Eurelectric: Ρεκόρ «καθαρής» ενέργειας στην Ευρώπη – Στο 50% οι ΑΠΕ το 1ο μισό του 2024

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurelectric: Ρεκόρ «καθαρής» ενέργειας στην Ευρώπη – Στο 50% οι ΑΠΕ το 1ο μισό του 2024
Στο 74% ΑΠΕ και πυρηνικά, έναντι 68% στο πρώτο μισό του 2023, σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας. «Καμπανάκι» για τη μείωση της ζήτησης, η οποία επιβάλλει την περαιτέρω προώθηση του εξηλεκτρισμού.

Ρεκόρ καταγράφει η παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας (Eurelectric). Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ η πυρηνική ενέργεια συμμετείχε με σταθερό μερίδιο 24% - σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων ELDA της Eurelectric.

Η ζήτηση για ενέργεια, ωστόσο, παραμένει χαμηλή λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, της αποβιομηχάνισης και του ήπιου καιρού. Ως συνέπεια, σύμφωνα με την Ένωση, η τόνωση της ζήτησης θα είναι πρωταρχικής σημασίας για τη διασφάλιση της συνέχισης των επενδύσεων στην «καθαρή» ηλεκτροπαραγωγή. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη απανθρακοποιείται με πρωτόγνωρο ρυθμό. Τα τελευταία στοιχεία από την πλατφόρμα ELDA δείχνουν ότι το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2024 προήλθε από ΑΠΕ και πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη «επίδοση» του 2023, που είχε ανέλθει στο 68%. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα ήταν η άνευ προηγουμένου ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση του πυρηνικού παραγωγικού δυναμικού.

«Ο ρυθμός αλλαγής είναι εντυπωσιακός. Τα στοιχεία τεκμηριώνουν ότι οι προσπάθειες των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, για απαλλαγή από τις ανθρακούχες πηγές, προηγούνται έτη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τομέα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Eurelectric, Kristian Ruby.

Ενώ τα νούμερα από την πλευρά της προσφοράς εμπνέουν αισιοδοξία, δεν ισχύει το ίδιο με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 η ζήτηση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 3,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 και συνέχισε να παραμένει χαμηλή το 2024 – κατά 2,6% χαμηλότερη σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2022. Αυτή η τάση οφείλεται κυρίως στη μετεγκατάσταση βιομηχανιών εκτός ΕΕ, στις υψηλότερες θερμοκρασίες, στην εξοικονόμηση ενέργειας και την αργή οικονομική ανάπτυξη.

«Τα έτη στασιμότητας στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πλέον δώσει τη θέση του σε μία παγιωμένη πτωτική τάση. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να υποστηρίξουν επειγόντως τον εξηλεκτρισμό, ώστε να παράσχουν τα απαραίτητα επενδυτικά σήματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας», πρόσθεσε ο Kristian Ruby.

Για τον σκοπό αυτό, η Eurelectric καλεί τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των πρώτων 100 ημερών της θητείας της να προτείνει ένα Σχέδιο Δράσης για τον Εξηλεκτρισμό, με ενδεικτικό στόχο 35% για το 2030 και την εισαγωγή ενός δείκτη εξηλεκτρισμού στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) των κρατών-μελών. Η αδράνεια θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία επίτευξης των κλιματικών στόχων, τον περιορισμό της παραγωγής ΑΠΕ και την επιβράδυνση των επενδύσεων στον κορυφαίο τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Τρία μέτρα για ενίσχυση της αποθήκευσης – Νέος διαγωνισμός για μπαταρίες

Πράσινα τιμολόγια: Νέες ανατιμήσεις τον Ιούλιο – Εκτιμήσεις για αυξήσεις 15%

Helleniq Energy: Άνοιγμα σε αγορές καυσίμων σε Βαλκάνια, Αφρική – «Κληρώνει» εντός 2024 για Elpedison & ΔΕΠΑ Εμπορίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider