Noval Property: Πώς θα φτάσει στο χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ – Οι επενδύσεις των 340 εκατ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Noval Property: Πώς θα φτάσει στο χαρτοφυλάκιο του 1 δισ. ευρώ – Οι επενδύσεις των 340 εκατ.
Στόχο για «χτίσιμο» χαρτοφυλακίου ακινήτως αξίας 1 δισ. ευρώ μέσα στο προσεχές διάστημα έχει η Noval Property ΑΕΕΑΠ. Η θυγατρική του ομίλου Viohalco στο real estate «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα με capex 340 εκατ. ευρώ. Ποια είναι τα εμβληματικά έργα.

Στόχο για «χτίσιμο» χαρτοφυλακίου ακινήτως αξίας 1 δισ. ευρώ μέσα στο προσεχές διάστημα έχει η Noval Property ΑΕΕΑΠ, με τη θυγατρική του ομίλου Viohalco στο real estate να «τρέχει», όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 340 εκατ. ευρώ (capex), παραδίδοντας και μεγάλα projects την προσεχή 2ετία.

Όπως ανέφερε χτες, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ, ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Παναγιώτης Καπετανάκος, οι νέες αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και η υπεραξία τους όταν ολοκληρωθούν, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο 571,242 εκατ., θα οδηγήσουν στον στόχο του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, σημασία δεν έχει μόνο η αύξηση του χαρτοφυλακίου αλλά και η αύξηση της αξίας της εταιρίας.

Τα μεγάλα projects

Σε σχέση με τις επενδύσεις που προωθεί η Novak, ως γνωστόν, Το μεγαλύτερο από τα προς υλοποίηση νέα έργα της Noval είναι η ανάπλαση των πρώην βιομηχανικών κτιρίων του ομίλου Viohalco (βασικός της μέτοχος) στην οδό Πειραιώς 248 - 252 στον Ταύρο και αφορά στην ανάπτυξη σύνθετου πολιτιστικού, εμπορικού, επιχειρηματικού, οικιστικού και τουριστικού πόλου, εκτιμώμενης συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας κύριας χρήσης 56.045 τ.μ. (ενώ στην υφιστάμενη κατάσταση η δόμηση ανέρχεται σε 44.585 τ.μ.), μέσω ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων). Αναφορικά με τη mega αστική ανάπλαση της οδού Πειραιώς ύψους 169 εκατ. ευρώ (με 106.000 τ.μ.), για την οποία η Noval έφερε την Foster & Partners με εμπειρία σε ανάλογες αναπλάσεις, ο ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2028 ενώ το masterplan περιλαμβάνει ξενοδοχείο, μουσείο, εστίαση, πολιτιστικούς χώρους κ.α.. Το παραπάνω έργο έχει χαρακτηριστεί στρατηγική επένδυση με το Προεδρικό Διάταγμα που είναι αναγκαίο να εκδοθεί να αναμένεται προς το τέλος του έτους ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει το 2025.

Η Noval στο Μαρούσι εκτός από το συγκρότημα γραφείων συνολικής επιφανείας περίπου 62.000 τ.μ. επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι (The Grid Office Campus) που έχει υπό κατασκευή (προχτές ανακοινώθηκε η συνεργασία με την ΕΥ για την μίσθωση των 2 εκ των 4 κτηρίων), ανακατασκευάζει πενταώροφο κτίριο γραφείων με 2 υπόγεια, συνολικής επιφανείας περίπου 6.678 τ.μ. επί της Λ. Κηφισίας 199 και συνεχίζει τις εργασίες ανέγερσης σύγχρονου βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 21.000 τ.μ. στην οδό Χειμάρρας 16 επίσης στο Μαρούσι.

Ακόμη, στην οδό Αρδηττού 40-42 στο Μετς ανακατασκευάζει κτίριο συνολικής δομημένης επιφανείας περίπου 4.258 τ.μ. με 2 υπόγεια. Στο ισόγειο και τον ημιώροφο θα κατασκευαστούν γραφεία εμβαδού 601 τ.μ. και στους 3 ορόφους διαμερίσματα κατοικιών συνολικού εμβαδού 2.030 τ.μ., τα οποία θα μισθωθούν.

Η στρατηγική και το χαρτοφυλάκιο

Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ, η στρατηγική της Noval εδράζεται σε τρείς πυλώνες. Κατ’ αρχάς, το προς ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε ποσοστό 25% (επί του συνόλου των 570 εκατ. ευρώ), επομένως δίνει τη δυνατότητα ενός σταθερού αντικειμένου τα επόμενα έτη για την ανάπτυξη ποιοτικού προϊόντος, δεύτερον, η ΑΕΕΑΠ θα κινείται επιλεκτικά στην αγορά και μάλιστα έχοντας υπόλοιπο ανάπτυξης, ενώ, τρίτον, θα συνεχίσει την ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων με νέες μισθώσεις, και μάλιστα με καλύτερους όρους, για συμβόλαια που λήγουν, όπως ήδη πράττει (και σε μισθώματα 30-35 ευρώ/τ.μ. τον μήνα).

Από το σύγχρονο χαρτοφυλάκιο των 571 εκατ. ευρώ, το 99% της αξίας των ακινήτων είναι στην Ελλάδα, ενώ το 88% είναι στην Αθήνα, και ένα μεγάλο μέρος είναι πιστοποιημένο ως «πράσινο». Το 75% του χαρτοφυλακίου είναι ακίνητα εισοδήματος, με πληρότητα 98%, υπόλοιπο μισθωμάτων διάρκειας 9,6 ετών και yield 7,2%. Το υπόλοιπο 25% είναι το υπό ανάπτυξη. Σε σχέση με τα έσοδα (+18% το 2023 έναντι 2022), το 30% είναι από γραφεία, 10% από ξενοδοχεία, 10% από logistics, 18% από εμπορικά πάρκα, άρα, υπάρχει διασπορά σε όρους εσόδων. Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Noval, υπάρχουν μακροχρόνιες μισθωτικές συμβάσεις με ένα ποσοστό 60% να λήγουν από το 2029 και μετά, ενώ τα μισθώματα είναι συνδεδεμένα και με τον πληθωρισμό. Μεγαλύτερος μισθωτής είναι το ΙΚΕΑ στον Κηφισό, ενώ ο βασικός μέτοχος, η Viohalco, είναι μισθωτής μόνο κατά 12%, κάτι που δημιουργεί, κατά τη γνώμη των στελεχών της ΑΕΕΑΠ, μία υγιή σχέση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μια «ματιά» στα οφέλη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Επιβεβαίωση για ΕΤΕ και «μαξιλάρι» - Πόσο πεντάστερα είναι τα πεντάστερα;

ΑΒΑΞ: Αναμένει βελτίωση στην Κατασκευή, μερίσματα 1,1 δισ. από Παραχωρήσεις – Πώς θα ανταμείψει τους μετόχους

Lamda Development: Εισπράξεις πάνω από 670 εκατ. ευρώ ήδη από τα ακίνητα στο Ελληνικό – Ρεκόρ για Malls, μαρίνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider