Τραπεζικές συναλλαγές: Παράταση 1 έτους στους κανόνες από ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικές συναλλαγές: Παράταση 1 έτους στους κανόνες από ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά έναν χρόνο την επιβολή των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, έτσι ώστε τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματά της να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει κατά έναν χρόνο την επιβολή των παγκόσμιων κανόνων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, έτσι ώστε τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματά της να μην βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, η ΕΕ θα εφαρμόσει τα πρότυπα που σχετίζονται με τη λεγόμενη θεμελιώδη αναθεώρηση του χαρτοφυλακίου συναλλαγών στις αρχές του 2026 και όχι το 2025, όπως υπογράμμισε η Μέιριντ Μακγκίνες, Eπίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και τις Αγορές, σε ομιλία της την Τρίτη στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΕ έχει δεχτεί έντονες πιέσεις σχετικά με τη λεγόμενη οριστικοποίηση της Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα έθετε σε μειονεκτική θέση τις τράπεζές της αν προχωρούσε πρώτη. Ο CEO της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, είχε επίσης καλέσει την Κομισιόν να δράσει, επικαλούμενος τον «σκληρό» διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Αυτή η καθυστέρηση ενός έτους διασφαλίζει παγκοσμίως ίσους όρους ανταγωνισμού, για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανταγωνίζονται άλλους παγκόσμιους παίκτες», επεσήμανε η Μακγκίνες, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ είναι απίθανο να εφαρμόσουν τα νέα πρότυπα της Βασιλείας πριν από το 2026.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επιβολή των μέτρων έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας και των αιτημάτων των τραπεζών για ένα επιπλέον έτος προετοιμασίας. Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη υπαναχώρηση των μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Στα 2,937 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα στο πεντάμηνο

ΕΚΤ: Απογοητευτική η πρόοδος της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη

ΕΤΕ: Στο 2,4% η πορεία του ΑΕΠ το 2024 - Πιθανότητα ακόμη ισχυρότερων επιδόσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider