ABBank: Μερίδιο 5% απέκτησε ο Τέλης Μυστακίδης – Εν αναμονή των εγκρίσεων για εξαγορά του 48%

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ABBank: Μερίδιο 5% απέκτησε ο Τέλης Μυστακίδης – Εν αναμονή των εγκρίσεων για εξαγορά του 48%
Το 5% της Aegean Baltic Bank (ABBank) απέκτησε ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο δισεκατομμυριούχος πρώην trader της Glencore, όπως αναφέρει δημοσίευμα της  TradeWinds.

Το 5% της Aegean Baltic Bank (ABBank) απέκτησε ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο δισεκατομμυριούχος πρώην trader της Glencore, όπως αναφέρει δημοσίευμα της TradeWinds. Σημειώνεται ότι ο δισεκατομμυριούχος ‘Ελληνας επενδυτής συμφώνησε νωρίτερα μέσα στη χρονιά να αγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών της ABBank, αποκτώντας το 48% του μετοχικού κεφαλαίου και κατόπιν το πλειοψηφικό ποσοστό μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

Η συναλλαγή για την απόκτηση του 48% της Τράπεζας αναμένει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος θα αγοράσει μετοχές από την οικογένεια Αφθονίδη, ιδρυτών της ΑΒΒank, και τον Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Κούστα. Σημειώνεται ότι η οικογένεια Τσάκου, η οποία κατέχει σήμερα το 24% των μετοχών της Τράπεζας, δεν είναι διατεθειμένη να πουλήσει το ποσοστό της, ενώ και η οικογένεια Αφθονίδη διατηρεί ποσοστό 28%.

Η ABBank συνεχίζει να καταγράφει αυξανόμενα τραπεζικά κέρδη εν μέσω υγιών επιπέδων ρευστότητας. Τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας που εδρεύει στην Αθήνα ανήλθαν σε 7,3 εκατ. ευρώ (7,8 εκατ. δολάρια) το πρώτο τρίμηνο 2024, αυξημένα κατά 4% σε ετήσια βάση. Αυτό οφείλεται κυρίως στην καλύτερη διαχείριση του συνολικού ενεργητικού και των καταθέσεων πελατών, που αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό περίπου 15% σε 1,24 δισ. ευρώ και 1,07 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Όπως συνέβη και σε άλλες τράπεζες, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου των ναυτιλιακών δανείων της ABBank παραμένει στάσιμο, καθώς οι πλούσιοι σε ρευστότητα εφοπλιστές, εκμεταλλευόμενοι την έκρηξη της ναυτιλίας, αποπληρώνουν σημαντικό μέρος των ανεξόφλητων δανείων τους νωρίτερα από τη λήξη τους.

Ο όγκος των δανείων της ABBank μετά τις προβλέψεις συρρικνώθηκε κατά 6% σε τριμηνιαία βάση σε περίπου 480 εκατ. ευρώ, καθώς «η νέα παραγωγή δεν αντιστάθμισε τις πρόωρες πληρωμές/αποπληρωμές που συνεχίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2024», ανέφερε η τράπεζα.

Ωστόσο, τα επίπεδα ρευστότητας παρέμειναν σε εύρωστα επίπεδα, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις να σκαρφαλώνει στο 50% και τον δείκτη κάλυψης δανείων να ξεπερνά το 490%. Ο δείκτης κοινών μετοχών Tier 1 της ABBank διαμορφώθηκε στο 26,5% και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μόλις στο 0,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έτοιμη για αναβάθμιση και της Ελληνικής μετά τη Eurobank η Moody's

Εταιρείες Διαχείρισης: Άδειες λειτουργίας και στις 18 από την ΤτΕ – Παράταση για τη συμπλήρωση των φακέλων

gazzetta
gazzetta reader insider insider