Πράσινα τιμολόγια: Νέες ανατιμήσεις τον Ιούλιο – Εκτιμήσεις για αυξήσεις 15%

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινα τιμολόγια: Νέες ανατιμήσεις τον Ιούλιο – Εκτιμήσεις για αυξήσεις 15%
Αιτία η αύξηση κατά 25% της χονδρεμπορικής μέσα στον Ιούνιο, λόγω της ενισχυμένης συμμετοχής των μονάδων ορυκτών καυσίμων. Στα επίπεδα των 14,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα αναμένεται η μικρότερη χρέωση τον Ιούλιο (από 11,9 λεπτά τον μήνα που διανύουμε), στα 20 λεπτά η υψηλότερη (από 18 λεπτά).

Νέες ανατιμήσεις στα πράσινα τιμολόγια αναμένονται τον Ιούλιο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της λιανικής ρεύματος. Αιτία το σημαντικό άλμα κατά 25% που έχει σημειώσει η χονδρεμπορική τιμή τον μήνα που διανύουμε, η μέση της οποίας διαμορφωνόταν στα 101,18 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, από 81,08 ευρώ ανά MWh που έκλεισε τον Μάιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ως συνέπεια εκτιμάται ότι η μικρότερη χρέωση τον Ιούλιο θα κινείται στα επίπεδα των 14,5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 11,9 λεπτά ανά kWh που ήταν το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, το ακριβότερο ειδικό προϊόν τοποθετείται στα επίπεδα των 20 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν για τον μήνα που διανύουμε η υψηλότερη χρέωση ήταν 18 λεπτά ανά kWh.

Το νέο άλμα θα έρθει μετά τις σημαντικές αυξήσεις τον Ιούνιο, στα ειδικά τιμολόγια της πλειονότητας των προμηθευτών. Υπενθυμίζεται ότι τον μήνα που διανύουμε οι χρεώσεις αυξήθηκαν από 12% έως 70%.

Αυξημένη ζήτηση

Αν επαληθευτούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε η μέση χρέωση των ειδικών τιμολογίων θα αγγίζει τα 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επομένως, θα σημειώσει άνοδο κατά 15% περίπου σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα, όταν διαμορφώθηκε στα 15 λεπτά ανά kWh. Όπως είναι φυσικό, αυτό το ποσοστό εκφράζει τη μέση αύξηση και θα διαφοροποιείται από εταιρεία σε εταιρεία.

Οι χρεώσεις Ιουλίου θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ της Δευτέρας (1/7). Η άνοδος της χονδρεμπορικής αποδίδεται στην αυξημένη ζήτηση για ρεύμα, που έχει προκαλέσει η άνοδος του υδραργύρου. Αυτό έχει ως συνέπεια να έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό η συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου, σε μία εποχή όπου η τιμή του καυσίμου κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, έναντι των προηγούμενων μηνών.

Είναι ενδεικτικό ότι το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο (TTF) κινείται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα των 34 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Στον αντίποδα, μέχρι το τέλος της άνοιξης οι τιμές διαμορφώνονταν στα 25-27 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Μάλιστα, για την αντιμετώπιση των κυμάτων καύσωνα που ενέσκηψαν μέσα στον Ιούλιο, υπήρξαν μέρες που χρειάστηκε να επιστρατευθούν και οι λιγνιτικές μονάδες, για την κάλυψη της επάρκειας ζήτησης. Γεγονός το οποίο οδήγησε ακόμη υψηλότερα εκείνες της ημέρες τις χονδρεμπορικές τιμές, με δεδομένο ότι λόγω των «τσουχτερών» δικαιωμάτων ρύπων, το κόστος των λιγνιτικών σταθμών κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι «υψηλές πτήσεις» διέγραψαν οι χονδρεμπορικές αγορές και των γειτονικών αγορών. Επομένως, η εγχώρια αγορά δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί ούτε με τις εισαγωγές. Απόδειξη το γεγονός ότι μέχρι την Παρασκευή, η βουλγαρική αγορά κινιόταν στα 99,74 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και η ιταλική στα 104,56 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Υψηλές τιμές μέχρι τον Οκτώβριο

Το άλμα της εγχώριας αγοράς συμφωνεί με την εικόνα των προθεσμιακών συμβολαίων ρεύματος, τα οποία όπως είχε γράψει το Insider.gr, έδειχναν ανοδική πορεία μέχρι και τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα προθεσμιακά, Αν και με ελαφρώς μικρότερη τιμή, η χονδρική αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο. Η πρώτη μικρή υποχώρηση θα έρθει τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει σημαντική αποκλιμάκωση από τον επόμενο μήνα.

Στην περίπτωση επομένως των πράσινων τιμολογίων, τα οποία επηρεάζονται από τη χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα, η πρώτη αισθητή αποκλιμάκωση αναμένεται από τον Οκτώβριο, με περαιτέρω υποχώρηση από τον επόμενο μήνα. Στην περίπτωση των κίτρινων ex-post τιμολογίων, η μείωση θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο.

Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, οι ανατιμήσεις στις χρεώσεις (που έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα) έχουν ενισχύσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών για στροφή σε κάποιου άλλου είδους τιμολόγιο, με το οποίο θα μπορούν να συγκρατήσουν τα έξοδά τους για ρεύμα. Μία από τις βασικές επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν τα κίτρινα τιμολόγια, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αναθερμανθεί και το ενδιαφέρον για τα μπλε (σταθερά) προϊόντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider