Κοπελούζος: Ξεκινούν οι μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Κατασκευή από το 2027 των πρώτων ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοπελούζος: Ξεκινούν οι μελέτες για τη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου – Κατασκευή από το 2027 των πρώτων ΑΠΕ
Το «παρών» 24 εταιρείες στους διαγωνισμούς για τις μελέτες. Στόχος η χωροθέτηση των ΑΠΕ στην Αίγυπτο το προσεχές διάστημα, προς οριστικοποίηση η αρχική συμφωνία με τη Masdar για την από κοινού ανάπτυξη των έργων.

Στις ράγες αναμένεται να μπουν το προσεχές διάστημα οι μελέτες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), με την ανάδειξη αναδόχων στις δύο σχετικές προκηρύξεις στις οποίες προκήρυξε η ELICA, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου και φορέας υλοποίησης του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε μεγάλη συμμετοχή στις σχετικές προκλήσεις, με 24 εταιρείες να δίνουν το «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο προκλήσεις αφορούν καταρχήν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγιάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».

Όπως είναι γνωστό, το GREGY αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, περιλαμβάνοντας μια σύνδεση HVDC, δυναμικότητας 3.000 MW, και μήκους 950 περίπου χλμ, για τη μεταφορά 100% «πράσινης» ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Το έργο έχει συμπεριληφθεί στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συγχρονισμός» κατασκευής των ΑΠΕ

Το χρονοδιάγραμμα του φορέα υλοποίησης προβλέπει πως η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί το 2030. Για τη μεταφορά «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, προβλέπεται η ανάπτυξη στην Αίγυπτο μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW. Στόχος είναι με την αποπεράτωση του έργου να είναι έτοιμο το 50% του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών, κάτι που θα επιτευχθεί με την έναρξη κατασκευής τους από το 2027.

Σε αυτό το πλαίσιο, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χωροθέτηση των μονάδων. Για την ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ, η ELICA έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με τη Masdar από το Άμπου Ντάμπι. Στόχος είναι το MoU να δώσει σύντομα τη θέση του σε δεσμευτική συμφωνία των δύο πλευρών.

Η διασύνδεση αποτελεί «πρεσβευτή» της πολύπλευρης συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, αποτελώντας μάλιστα εμβληματικό πρότζεκτ στο πλαίσιο του επικείμενου Επενδυτικού Συνεδρίου ΕΕ – Αιγύπτου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Κάιρο το διήμερο 29-30 Ιουνίου.

Υποκατάσταση 4,5 bcm αερίου

Χάρις στο GREGY, η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την Ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Έτσι, θα υποκαθιστά 4,5 bcm (δισ. κυβικών μέτρων) φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Ως συνέπεια, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050, ενώ υποστηρίζει πλήρως την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία «πράσινων» ενεργειακών διαδρόμων, Νότου- Βορρά διασυνδέοντας το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης με την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τιμολόγια ρεύματος: Αλλάζουν «χρώμα» οι καταναλωτές – Έως 30% φθηνότερα τα κίτρινα από τα πράσινα

Αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας - Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Εφορία: «Τσιμπημένα» τα εκκαθαριστικά των φοροδηλώσεων – Στο ΣτΕ οι επαγγελματίες για το τεκμαρτό εισόδημα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider