Helleniq Energy: Άνοιγμα σε αγορές καυσίμων σε Βαλκάνια, Αφρική – «Κληρώνει» εντός 2024 για Elpedison & ΔΕΠΑ Εμπορίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Helleniq Energy: Άνοιγμα σε αγορές καυσίμων σε Βαλκάνια, Αφρική – «Κληρώνει» εντός 2024 για Elpedison & ΔΕΠΑ Εμπορίας
Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις στις παραχωρήσεις σε Κρήτη και Ιόνιο, όπως σημείωσε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης, στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης. Αν βρεθεί φυσικό αέριο είναι εύκολη η παραγωγή.

Κινήσεις για ακόμη μεγαλύτερη επέκταση εκτός συνόρων, τόσο στην εμπορία πετρελαιοειδών όσο και στη λιανική αγορά καυσίμων, έχει στα σκαριά η Helleniq Energy. Όπως ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης ο CEO του Ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης, όσον αφορά το trading «στο κάδρο» βρίσκονται αγορές στη Βόρεια Αφρική και την Άπω Ανατολή.

Στην περίπτωση της λιανικής καυσίμων, στόχος είναι το περαιτέρω «άνοιγμά» του σε επιπλέον αγορές στα Βαλκάνια. Το πιο πιθανό είναι αυτό να γίνει με την εξαγορά δικτύου πρατηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή ο κλάδος καυσίμων της Helleniq Energy έχει παρουσία σε 5 χώρες στη νοτιοανατολική Ευρώπη (Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Κύπρο, Σερβία, Βουλγαρία), αποτελώντας έναν ισχυρό παίκτη στην περιοχή. Εκτός συνόρων, διαθέτει 325 πρατήρια.

Πιθανές συνέργειες με τον αγωγό Θεσσαλονίκης – Σκοπίων

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, η Helleniq Energy «βλέπει» να διανοίγονται επιχειρηματικές ευκαιρίες, λόγω της σταδιακής απόσυρσης των πετρελαιοειδών από τη Ρωσία. Μάλιστα, πιθανή επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την ενίσχυση της παρουσίας στις βαλκανικές αγορές.

Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός εκτείνεται από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΟΚΤΑ (που έχει εξαγοραστεί από τη Helleniq Energy), οι οποίες βρίσκονται 28 χιλιόμετρα ανατολικά των Σκοπίων. Ο ελληνικός Όμιλος έχει λάβει άδεια για την επαναλειτουργία του, τον οποίο έχει τροποποιήσει κατάλληλα ώστε αν «επανεργοποιηθεί» να μεταφέρει πετρελαϊκά προϊόντα στις εγκαταστάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία θα παράγονται από το διυλιστήριο της Helleniq Energy στη Θεσσαλονίκη.

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο CEO του Ομίλου εξέφρασε την αισιοδοξία η επαναλειτουργία να γίνει εντός του έτους. Σε μία τέτοια περίπτωση, η Βόρεια Μακεδονία θα αποτελέσει βάση τροφοδοσίας των (νέων και παλιών) δικτύων πρατηρίων του στα Βαλκάνια. Όπως πάντως επισήμανε στο περιθώριο, ακόμη και αν δεν ευοδωθεί η υπόθεση με τον αγωγό, είναι «κλειδωμένη» η απόφαση για άνοιγμα στη λιανική καυσίμων και άλλων βαλκανικών χωρών.

Elpedison & ΔΕΠΑ Εμπορίας

Παράλληλα, ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέσα στο 2024 θα ξεκαθαρίσει το «τοπίο» τόσο για την Elpedison όσο και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Σχετικά με την Elpedison, σημείωσε πως υπάρχει μικρή πιθανότητα να επιτευχθεί μία συμβιβαστική λύση με την ιταλική Edison, όπως για παράδειγμα με την αλλαγή των μεριδίων των δύο εταίρων (αυτή τη στιγμή έχουν από 50%).

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπλήρωσε, στόχος της Helleniq Energy είναι να μπορέσει να αξιοποιήσει την Elpedison ως «όχημα» για περαιτέρω καθετοποίηση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, κατέχοντας το 100% του χαρτοφυλακίου, με συνέπεια να υπάρχει ανισορροπία σε σχέση με το μετοχικό του μερίδιο στην Elpedison, με την οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία και τη λιανική του ηλεκτρισμού. Παράλληλα, σκοπός της Helleniq Energy είναι να έχει πρόσβαση στο πελατολόγιο στο ρεύμα.

Όσον αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, από το βήμα της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης ο κ. Σιάμισιης σημείωσε πως η πιο ρεαλιστική έκβαση είναι να αποχωρήσει η Helleniq Energy. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με βάση το μέγεθος που έχει η Helleniq Energy, δεν μπορεί να παρακολουθεί ως παρατηρητής μία επένδυση που ανέρχεται σε 200 εκατομμύρια για τον Όμιλο.

Αποφάσεις μέχρι το επόμενο καλοκαίρι για υδρογονάνθρακες

Σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων, εκτίμησε πως η απόφαση για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, ή όχι, θα ληφθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Οι αποφάσεις θα αφορούν τόσο τις παραχωρήσεις στην Κρήτη όσο και αυτές στο Ιόνιο, καθώς η μελέτη όλων των περιοχών προχωρά με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς.

Υπογράμμισε πως ακόμη κι αν μέσα σε ένα εξάμηνο (δηλαδή μέχρι το τέλος του 2024) προκύψουν περιοχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης -από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων-θα χρειαστεί ένα επιπλέον χρονικό διάστημα ώστε να πραγματοποιηθούν μελέτες για τα ακριβή σημεία των γεωτρήσεων, να ληφθούν οι σχετικές άδειες, αλλά και να διεξαχθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες – με την έκβαση των τελευταίων να είναι κρίσιμη για το αν θα μπει η όχι «τρυπάνι».

Επομένως, η «τύχη» όλων των παραχωρήσεων θα κριθεί σε περίπου 12 μήνες από σήμερα. Όπως υπογράμμισε πάντως, στην περίπτωση που ανάψει το «πράσινο φως» και εντοπιστούν κοιτάσματα αερίου, τότε οι ερευνητικές γεωτρήσεις μετατρέπονται εύκολα σε γεωτρήσεις παραγωγής καυσίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider