Στον αντίποδα της τάσης που επικρατεί διεθνώς τα τελευταία χρόνια, με σημαντική μείωση της αποτίμησης των έργων ΑΠΕ, κινείται το deal για την εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά αναλυτές, η εξαγορά «κλείδωσε» με δείκτη 16 και πλέον φορές τα EBITDA, όταν το πιο πρόσφατο εγχώριο deal στις ΑΠΕ έγινε με πολλαπλασιαστή 10-12 φορές την ετήσια λειτουργική κερδοφορία.
Επίσης, παγκοσμίως αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα έχουν πλέον χάσει κατά μέσο όρο το 40% περίπου της αξίας τους. Κάτι που δείχνει πως, τουλάχιστον στη δεδομένη συγκυρία, οι αποτιμήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ ακολουθούν φθίνουσα πορεία, αφήνοντας πίσω τους τη συνεχόμενη ανοδική πορεία, που ίσχυε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.
Ωστόσο, η συμφωνία της Masdar για την απόκτηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα: όπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία πρωτοπόρος στις ΑΠΕ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκτά σε πρώτη φάση το 67% καταβάλλοντας 20 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο αντιπροσωπεύει μια συνολική αποτίμηση ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια επιχειρηματική αξία (Enterprise Value) ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Παρούσα ήδη η Masdar στην Ελλάδα
Η συναλλαγή αφορά το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΤΕΝΕΡΓ, αφού πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας – η διαχείριση απορριμμάτων και άλλα επιχειρηματικά αντικείμενα όπως η ψηφιοποίηση των αστικών συγκοινωνιών (ηλεκτρονικό εισιτήριο) θα «περάσουν» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επομένως, περιλαμβάνει εν λειτουργία πάρκα συνολικής ισχύος 1.227 MW, με επιπλέον μονάδες 11.000 MW να βρίσκονται στο pipeline.
Τα έργα αυτά περιέρχονται στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στις ΑΠΕ παγκοσμίως, με τη Masdar να έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη σε όλη την υφήλιο ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου 100 GW έως το 2030, επενδύοντας πάνω από 30 δισ. δολάρια. Μέτοχοί της είναι η ADNOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου των ΗΑΕ) και τα fund TAQA και Mubadala. Το τελευταίο αποτελεί το κρατικό fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων.
H Masdar δραστηριοποιείται ήδη σε 40 χώρες παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και πιο αναμφισβήτητα η πιο «ηχηρή», η εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ δεν αποτελεί την πρώτη επιχειρηματική κίνησή της στη χώρα μας. Η εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι έχει αναλάβει να μετατρέψει τον Πόσο σε «πράσινο» νησί, ενώ έχει υπογράψει από το 2022 MoU με τη Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών.
Επίσης, έχει έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία με τον Όμιλο Κοπελούζου, για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Αίγυπτο τα οποία θα τροφοδοτούν με «πράσινη» ενέργεια τη χώρα μας και την Ευρώπη, μέσω του έργου GREGY (διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου). Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις ώστε να «κλειδώσει» το deal και να ξεκινήσει η χωροθέτηση των πρώτων έργων. Στόχος της Elica (θυγατρικής του Ομίλου Κοπελούζου και φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης) είναι το 50% των σχεδιαζόμενων ΑΠΕ -που στο σύνολό τους αθροίζουν 9,5 GW- να είναι έτοιμες το 2030, όταν θα ολοκληρωθεί το καλώδιο.
Eγγυημένα έσοδα και διαφοροποίηση
Γιατί όμως η εξαγορά της ΤΕΝΕΡΓ κινήθηκε αντίθετα στο παγκόσμιο ρεύμα, υποχώρησης των αποτιμήσεων των ΑΠΕ; Πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι λιγότερο εκτεθειμένο στις αιτίες που έχουν φέρει την υποχώρηση της αξίας αιολικών και φωτοβολταϊκών. Και αυτές οι αιτίες δεν είναι άλλες από την απότομη «προέλαση» των ανανεώσιμων πηγών τα τελευταία χρόνια, εγκαινιάζοντας μία περίοδο έντονης μεταβλητότητας στις χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διαρκέσει για αρκετά χρόνια.
Αν όμως η μεταβλητότητα γίνεται πλέον κανόνας, το εν λειτουργία portfolio της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι «θωρακισμένο» από τα σκαμπανεβάσματα. Κι αυτό γιατί στη συντριπτική του πλειονότητα έχει εξασφαλισμένες ταρίφες για την πώληση της παραγωγής ενέργειας, δηλαδή εγγυημένα έσοδα.
Ακόμη δύο εξίσου σημαντικά ατού είναι όμως πως το portofolio χαρακτηρίζεται από μεγάλη γεωγραφική διασπορά και -το κυριότερο- τεχνολογική διαφοροποίηση. Σε μία εποχή όπου η ενίσχυση της πράσινης διείσδυσης γίνεται με τη… μονοκαλλιέργεια των φωτοβολταϊκών -τα οποία πλήττονται κυρίως από τις περικοπές ΑΠΕ και τις μηδενικές & αρνητικές τιμές- η ΤΕΝΕΡΓ είναι εθνικός ηγέτης στα αιολικά πάρκα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, για το 2023 στην Ελλάδα η εταιρεία κατείχε τα πρωτεία, με το 19,7% της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του pipeline
Τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα εν λειτουργία έργα, έχει και η «δεξαμενή» ανανεώσιμων σταθμών που ωριμάζει η ΤΕΝΕΡΓ – αποτελώντας το τέταρτο πλεονέκτημα που «αγοράζει»» η Masdar. Σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το τέλος του 2023, ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια πάνω από 850 MW νέων αιολικών πάρκων, εκ των οποίων πάνω από 300 MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο μέσα στο 2024.
Έτσι, ο στόχος για ανάπτυξη επιπλέον 5 GW μέχρι το 2030, που έχει θέσει η ΤΕΝΕΡΓ, προγραμματίζεται να επιτευχθεί με επενδύσεις σε μία εξίσου διαφοροποιημένη γκάμα τεχνολογιών. Ενδεικτικά, το 19% σχεδιάζεται να προέλθει από νέα αιολικά πάρκα (χερσαία και offshore), το 43% από φωτοβολταϊκά και το 29% από υδροηλεκτρικά-αντλητικά,
Μάλιστα, η ΤΕΝΕΡΓ είναι μία από τις λίγες εταιρείες που έχει ήδη δρομολογήσει το πρώτο offshore πάρκο (στην Αλεξανδρούπολη) και ο μόνος εγχώριος «παίκτης» με υπό κατασκευή έργο αντλησιοταμίευσης. Δύο τεχνολογίες που υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες, όπως δείχνει και το γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα αυτών των κατηγοριών.
Αφετηρία γεωγραφικής επέκτασης
Βέβαια, σε ένα γενικότερο διεθνές κλίμα μείωσης των αποτιμήσεων στις ΑΠΕ, μία πρόταση εξαγοράς που παραπέμπει στα πολύ πιο θετικά για τον κλάδο δεδομένα του (όχι τόσο μακρινού) παρελθόντος, εξηγούν γιατί η Masdar απέσπασε το «ναι» των βασικών μετόχων. Από την άλλη πλευρά, στοιχεία όπως τα παραπάνω καταδεικνύουν τον λόγο για τον οποίο η εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι «βλέπει» τα asset της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως ένα σημαντικό «σκαλοπάτι» για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων της.
Το «σκαλοπάτι» αυτό όχι μόνο θα της επιτρέψει να διαθέτει το 2030 έργα σε λειτουργία πάνω από 6 GW, μέσω της ΤΕΝΕΡΓ, αλλά και να αποκτήσει μία στέρεη επιχειρηματική βάση στην Ελλάδα, για την επέκτασή της με έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.
Εξάλλου, το deal της ανοίγει την πόρτα στη Βουλγαρία και την Πολωνία -όπου η ΤΕΝΕΡΓ έχει ήδη παρουσία- ενώ ενδεικτικό των βλέψεών της για γεωγραφική επέκταση στην Ευρώπη αποτελεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμφωνία προβλέπεται όρος που δεν επιτρέπει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να πραγματοποιήσει «πράσινες» επενδύσεις σε αυτές τις χώρες.
Εγγύηση ανάπτυξης
Υπό άλλη οπτική, οι βλέψεις της Masdar για γεωγραφική επέκταση, καθώς οι υψηλοί «πράσινοι» στόχοι για το 2030, αποτελούν εγγύηση για την ανάπτυξη της ΤΕΝΕΡΓ. Εξάλλου όπως υπενθύμισε στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση ο Γιώργος Περιστέρης, Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, δέσμευση της διοίκησης ήταν πως η όποια συμφωνία υπάρξει θα εγγυάται το μέλλον της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και των εργαζομένων της.
Επίσης, το deal πληροί και την άλλη προϋπόθεση που είχε θέσει η διοίκηση, για υποχρεωτική Δημόσια Προσφορά ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων και όχι μόνο κάποιων από τους μετόχους. «Κόκκινη γραμμή για εμάς αποτελεί η διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου των μετόχων της εταιρείας», σημείωσε χαρακτηριστικά.