότερες απ' ό,τι αναμένεται» δήλωσε στο Reuters ένας δεύτερος τραπεζίτης, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα πληρωμής μερίσματος σύντομα. Δύο ακόμη τραπεζίτες με γνώση του θέματος πρόσθεσαν ότι η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και οι υψηλές αποδόσεις συνέβαλαν στην ενίσχυση των κερδών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, στις εκκρεμότητες που παρακολουθεί η νομισματική αρχή συγκαταλέγεται ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθούν τα κεφάλαια των τραπεζών. Η ΕΚΤ εξετάζει τον ρόλο που παίζουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις στα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών καθώς και τις προοπτικές για την κερδοφορία τους εάν τα επιτόκια μειωθούν φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργακόπουλος: Έτος ρεκόρ για τον Ομιλο Intrum το 2023 – Νέες προκλήσεις στην αγορά διαχείρισης

Τράπεζες: Φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους από Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Alpha Bank

JPMorgan: Αποχωρεί ο Τάκης Γεωργακόπουλος μετά από 17 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider