Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's - Θετικό το outlook

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Standard & Poor's - Θετικό το outlook
Διπλή θετική κίνηση για τις ελληνικές τράπεζες από τον ισχυρό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Αναβάθμιση και διατήρηση του θετικού outlook. Κλείνει το μάτι σε νέες αναβαθμίσεις εντός 12 μηνών, αλλά υπό όρους.

Σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές. Υπό αυτό το πρίσμα φαίνεται να κλείνει το μάτι σε νέα θετικά rating actions εντός 12 μηνών.

- Ο οίκος αναβαθμίζει την Alpha Bank σε «BB» από «BB-» επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Το outlook παραμένει μάλιστα θετικό. Επίσης, αναβάθμισε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

- Eurobank: Αναβαθμίζει σε «BB+» από «BB» επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Το outlook παραμένει θετικό. Επίσης, αναβάθμισε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-2» από «BBB-/A-3B».

- Εθνική Τράπεζα: Αναβαθμίζει σε «BB+» από «BB» επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Το outlook παραμένει μάλιστα θετικό. Επίσης, αναβάθμισε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-2» από «BBB-/A-3B».

- Τράπεζα Πειραιώς: Ο οίκος αναβάθμισε την Πειραιώς σε «BB» από «BB-» επιβεβαιώνοντας τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Το outlook διατηρείται θετικό. Επίσης, ο οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις αντισυμβαλλομένου μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης εξυγίανσης (RCR) σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

Η Standard & Poor's στέκεται στη βελτιωμένη ανθεκτικότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το 2023, τα μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν περαιτέρω λόγω των μεγαλύτερων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων, αλλά το πιο σημαντικό, είναι πως ο κλάδος δεν κατέγραψε σημαντικές νέες εισροές αθετημένων δανείων.

Τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ήδη δείκτες NPEs στο 3%-4% (τέλη του πρώτου τριμήνου 2024) και οι αναλυτές αναμένουν να δουν περαιτέρω βελτίωση μέχρι τα τέλη του 2026. Ένας υποστηρικτικός παράγοντας της βελτίωσης των πιστωτικών προφίλ των τραπεζών είναι η διαρκής θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

«Παρά τις υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 2,4% την περίοδο 2024-2027, υπεραποδίδοντας έναντι πολλών της Ευρωζώνης. Αυτό αντικατοπτρίζει μια δυναμική ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας που οφείλεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, στη βελτιωμένη οικονομική δυναμική των επιχειρήσεων και του κλείσιμου της ψαλίδας, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι περίπου 22% μικρότερη από την το υψηλό πριν από την κρίση χρέους του 2008. Η επέκταση έως το 2024 του προγράμματος «Ηρακλή» - βάσει του οποίου η Ελλάδα εγγυάται τις senior εκδόσεις - θα στηρίξει περαιτέρω τη συνεχιζόμενη μεταφορά επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών στα distressed funds.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διανομές μερισμάτων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά από 16 χρόνια μη διανομής, υπογραμμίζει τη βελτιωμένη υποκείμενη κερδοφορία και την ενισχυμένη κεφαλαιοποίησή τους. «Αν και μεγάλο μέρος της βελτίωσης της κερδοφορίας τα τελευταία δύο χρόνια οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων, σημειώνουμε ότι οι βελτιωμένες λειτουργικές δομές των τραπεζών, οι διαρθρωτικά χαμηλότερες πιστωτικές απώλειες και οι φθηνές βάσεις καταθέσεων συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της κερδοφορίας τους» αναφέρει η S&P.

Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να βελτιώσουν τους δείκτες κόστους προς έσοδα που υποχώρησαν χαμηλότεραο του 40% μέσω μέτρων κόστους-αποτελεσματικότητας και πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, η ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα τρία χρόνια στο 5-6% κατά μέσο όρο μετά από χρόνια απομόχλευσης θα στηρίξει επίσης τη δημιουργία κερδοφορίας των τραπεζών σε μια περίοδο που η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να μειώσει τα περιθώρια κέρδους τους. «Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερές μετρήσεις κερδοφορίας με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10% το 2024-2026 για το σύστημα, παρά την πιθανή μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους» τονίζουν οι αναλυτές του οίκου. Τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών συνέχισαν να βελτιώνονται, παρά την αποπληρωμή των πιο στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Η ισχυρή αύξηση των καταθέσεων και η μαζική συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων δανείων από το 2019 ενίσχυσαν τη ρευστότητα των τραπεζών.

Επιπλέον, η μείωση των μακροοικονομικών κινδύνων - που παρατηρήθηκε στην επίτευξη αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2023 - και το de-risking από τις τράπεζες ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επίσης αποπληρώσει σταδιακά τα στοχευμένα δάνεια μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότησης, διατηρώντας παράλληλα άφθονα αποθέματα ρευστότητας.

Alpha Bank

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες του οίκου ότι η Alpha Bank θα συνεχίσει να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις τα επόμενα δύο χρόνια, με δείκτη ROE ελαφρώς υψηλότερο του 10% στα τέλη του 2025, και ότι η τράπεζα θα είναι σε θέση να διατηρήσει την ενισχυμένη γραμμής χρηματοδότησή της και να βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού με τον δείκτη NPE στο 4%-4,5% έως τα τέλη του 2025.

Το θετικό outlook για την Alpha Bank αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. «Στο βασικό μας σενάριο, υποθέτουμε ότι η λειτουργική κερδοφορία της τράπεζας θα συνεχίσει να ενισχύεται, παρά την αποενοποίηση της θυγατρικής της στη Ρουμανία. Η ανάκαμψη της αύξησης του δανεισμού, η συνεχής βελτιστοποίηση του κόστους και η ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου στις 65 μονάδες βάσης -75 μονάδες βάσης έως το 2026 θα υποστηρίξουν το κεφαλαιακό build-up της τράπεζας» αναφέρει η S&P.

Eurobank

Για την ΕΥΡΩΒ η S&P αναφέρει πως «η βελτίωση της παραγωγής οργανικού κεφαλαίου μέσω της κερδοφορίας και η άποψή μας για υποχώρηση των κινδύνων της ελληνικής οικονομίας έχουν τροφοδοτήσει τις βελτιώσεις στις αξιολογήσεις μας για τα κεφάλαια και τα κέρδη. Αναμένουμε πλέον ο δείκτης RAC μας να είναι 7%-7,5% το 2024-2025, παρά την αρνητική κεφαλαιακή επίδραση από την εξαγοράς της Ελληνικής (ποσοστό άνω του 50%). Πιστεύουμε πλέον ότι το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ «bb+» αποτυπώνει καλά την οικονομική δυναμική της τράπεζας, ιδίως όσον αφορά τους διεθνείς και εγχώριους ομοτίμους που αξιολογούνται στο ίδιο επίπεδο».

Το θετικό outlook για τη Eurobank αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι το διαφοροποιημένο business model της Eurobank θα ενισχυθεί από τη συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα, ενώ η ισχυρή υποκείμενη απόδοση της τράπεζας θα παραμείνει ανθεκτική στις μεταβολές της νομισματικής πολιτικής. «Βλέπουμε σημαντικές συνέργειες από τις συμπληρωματικές μονάδες της Eurobank και μέσω της Ελληνικής και διαχειρίσιμους κινδύνους εκτέλεσης» επισημαίνει η S&P.

Εθνική

Ο δείκτης NPE της Εθνικής διαμορφώθηκε στο 3,7% στα τέλη Μαρτίου του 2024, με τα επίπεδα κάλυψης να φτάνουν στο υψηλό 85%. «Αναμένουμε ότι ο δείκτης NPE θα μειωθεί περαιτέρω σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% μέχρι τα τέλη του 2025. Κατά συνέπεια, το κόστος του κινδύνου προβλέπεται να μειωθεί κοντά στις 50 μονάδες βάσης μέχρι τα τέλη του 2026 από 95 μονάδες βάσης στα τέλη του 2023. Σε ένα πλαίσιο μείωσης των επιτοκίων, το χαμηλότερο κόστος κινδύνου θα στηρίξει τις λειτουργικές επιδόσεις της τράπεζας, μαζί με έναν χαμηλό δείκτη κόστους προς έσοδα περίπου στο 35% τα επόμενα δύο χρόνια, και μια ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης.

Το θετικό outlook για την Εθνική αντικατοπτρίζει τη δυνητική περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, εν μέρει λόγω του ισχυρού εγχώριου franchise της τράπεζας, το οποίο, αν παραμείνει σταθερά ισχυρότερο από τις υπόλοιπες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θετική αξιολόγηση.

Πειραιώς

Η Πειραιώς μείωσε τον δείκτη NPE στο 3,5% στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2024, από 6,6% το πρώτο τρίμηνο του 2023 και αύξησε την κάλυψή της στο 60,2%. «Δεδομένων των θετικών οικονομικών προοπτικών, αναμένουμε ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα παραμείνει υγιής τα επόμενα δύο χρόνια. Αναμένουμε ότι η λειτουργική απόδοση θα υποστηρίξει τον δείκτη RAC της Πειραιώς και αναμένουμε ότι θα διαμορφωθεί στο 5,6%-5,8% μέχρι τα τέλη του 2025 από 4,7% στα τέλη του 2023». Το θετικό outlook για την Τράπεζα Πειραιώς αντικατοπτρίζει την δυνητικά περαιτέρω βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων, η οποία, εάν είναι σταθερά ισχυρότερη από ό,τι οι ομότιμες σε παρόμοιο επίπεδο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα θετική αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider