Αναβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου η Moody's σε «Baa1»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβάθμισε την Τράπεζα Κύπρου η Moody's σε «Baa1»
Σε αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου στο «Baa1» από «Baa3», ήτοι δύο βαθμίδες υψηλότερα, προχώρησε η Moody's.

Σε αναβάθμιση της Τράπεζας Κύπρου στο «Baa1» από «Baa3», ήτοι δύο βαθμίδες υψηλότερα, προχώρησε η Moody's.

Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση καταθέσεων της Εθνικής σε «Baa1/P-2» από «Baa3/P-3», ενώ οι προοπτικές αλλάζουν σε σταθερές από θετικές.

- Αξιολόγηση μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων: Baa1 (από Baa3, +2 βαθμίδες),

- Βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (BCA): Ba1 (από Ba2, +1 βαθμίδα).

Η αναβάθμιση από της Moody's αποτυπώνει τις συνεχιζόμενες βελτιώσεις στο προφίλ φερεγγυότητας της Τράπεζας Κύπρου σε συνδυασμό με την αυξημένη προστασία που παρέχεται στους καταθέτες της τράπεζας, μετά την πρόσφατη έκδοσή της για μη εξασφαλισμένο χρέος.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου ενίσχυσε περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της τα τελευταία τρίμηνα. Από τον Μάρτιο του 2024, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε υψηλό εποπτικό δείκτη κεφαλαίου CET1 στο 17,1%, από 15,6% τον Ιούνιο του 2023, τη στιγμή της τελευταίας αναβάθμισής της. «Αναμένουμε ότι τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να αυξάνονται με τη στήριξη της βελτιωμένης εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, ενώ οι κίνδυνοι για τα πρώτα υποχωρούν σταδιακά καθώς η τράπεζα συνεχίζει να αντιμετωπίζει τα ζητήματα ποιότητας του ενεργητικού του παρελθόντος», αναφέρει η Moody's.

Η κερδοφορία έχει ενισχυθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων επιτοκίων. Αν και θα υποχωρήσει ελαφρώς από τα πρόσφατα υψηλά, καθώς τα επιτόκια υποχωρούν σε πιο ομαλοποιημένο επίπεδο, ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει σταθερή κερδοφορία άνω του 1% των περιουσιακών στοιχείων που υποστηρίζεται από τη μείωση του κόστους και τις συνεχείς πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το κάθετο μπλοκ στην Κύπρου και η διαφοροποίηση Senvest

Ανοίγει ξανά το παιχνίδι γύρω από την «πολύφερνη» Τράπεζα Κύπρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider