Ποια είναι η νέα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Urban Services» - Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η νέα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Urban Services» - Ποιες δραστηριότητες περιλαμβάνει
Τις συμμετοχές / δραστηριότητες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που φαίνεται να μένουν εκτός της συμφωνίας πώλησής της στη Masdar, «βάζει» στο νέο σχήμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ποιες είναι αυτές. Το αρχικό κεφάλαιο, ο σκοπός, το Δ.Σ.

Στη σύσταση της εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Urban Services Μονοπρόσωπη Α.Ε.», αορίστου διάρκειας και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 45 εκατ. ευρώ, προχώρησε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επί της ουσίας, πρόκειται για το «όχημα» της εισηγμένης που θα συμπεριλάβει, σε πρώτη φάση, τις συμμετοχές και τα projects που μένουν εκτός της συμφωνίας με τους Άραβες της Masdar, για την απόκτηση από τη δεύτερη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να ποντάρει σε υπεραξίες από την διατήρηση των δραστηριοτήτων.

Εκτός συμφωνίας με Masdar

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι πωλείται μόνο η δραστηριότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας. Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα παραμείνουν σειρά από άλλες δραστηριότητες της Ενεργειακής, όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ψηφιακά έργα, αλλά και η διαχείριση απορριμμάτων, μια αγορά στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, η συμφωνία περιλαμβάνει και την επιλογή put option της Masdar σχετικά με πώληση του 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (εννέα μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας), καθώς και την επιλογή call option για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την απόκτηση 3 GW pipeline της Τέρνα Ενεργειακής (μέρος του συνολικού pipeline των 6 GW σε υδροηλεκτρικά, αντλησοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) περίπου εννέα μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής. Πάντως, αυτά τα ενεργειακά δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη νέα εταιρεία.

Ειδικότερα, παράλληλα με τις ΑΠΕ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει ενισχύει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας με ολοκληρωμένα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπως αυτά των περιφερειών Ηπείρου και Πελοποννήσου, ενώ διεκδικεί κάθε σχετικό έργο από τη νέα γενιά έργων διαχείρισης απορριμμάτων που προκηρύσσεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, έχει υλοποιήσει το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου που περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Επίσης έχει κατασκευάσει και λειτουργεί τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης η οποία τέθηκε σε λειτουργία το Μάρτιο του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, είχε ή και έχει συμμετοχή σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως το e – ticket (πρόσφατα δε, ο ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο σύμβασης με την Hellas Smart Ticket Α.Ε., θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, σε συνεργασία με την LG CNS και με την υποστήριξη της Visa και της NBG Pay, ανέπτυξαν την εφαρμογή του πιλοτικού συστήματος ανέπαφων συναλλαγών στις συγκεκριμένες λεωφορειακές γραμμές, με ορίζοντα επέκτασης του έργου στο σύνολο των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, έως τα τέλη του 2024), τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, Τηλεματική, και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) αλλά και μέρος του ΣΔΙΤ για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (η Τerna Fiber στην οποία συμμετέχουν η Τέρνα Ενεργειακή με 50,1% και η Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, με 49,9%).

Η νέα εταιρεία

Όσον αφορά στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ URBAN SERVICES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.», όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο στο ΓΕΜΗ, σκοπός της εταιρείας με έδρα τα γραφεία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (Λ. Μεσογείων 86), είναι οι: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (ΣΕ ΜΕΤΟΧΕΣ, ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ ΚΛΠ), ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ (HOLDING), - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ κ.α.

Η διάρκεια της εταιρείας είναι αορίστου χρόνου. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 45.000.000,00 ευρώ, τα οποία είναι ολοσχερώς καταβεβλημένα κατά τη σύσταση (4.500.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ η κάθε μία). Το ανωτέρω κεφάλαιο της εταιρείας καλύπτεται με ανάληψη της υποχρέωσης καταβολής από τους ιδρυτές/μετόχους, επί της ουσίας τη «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Η εταιρεία διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από 3 μέλη με 3ετή θητεία. Στο πρώτο Δ.Σ. συμμετέχουν οι κύριοι ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ, Πρόεδρος, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ, Μέλος ΔΣ. και ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ, Μέλος ΔΣ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απόβλητα Κεν. Μακεδονίας: Χωρίς προσφορές η μονάδα ΣΔΙΤ των 202 εκατ. ευρώ - Τεχνικό... λάθος και νέος γύρος; 

Ποιο σχήμα «μπήκε σφήνα» σε ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, Intrakat, ΕΚΤΕΡ κερδίζοντας αντιπλημμυρικό 60 εκατ. ευρώ

Συγκοινωνίες: Μέσω leasing 200 εκατ. έρχονται στην Αθήνα 300 νέα/σύγχρονα λεωφορεία

gazzetta
gazzetta reader insider insider