Motor Oil: «Πράσινο φως» στο μέρισμα - ρεκόρ 1,8 ευρώ ανά μετοχή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Motor Oil: «Πράσινο φως» στο μέρισμα - ρεκόρ 1,8 ευρώ ανά μετοχή
Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε επίσης τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης.

«Πράσινο φως» στο μέρισμα για την περσινή οικονομική χρήση, το οποίο είναι το μεγαλύτερο που έχει δώσει η Motor Oil από την εποχή εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο, έδωσε η ετήσια Γενική Συνέλευση του ενεργειακού Ομίλου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα είναι 1,80 ανά μετοχή, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 199,4 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη δοθεί προμέρισμα 0,40 ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο μέρισμα χρήσης (1,4 ευρώ ανά μετοχή) η ημερομηνία αποκοπής έχει καθοριστεί για την Τετάρτη, 26 Ιουνίου.

Παράλληλα, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, για την παραγωγή και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για την παραγωγή, πώληση και διανομή υδρογόνου, προηγμένων καυσίμων και μεθανόλης. Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil μαζί με την ΤΕΡΝΑ κατασκευάζουν στην Κομοτηνή μία μονάδα παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ έχει συστήσει κοινοπραξία με τη ΔΕΗ (Hellenic Hydrogen) για τη δραστηριοποίηση στον κλάδο του υδρογόνου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Γιάννης Βαρδινογιάννης, αναφερόμενος σχετικά, τόνισε ότι η χρήση του εξαρτάται από το κόστος και ότι αποτελεί μια μελλοντική δραστηριότητα «αλλά οφείλουμε να είμαστε μέσα στις εξελίξεις. Είμαστε, συμπλήρωσε, συνοδοιπόροι με τη ΔΕΗ σε ένα δύσκολο δρόμο που δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η εταιρεία δεν θα παράγει μόνο πράσινο υδρογόνο, αξιοποιώντας κατά κύριο λόγο την περίσσεια ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά και άλλες μορφές.

«Η ενέργεια έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Μετά από μισό αιώνα ιστορίας, εξέλιξης και πρωτοπορίας, η Motor Oil καλείται να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Έχουμε τεράστια ευθύνη μπροστά μας να υλοποιήσουμε ταχύτατα τις επενδύσεις που σχεδιάσαμε και πραγματοποιούμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η εξέλιξη πρέπει να γίνει μέσα σε πλαίσιο ασφάλειας και ισορροπίας, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες σαν Όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, πρωτοπορώντας», σημείωσε στη Γενική Συνέλευση ο Πέτρος Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Όσον αφορά τα σημαντικά γεγονότα της περσινής οικονομικής χρήσης, ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε πως το 2023 ιδρύθηκε η Hellenic Hydrogen, για ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Επίσης, τον Μάρτιο η μετοχή του Ομίλου εισήχθη στον MSCI Greece, ενώ τον επόμενο μήνα έγινε η ολοκλήρωση της εξαγοράς του Θαλή.

Το διάστημα Μάιος – Ιούλιος πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συντήρηση στο διυλιστήριο της Κορίνθου. Παράλληλα το 2023 ήταν η πρώτη πλήρης χρονιά λειτουργίας του συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας, μίας επένδυσης πάνω από 320 εκατ. που τα οικονομικά της επέτρεψαν να αποπληρωθεί άμεσα. Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 75% της Unagi, η οποία κατέχει έργα ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 1,9 MW. Το μερίδιο της Motor Oil ανέρχεται σε περίπου 600 MW. Επίσης, πέρυσι ξεκίνησε η διαδικασία για την εξαγορά του υπόλοιπου 25% της «Άνεμος», η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Έργα ΑΠΕ άνω των 2 GW στη διαδικασία fast track για «πράσινο» ρεύμα στη βιομηχανία

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Γερμανία: Το βαυαρικό κάλεσμα για τις 3 Ιουλίου σε τηλεδιάσκεψη

Κοπελούζος: Ξεκινούν οι μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Κατασκευή από το 2027 των πρώτων ΑΠΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider