Δημήτρης Μελισσανίδης: Ο «Τίγρης» από την Κοκκινιά - Πώς μπήκε σε Wall Street και Forbes

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημήτρης Μελισσανίδης: Ο «Τίγρης» από την Κοκκινιά - Πώς μπήκε σε Wall Street και Forbes
Σενάριο ταινίας η διαδρομή του γνωστού επιχειρηματία. Η αγάπη του για την ΑΕΚ - Η παρουσία του στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους το 2015. Πόση είναι η περιουσία του.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την ΑΕΚ το μεσημέρι της Δευτέρας, δίδοντας την σκυτάλη στα χέρια του εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου. Ο κ. Μελισσανίδης είναι ευρέως γνωστός με το παρατσούκλι «Τίγρης» που αντικατοπτρίζει την επιθετικότητα, την αποφασιστικότητα και την στρατηγική του σκέψη, χαρακτηριστικά που τον οδήγησαν στην επιτυχία τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στον αθλητισμό.

Γεννημένος το 1951, είναι γιος πρόσφυγα από τον Καύκασο, του Ζώρα Μελισσανίδη, για το βίο του οποίου ο Τάσος Κοντογιαννίδης έγραψε το βιβλίο «Ο Ζώρας του Πόντου» και μεγάλωσε στις λαϊκές γειτονιές της Κοκκινιάς, όπου ξεκίνησε την καριέρα του ως εκπαιδευτής σε σχολή οδηγών στον Κορυδαλλό το 1975. Αργότερα, με την ανήσυχη φύση του και την αγάπη του για το επιχειρείν, ασχολήθηκε με την ναυτιλία και τα πετρελαιοειδή, καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν ισχυρό κολοσσό.

Σενάριο ταινίας

Ο «Τίγρης» κατάφερε να πετύχει σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες, ιδρύοντας την Aegean Marine Petroleum το 2000 η οποία εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των πετρελαϊκών προϊόντων, με διεθνή παρουσία και σταθμούς ανεφοδιασμού πλοίων σε πολλά μέρη του κόσμου. Επίσης, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στην ελληνική αγορά καυσίμων, προμηθεύοντας τα προϊόντα της από διάφορες πηγές (όπως τα διυλιστήρια, παραγωγούς πετρελαίου και εμπόρους) ώστε να τα μεταπωλεί σε όλους τους μεγάλους εμπορικούς τομείς της ναυτιλίας, καθώς και σε κορυφαίες γραμμές κρουαζιέρας.

Επιχειρηματική επιτυχία του έχει θεωρηθεί η εισαγωγή της εταιρείας Aegean Marine Petroleum Network Inc. (AMPNI) στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Wall Street. Τον Αύγουστο του 2006, πούλησε 11.303.031 μετοχές της AMPNI και αποχώρησε από την εταιρεία, για να ασχοληθεί με τις άλλες εταιρείες του. Η διαδρομή του κ. Μελισσανίδη από την Κοκκινιά μέχρι τη Wall Street μοιάζει με σενάριο ταινίας.

Το 2015 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Forbes με τους 500 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίζεται στα 3,4 δισ. δολάρια. Εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ο κ. Μελισσανίδης είναι γνωστός και για την αγάπη του για τον αθλητισμό, ειδικά για την ΑΕΚ. Επίσης, ο επιχειρηματίας είχε επιτυχημένη παρουσία και στον ΟΠΑΠ, στο «πέρασμά» του από το 2013 έως το 2022.

Το 2013, η Emma Delta, στην οποία συμμετείχε με 33,3%, εξαγόρασε το 33% του ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτής της συμμετοχής, ο κ. Μελισσανίδης κατείχε εμμέσως 10,99% του ΟΠΑΠ​. Το 2022, αποφάσισε να πουλήσει τις μετοχές του στον ΟΠΑΠ στην Allwyn Entertainment του Κάρελ Κόμαρεκ. Αρχικά, πούλησε τμηματικά το 5% και τελικά πούλησε το υπόλοιπο 6,9% έναντι 327,4 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο δραστήριος επιχειρηματίας ασχολείται και με τον χώρο των ΜΜΕ, αφού, από το 2021, είναι ιδιοκτήτης της «Ναυτεμπορικής», και συγκεκριμένα της εφημερίδας, της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας και του καναλιού της.

Η αγάπη για την ΑΕΚ

Η ενασχόλησή του με τον αθλητισμό ξεκίνησε από τον Ιωνικό στο μπάσκετ και ήταν αντιπρόεδρος του συλλόγου το 1984. Αργότερα πήγε ως ιδιοκτήτης στο τμήμα ποδοσφαίρου του Ιωνικού όπου τον ανέβασε για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου στην Α' Εθνική το 1989. Αποχώρησε από την προεδρία την επόμενη χρονιά και δεν βρισκόταν κανείς να διαθέσει 50 εκατομμύρια για τη μετατροπή του σωματείου σε ΠΑΕ. Τότε εμφανίστηκε ο Νίκος Κανελλάκης και ανέλαβε την ομάδα. Μετά από τον Ιωνικό ανέλαβε την ΑΕΚ το 1992, όταν έγινε ιδιοκτήτης μαζί με τον Γιάννη Καρρά και πρόεδρος του συλλόγου. Την επόμενη χρονιά πρόεδρος ήταν ο Καρράς και επέστρεψε πάλι στην προεδρία της το 1994 για να αποχωρήσει τελικώς και από την ιδιοκτησία το 1995. Την περίοδο 1998 - 1999 διετέλεσε εκ νέου πάλι πρόεδρος της ομάδας, υπό την ιδιοκτησία της ENIC Group.

Το καλοκαίρι του 2013, ενώ η ΑΕΚ υποβιβάστηκε αρχικά στη Β' και στη συνέχεια στη Γ' κατηγορία, λόγω πτώχευσης της ΠΑΕ, ο κ. Μελισσανίδης επέστρεψε στα κοινά του συλλόγου αποκτώντας την ομάδα. Επίσης, ξεκίνησε τη κατασκευή του νέου γηπέδου των «κιτρινόμαυρων» με όνομα OPAP Arena, το οποίο εγκαινίασε ο ίδιος στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, και την οδήγησε, ύστερα από 24 χρόνια, στην κατάκτηση του Ελληνικού πρωταθλήματος το 2018. Μάλιστα, 5 χρονιά μετά, την σεζόν 2022-23, η Ένωση κατέκτησε το πρωτάθλημα στο νέο της γήπεδο όπου η πρώτη αναμέτρηση στην OPAP Arena έγινε με τον Ιωνικό στης 3 Οκτωβρίου του 2022 και ήταν η πρώτη της νίκη με 4–1, ενώ κατέκτησε και το 16ο κύπελλο του συλλόγου και ως συνέπεια το πρώτο «νταμπλ» μετά από 45 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε ένα δυνατό 2024 ποντάρουν τα Attica Stores - Η επόμενη μέρα

Πώς «ανέβηκε» στην κυβερνητική ατζέντα η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού στον Πειραιά – Οι μελέτες, τα κόστη, η Dimand

Politico: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις ευρωεκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider