ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πυλώνες» οι Παραχωρήσεις και η προς πώληση Ηλέκτωρ – Το νέο επενδυτικό προφίλ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Πυλώνες» οι Παραχωρήσεις και η προς πώληση Ηλέκτωρ – Το νέο επενδυτικό προφίλ
Αποκλειστικά από συμβάσεις παραχώρησης και τομέα περιβάλλοντος έσοδα και EBITDA. Το «ταμείο» 700 εκατ., οι «εκροές», οι πωλήσεις και η χρηματοοικονομική εικόνα. Εν αναμονή της νέας στρατηγικής και τα σενάρια τύπου… holding με επενδυτικό προφίλ.

Ο τομέας Παραχωρήσεων, δηλαδή η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, και ο υπό πώληση τομέας Περιβάλλοντος, ήτοι η ΗΛΕΚΤΩΡ που οδεύει προς τον όμιλο Motor Oil (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη, έναντι 114,7 εκατ. ευρώ το 94%), αποτελούν τις μοναδικές ουσιαστικές πηγές εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Χτες, η εισηγμένη, που βρίσκεται επί καιρό σε στάδιο μετεξέλιξης, ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο 2024 πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (Σ.Δ., έχουν «βγει» εκτός ισολογισμού ΑΠΕ και κυρίως κατασκευή, δηλαδή Άνεμος και ΑΚΤΩΡ) ύψους 90 εκατ., στα ίδια περίπου επίπεδα με τις πωλήσεις του 1ου τριμήνου 2023, κέρδη EBITDA 51,3 εκατ., με αύξηση 15%, περιθώριο EBITDA 57%, έναντι περιθωρίου 49% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, αλλά και καθαρά κέρδη 24 εκατ. έναντι κερδών (από Σ.Δ.) ύψους 13,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αύξηση 82%.

Επί των πωλήσεων 90 εκατ. ευρώ, ο τομέας Παραχωρήσεων εισέφερε 66,4 εκατ., έναντι 64,2 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο 2023 (+3%(, ενώ ο τομέας Περιβάλλοντος είχε έσοδα 23,5 εκατ. από 24,1 εκατ. ευρώ (-3%). Τα ακίνητα είχαν μηδενική συνεισφορά από 2,5 εκατ. πέρυσι στο Q1. Ως προς τα EBITDA, από τα συνολικά 51,7 εκατ., οι παραχωρήσεις «έδωσαν» στο πρώτο τρίμηνο 2024 ποσό 47,8 εκατ. ευρώ, από 41 εκατ. (+17%), ενώ ο τομέας Περιβάλλοντος κινήθηκε με +58%, στα 5,8 εκατ. ευρώ από 3,7 εκατ. στο α’ τρίμηνο 2023. Η ανάπτυξη ακινήτων είχε αρνητικά EBITDA κατά 500.000 ευρώ (και -1,8 εκατ. οι λοιπές δραστηριότητες). Το μικτό κέρδος (πάντα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες) ανήλθε σε 56,1 εκατ. (+16%), η χρηματοδοτική συμβολή από Δημόσιο σε 212 εκατ., οι απαιτήσεις σε 358 εκατ., το σύνολο δανείων σε σχεδόν 605 εκατ. ευρώ.

Επίσης, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στο α’ τρίμηνο ανακοίνωσε θετικές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ύψους 35,6 εκατ., καθαρή ρευστότητα Ομίλου στα 493 εκατ. στις 31.03.2024 έναντι 308 εκατ. στις 31.12.2023. Τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του Ομίλου ανήλθαν σε 707 εκατ. στις 31.03.2024 έναντι 521 εκατ. στο τέλος του 2023. Το σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων ξεπερνά το 1 δισ., ήτοι 2,89 ευρώ ανά μετοχή.

Η ρευστότητα φέρνει νέα δεδομένα

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Γ.Σ. της εισηγμένης ενέκρινε πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της εισηγμένης για επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174,096 εκατ. ευρώ ή αλλιώς 0,50 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται στη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εισηγμένη, η οποία έχει συγκεντρώσει ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση μετόχου για τον στρατηγικό σχεδιασμό για το μέλλον, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε ότι οι κινήσεις δημιούργησαν αξία στον μέτοχο, με την Ελλάκτωρ να έχει αυξημένη κερδοφορία 116 εκατ. ευρώ. «Επεξεργαζόμαστε σενάρια, αλλά το Δ.Σ. δεν έχει πάρει αποφάσεις, αν έχουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον, θα ενημερώσουμε τους μετόχους», σημείωσε ο ίδιος. Υπάρχουν πληροφορίες στην αγορά ότι στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ μελετώνται διάφορα σενάρια και μοντέλα, ακόμη και για την μετατροπή της εισηγμένης σε μια holding, τύπου… επενδυτικής, που ίσως αναζητήσει και νέες επιχειρηματικές διεξόδους και νέους στόχους. Σύμφωνα με την Ελλάκτωρ, εξάλλου, η αποδοτικότητα των ιδίων και των επενδεδυμένων κεφαλαίων ανήλθε το 2023 σε 9,9% και 24,9% αντιστοίχως, από αρνητικά κατά τη χρήση 2020, ενώ αποπληρώθηκε πρόωρα, 2 έτη προ της συμβατικής λήξεως, το διεθνές εταιρικό Ομόλογο ύψους 670 εκατ., με σημαντική εξοικονόμηση χρεωστικών τόκων άνω των 40 εκατ. ετησίως. Το σύνολο των εκτελεσμένων συναλλαγών ανήλθε σε 3,3 δισ., εκ των οποίων 1,3 δισ. στα Equity Capital Markets και 2 δισ. στα Debt Capital Markets.

Από τα ταμεία της θα «βγούνε» 174 εκατ. (η επιστροφή κεφαλαίου) και μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ λόγω REDS (η δημόσια πρόταση). Ωστόσο, αναμένονται «ενέσεις» από την ΗΛΕΚΤΩΡ, υπόλοιπα του deal για ΑΚΤΩΡ (αλλά και δεκάδες εκατ. ευρώ άτυπης επιστροφής κεφαλαίου από τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου) θα ενισχύσουν εκ νέου το «ταμείο» και την χρηματοοικονομική εικόνα, αφήνοντας περιθώρια για μόχλευση και τυχόν κινήσεις.

Άλλωστε, εφόσον πωληθεί και η ΗΛΕΚΤΩΡ, ο όμιλος θα μείνει με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (που αναμένει συνολικά μερίσματα 1 δισ. ευρώ σε βάθος ετών από τις συμμετοχές της σε συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ), που επίσης κατά καιρούς φέρεται να έχει προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και αγοραστές, και με τον τομέα ακινήτων, μέσω της REDS, που βγαίνει εκτός ταμπλό και προωθεί επενδυτικό πλάνο σχεδόν 350 εκατ. ευρώ (Γούρνες Ηρακλείου όπου ωριμάζει η έκταση για χρήσεις εμπορικές - τουριστικές, καζίνο κ.α., Καμπάς όπου είναι σε εξέλιξη το τελικό business plan, Μαρίνα Αλίμου όπου αναμένεται η ΚΥΑ για έκδοση οικοδομικών αδειών κ.α.).

Υπενθυμίζεται και η ανάληψη έργων όπως τα οδικά ΣΔΙΤ σε ΒΟΑΚ και Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, ενώ η θυγατρική ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις διεκδικεί συμβάσεις συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ στον τομέα. Όπως επίσης έχουμε αναφέρει, η Αττική Οδός εμφάνισε άνοδο 9,5% στις διελεύσεις, που συνεχίζεται και φέτος, ωστόσο, η σύμβαση προσεχώς χάνεται (περνάει στον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ,αν και η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα εισπράξει δεκάδες εκατ. ευρώ ακόμα από μερίσματα, αποζημιώσεις, επιστροφή των διαθεσίμων κ.α. Επίσης, κατά καιρούς έχει ήδη κάνει άνοιγμα σε άλλες τομείς, όπως η συμμετοχή σε διαγωνισμούς για την αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων, δίχως προς το παρόν επιτυχία (τελευταία τέτοια περίπτωση η παρουσία για τον λιμένα Λαυρίου που έδωσε προσφορά με εταιρεία της SeaJets).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Κλειδώνει» χρηματοδότηση 250 εκατ. για έργα ύδρευσης/άρδευσης σε Δ. Ελλάδα και Λέσβο – Ανάδοχοι ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ

Στον «πάγο» χρέη φορολογούμενων - Νέα κριτήρια για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές

Τράπεζες: Πώς θα επηρεάσουν δάνεια και καταθέσεις οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider