Το κάθετο μπλοκ στην Κύπρου και η διαφοροποίηση Senvest

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το κάθετο μπλοκ στην Κύπρου και η διαφοροποίηση Senvest
Διαφοροποίηση Senvest έναντι του μπλοκ CarVal - Caius Capital που προωθεί την πώληση του 14,65% που ελέγχει στην Κύπρου. Η πρόωρη έξοδος από την Ελληνική με παράλληλη ενίσχυση θέσης στην Κύπρου. Το χρονικό των τοποθετήσεων στις δύο τράπεζες και ο πειρασμός των υπεραξιών.

Για τα καλά φαίνεται να έχει ανοίξει το παιχνίδι γύρω από την «πολύφερνη» Τράπεζα Κύπρου, με τη Senvest να δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει και να επαυξήσει τη μετοχική της θέση στην κυπριακή τράπεζα. Παρά την έμμεση πίεση που μπορεί να ασκείται από τις διερευνητικές κινήσεις πώλησης του μπλοκ CarVal - Caius Capital που ελέγχει για το 14,65% της τράπεζας, ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Κύπρου με ποσοστό 8,56% (κατέχει και 0,32% που αφορά χρηματοοικονομικά μέσα) δείχνει να ακολουθεί διαφορετικό δρόμο ποντάροντας περισσότερα στις αναπτυξιακές προοπτικές αυτής.

Το «φυτίλι» των μετοχικών διεργασιών στο ευρύτερο κυπριακό τραπεζικό σύστημα φαίνεται πως άναψε άθελα της ή μη, η Eurobank. Μέσω της στρατηγικής κίνησης εξαγοράς της Ελληνικής (η Eurobank κατέχει ποσοστό 55,48% πλέον) προκάλεσε ένα μετοχικό ντόμινο, οδηγώντας, καταρχήν, στην έξοδο μια σειράς ξένων funds από την Ελληνική (μεταξύ των οποίων και η Senvest) και κατά δεύτερον, «άνοιξε την όρεξη» σε ένα μετοχικό μπλοκ στην Κύπρου να αναζητήσει αγοραστές για πώληση των θέσεών του (σε εμφανώς καλύτερες αποτιμήσεις από τις παλαιώθεν προτάσεις της Lone Star) και σε άλλους να ανεβάσουν θέσεις στην τράπεζα.

Η «βιαστική» έξοδος της Senvest από την Ελληνική και η πίστη στην Κύπρου

Μία εξ αυτών που οδηγήθηκε στην πλήρη αποεπένδυση από την Ελληνική, κατέχοντας από την άλλη ρόλο ρυθμιστή στις μετοχικές εξελίξεις στην Κύπρου είναι η Senvest. Η πρόωρη και «βιαστική» για πολλούς πώληση της μεγαλύτερης θέσης του fund στη Eurobank στην τιμή των 1,27 ευρώ (πώληση 13.230.000 μετοχών) μπορεί αρχικώς να δημιούργησε ερωτηματικά αλλά φαίνεται να αποτέλεσε την ιδανική συνθήκη για τις δύο πλευρές. Από τη δική της σκοπιά, η Eurobank αγόρασε χαμηλότερα από την τιμή που τέθηκε μέσω της Δημόσιας Πρότασης, στα 2,56 ευρώ και από την άλλη η Senvest καρπώνοντας μια μικρή υπεραξία είχε την επιλογή να ανεβάσει τα ποσοστά της όποτε και εάν κρίνει σε άλλες μετοχικές θέσεις. Το υπόλοιπο των 6.587.676 εκατ. μετοχών του fund πωλήθηκε αρχικώς στα 2,35 ευρώ, αλλά με το πλαίσιο της Δημόσιας Πρότασης της Eurobank η τιμή αναθεωρήθηκε στα 2,56 ευρώ. Συνεπώς, προκύπτει μια υπεραξία από την Ελληνική που ξεπερνά τα 13,75 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση ωστόσο γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, αν συνυπολογισθεί ότι μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 9,27% είναι η Lamesa Investments, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία και ολιγάρχη Victor Vekselberg, ο οποίος, άθελα του βρέθηκε με την παραπάνω μετοχική θέση, όταν τμήμα των υψηλών του καταθέσεων «κουρεύτηκε» στο bail - in του 2014, με φόντο την απορρόφηση της Λαϊκής. Μικρότερες θέσεις από την υποχρέωση ανακοίνωσης (5%) κατέχουν άλλοι Ρώσοι επιχειρηματίες.

Ο επόπτης επιζητά διακαώς να λυθεί το μετοχικό αδιέξοδο με τη συμμετοχή ρωσικών κεφαλαίων ως…απότοκο του bail-in. Μάλιστα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων έχουν καταστήσει ακόμη πιο σαφή το στόχο της Φρανκφούρτης για έξοδο των παραπάνω. Εδώ και χρόνια αναζητείται η κατάλληλη «μαγιά» με την πιθανή εμπλοκή των ελληνικών τραπεζών να αποτελεί ένα σενάριο που μπορεί ωστόσο να πάρει άλλη τροπή αν η Senvest εμφανιστεί υψηλότερα στο μετοχολόγιο της Κύπρου με παράλληλη μείωση των παραπάνω.

Από τα ΜΑΚ1 και τα δικαιώματα στην Ελληνική...

Στην Ελληνική Τράπεζα πρωτοεμφανίστηκε μέσω της αγοράς ΜΑΚ1, δηλαδή μετατρέψιμων αξιογράφων κεφαλαίου 1, στην κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 168 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ ένα χρόνο αργότερα στην ΑΜΚ ύψους 201 εκατ. ευρώ φέρεται να άσκησε τα δικαιώματα προτίμησης που αντιστοιχούσαν σε μετοχές άνω των 364,66 εκατ. στα 0,0375 ευρώ, φτάνοντας σε ποσοστό 5,029%. Η Senvest προέβη σε πρόσθετες αγορές ΜΑΚ1 τα οποία μετατράπηκαν σε μετοχές, ωστόσο το μετοχικό «κουβάρι» περιπλέκεται, καθώς το 2015 υλοποιήθηκε reverse split 50:1 από την κυπριακή τράπεζα.

Το 2019 η Ελληνική διενήργησε νέα αναπτυξιακού χαρακτήρα ΑΜΚ ύψους 150 εκατ. ευρώ με σκοπό την απορρόφηση του υγιούς τμήματος του Συνεργατισμού, με τη Senvest να αγοράζει επιπλέον δικαιώματα από το «πάτωμα» και στα 0,70 ευρώ τα οποία ασκήθηκαν εν συνεχεία. Στη βάση αυτού και στη μετέπειτα αγορά 1,75 εκατ. μετοχών στα 0,87 ευρώ στις αρχές Ιουλίου το ποσοστό της ξεπέρασε το 5% (5,07% από 4,64% προηγουμένως). Με το συνολικό αριθμό μετοχών της Ελληνικής να έχει διαμορφωθεί στις 412.805.230 και το ποσοστό του fund στο 5,07% προκύπτει ότι κατείχε κάτι περισσότερο από 20,929 εκατ. μετοχές της Ελληνικής, με το μέσο κόστος κτήσης των αγορών της να είναι ελαφρώς υψηλότερο του 1 ευρώ.

... στα αυξανόμενα πονταρίσματα στην Κύπρου

Μεθοδικά αλλά και επιθετικά ταυτοχρόνως κινήθηκε η Senvest στην Τράπεζα Κύπρου, με αφετηρία το 2014 και μετά την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1 δισ. ευρώ που έλαβε χώρα, υπό τον τότε επικεφαλής μεγαλοπενδυτή Wilbur Ross.

Μεγαλύτερος όγκος αγορών προέκυψε ωστόσο τα επόμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2017 όταν πέριξ των 3,30 ευρώ που διαπραγματεύονταν η μετοχή, το fund έφτασε στο 3,67%. Έκτοτε προέβαινε μεθοδικά σε αγορές, ανεβάζοντας το 2020 το ποσοστό του στο 4,02%, με τη μετοχή να κινείται στα 0,61 - 0,62 ευρώ (έφτασε τις 17.920.741 μετοχές).

Το 2021 ξεπέρασε το 5% κατέχοντας 22.338.748 μετοχές της τράπεζας που διαπραγματεύονταν κοντά στα 1,075 ευρώ, με τα ποσοστά να «σπάνε» μεταξύ Senvest Cyprus Recovery Investment Fund, LP (3,67%) και Senvest Master Fund LP (1,34%). Επόμενη «στάση» τον Απρίλιο του 2022 όταν έφτασε στο 6,4% με το μέσο κόστος κτήσης να διαμορφώνεται 2,40 ευρώ. Ακολούθησαν επιπλέον αγορές λίγους μήνες αργότερα (έφτασε στο 7,11%) και στις αρχές του 2023 ξεπέρασε και το 8%, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 1,74 - 1,79 ευρώ.

Το συνολικό της ποσοστό διαμορφώνεται πλέον στο 8,59% (κατέχει και 0,32% που αφορά χρηματοοικονομικά μέσα) κατέχοντας κάτι παραπάνω από 38,328 εκατ. μετοχές της τράπεζας. Το μέσο κόστος κτήσης των συνολικών αγορών της διαμορφώνεται στα 2,24 ευρώ περίπου, με το κόστος επένδυσης περί τα 85,856 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που η μετοχή διαπραγματεύεται πλέον στα 4,20 ευρώ, η καθαρή υπεραξία της Senvest (η αξία της μετοχικής της θέσης, πλην των χρηματοοικονομικών μέσων που κατέχει, ξεπερνά τα 160,98 εκατ. ευρώ) στην Κύπρου ξεπερνά ήδη τα 75,12 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά εάν η μετοχή κινηθεί προς το επίπεδο που θέτουν οι αναλυτές (Axia - τιμή στόχος στα 5,90 ευρώ, Euroxx - τιμή στόχος στα 6,50 ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανοίγει ξανά το παιχνίδι γύρω από την «πολύφερνη» Τράπεζα Κύπρου

gazzetta
gazzetta reader insider insider