Τα μεγάλα λουκέτα του 2016

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα μεγάλα λουκέτα του 2016

Από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών, χαρακτηρίζουν παράγοντες της αγοράς το 2016, καθώς ακόμη και ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, προκαλώντας τριγμούς στην ελληνική οικονομία και αφήνοντας δεκάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά.

Ηλεκτρονική, Softex, Πυρσός, Athens Ledra και Jet Oil είναι μερικές από τις εταιρίες που οδηγήθηκαν σε ξαφνικό θάνατο, προκαλώντας «σεισμό» στην αγορά.

Η μείωση της κατανάλωσης και η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία των προηγούμενων μηνών, εξάντλησαν και τα τελευταία περιθώρια ρευστότητας που είχαν με αποτέλεσμα η μοναδική λύση που είχαν, ήταν να βάλουν λουκέτο.

Οι επιπτώσεις που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία, πολλαπλασιαστικές, καθώς εκτός από τα φέσια στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, στον αέρα βρέθηκαν οι προμηθευτές τους αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν μισθώσει τα ακίνητα τους ως καταστήματα.

Αθηναϊκή Χαρτοποιϊα (Softex)

Ήταν το πρώτο μεγάλο λουκέτο του 2016. Στα μέσα Ιανουαρίου και χωρίς κανείς να έχει αντιληφθεί κάτι σχετικό, η διοίκηση της Softex (η πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία, που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Bolton Hellas AEBE) ανακοίνωσε ότι βάζει λουκέτο στο εργοστάσιο στον Ταύρο.

Ο λόγος που επικαλέστηκε; Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.

Αυτό αποτέλεσε το “πρόσχημα”, έτσι ώστε αντί να διορθωθεί το πρόβλημα και να συνεχίσει την λειτουργία της η Softex και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, να προχωρήσει η μητρική εταιρεία στο κλείσιμο της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων χάρτου.

Πάντως όπως έγινε γνωστό η Softex πέρασε πρόσφατα σε ελληνικά χέρια.

Nέος ιδιοκτήτης της Softex είναι η εταιρεία Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ που συστάθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου και η οποία ανήκει στην Intertrade Hellas της οικογένειας Ντεληδήμου, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα η οποία παράγει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτα και κουζινόχαρτο για οικιακή και επαγγελματική χρήση.

Hλεκτρονική Αθηνών

Ήταν γνωστό στην αγορά ότι η παλιά αίγλη της Ηλεκτρονικής είχε σβήσει. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι η μοναδική ελληνική εταιρείας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών θα έβαζε λουκέτο.
Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Γιάννης Στρούτσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έκανε προσπάθειες να την θέσει ξανά σε κερδοφόρο πορεία, όμως απέναντι του είχε τη μείωση της ζήτησης, τα capital controls που ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση των υποχρεώσεων.

Παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες δέχτηκαν τον Απρίλιο του 2015 να στηρίξουν την αλυσίδα, προχωρώντας σε ένεση ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ υπό την προϋποθεση ότι ο κ. Στρούτσης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του δικτύου του (έκλεισαν τότε 12 καταστήματα), σε μείωση των μισθών των εργαζομένων (κατά 20%) και σε περικοπές του λειτουργικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%.

Όμως και ο ίδιος ο κ. Στρούτσης (βασικός μέτοχος με 90% στην Ηλεκτρονική Αθηνών) έβαλε το χέρι στην τσέπη χρηματοδοτώντας με 1 εκατ. ευρώ την επιχείρηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο.

Τους μήνες που ακολούθησαν η κατάσταση για την Ηλεκτρονική Αθηνών αντί να βελτιωνόταν γινόταν ολοένα και δυσχερέστερη.

Υπήρξε αδυναμίας καταβολής των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, πάγωμα των πληρωμών προς τους προμηθευτές και κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι οι καταναλωτές έβρισκαν άδεια τα ράφια των καταστημάτων.

Τουλάχιστον 20 καταστήματα έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο καμία καθυστέρηση δεν υπήρξε ποτέ στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Το μερίδιο της Ηλεκτρονικής Αθηνών που παλαιότερα έφτανε το 13%, τους τελευταίους μήνες είχε υποχωρήσει κάτω από το 9%, ενώ το δίκτυο της περιορίστηκε στα 41 μόλις καταστήματα.

Παρά τις προσπάθειες το λουκέτο, ήταν αναπόφευκτο.

Jet Oil

H επικείμενη χρεοκοπία της εταιρεία πετρελαιοειδών Jet Oil οδήγησε σε αυτοκτονία τον ιδιοκτήτης της, τον 84χρονο επιχιερηματία Κυριάκο Μαμιδάκη.

Λίγες μέρες νωρίτερα η εταιρεία είχε λάβει προσωρινή προστασία, έως την εκδίκαση της αίτησής της για ένταξη στο άρθρο 99, κάτι το οποίο δεν μπόρεσε να αντέξει ο επιχειρηματίας.

Η αντίστροφη πορεία για την Jet Oil ξεκίνησε το 2008 όταν για πρώτη φορά κατέγραψε ζημιές. Ο όμιλος προσπάθησε να αντιδράσει, με μια ιδιαίτερα επιθετική κίνηση. Σε διαμορφούμενες συνθήκες ύφεσης, επένδυσε και επέκτεινε το δίκτυο της Jet Oil με πρατήρια της Dracoil και της El Petrol. Έξι χρόνια μετά, πολλοί είναι αυτοί που λένε πως αυτή η κίνηση, έγειρε την πλάστιγγα εναντίον της εταιρείας.

Η μείωση της ζήτησης δημιούργησε βραχνά, λόγω της συνακόλουθης αύξησης της ζημίας, ενώ έτρεχαν τα δάνεια του ομίλου. Αναμφίβολα, επρόκειτο για ασφυκτικό κοκτέιλ.

Περίπου το 2013 διεφάνη όμως προοπτική για την Jet Oil. Μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος εκτός Ευρώπης ενδιαφέρθηκε για την είσοδό του στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής, προκειμένου να πατήσει και πόδι στα Βαλκάνια. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν και ήταν θετικές, η αγορά περίμενε το μεγάλο deal, το οποίο όμως δεν έγινε ποτέ. Η δραματική πτώση του retail σε συνδυασμό με τις αυξημένες οικονομικές επισφάλειες του ομίλου (γνώστες της αγοράς έλεγαν πως τα οικονομικά στοιχεία που πήραν οι επενδυτές ήταν ακόμα χειρότερα από αυτά που περίμεναν) οδήγησαν το deal σε ναυάγιο και την Jet Oil σε αναζήτηση εναλλακτικής.

Πλην όμως, η εναλλακτική ποτέ δεν βρέθηκε. Αντίθετα, από ένα σημείο και μετά άρχισε ο εκφυλισμός. Η εταιρεία αποφάσισε την αναστολή της τροφοδοσίας των πρατηρίων στη Νότια Ελλάδα, προσπαθώντας να κρατήσει το δίκτυο στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Ιόνιο. Ούτε αυτό κατέστη δυνατό. Το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των πρατηρίων που έφευγαν από το δίκτυο και άλλαζαν σήμα είχε πάρει χαρακτήρα τσουνάμι, με την Jet Oil να προμηθεύει κάτω από 100 πρατήρια.

Από τη στιγμή της υπαγωγής της σε προσωρινό καθεστώς προστασίας και μέχρι την εκδίκαση της αίτησης για υπαγωγή στο 99, η εταιρεία έγινε επί της ουσίας «φάντασμα». Και κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μαμιδάκης βίωσε όλη την πορεία από την άνοδο και την καταξίωση έως τη δραματική πτώση.

Ledra Athens

Xρέη προς το ΙΚΑ, προμηθευτές και τις πιστώτριες τράπεζες ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra (πρώην Ledra Marriott) σε λουκέτο.

Οι εναπομείναντες 150 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» ανακοίνωσε και επισήμως τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει.

Έτσι, το γνωστό σε όλους Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra. Η αποχώρηση της Marriott φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το μέλλον του ξενοδοχείου, αφού τον Απρίλιο του 2014 η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Έκτοτε έχουν επιχιερηθεί δύο πλειστηριασμοί του ξενοδοχείου οι οποίοι απέβησαν άκαρποι.

ΠΥΡΣΟΣ

Μετά το Ledra Athens, ρολά κατέβασε και η εταιρεία «Πυρσός Security», που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία 22 χρόνια στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, και οι περίπου 800 εργαζόμενοι, που ήταν απλήρωτοι εδώ και μήνες, μένουν χωρίς δουλειά.

Η εταιρεία είχε προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους πιστωτές, χρωστά 8,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι τουλάχιστον πέντε μήνες. Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ.

Παπασωτηρίου

Ρολά κατέβασε το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου στην οδό Πανεπιστημίου, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε η αλυσίδα την τελευταία διετία.

Το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου, υπήρξε ορόσημο του κέντρου της πόλης ενώ ο γνωστός εκδοτικός οίκος Μπράουν είχε συμπεριλάβει το 2013 το βιβλιοπωλείο αυτό στη λίστα του με τα 49 καλύτερα του κόσμου, στην έκδοση «Bookshops: Long established and the most fashionable ones».

Να σημειωθεί ότι η αλυσίδα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ενώ οι πρόσφατες προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να βρεθεί λύση -είτε μέσω της δικαστικής οδού είτε μέσω συμφωνιών με προμηθευτές- απέβησαν άκαρπες.

Ως εκ τούτου, η μόνη λύση ήταν το λουκέτο για ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια της Αθήνας.

Η αλυσίδα το τελευταίο διάστημα έβαλε «λουκέτο» σε υποκατάστημα στην Κηφισιάς και της Λάρισας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider