ΑΒΑΞ: Τι σηματοδοτεί το deal με τις τράπεζες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΒΑΞ: Τι σηματοδοτεί το deal με τις τράπεζες
Ποια είναι τα οφέλη για τον κατασκευαστικό όμιλο από την έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου 300 εκατ. ευρώ. Η καθαρότερη απεικόνιση, η μείωση δανεισμού της κατασκευαστικής μητρικής, η εστίαση σε παραχωρήσεις. Ποια είναι η στρατηγική.

Η ρεαλιστικότερη απεικόνιση του ισολογισμού και των «βαρών», που συνεχώς μειώνονται, η μείωση του δανεισμού όσον αφορά στην μητρική κατασκευαστική εταιρεία ΑΒΑΞ Α.Ε. (όχι σε επίπεδο ομίλου), η εξασφάλιση κεφαλαίων για την υποστήριξη επενδύσεων στον τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων αποτελούν, μεταξύ άλλων, κάποια από τα οφέλη της συμφωνίας του ομίλου ΑΒΑΞ με τις τράπεζες για την επιτυχή έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 7 ετών, «στο όνομα» της κατά 100% θυγατρικής «ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Η συγκεκριμένη κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου ΑΒΑΞ, με την θυγατρική ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις ΜΑΕ, εταιρία συμμετοχών σε έργα Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, να αναλαμβάνει η ίδια τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση των αναπτυξιακών και επενδυτικών της σχεδίων, με παράλληλη μείωση του δανεισμού της εισηγμένης κατασκευαστικής ΑΒΑΞ ΑΕ, ο οποίος περιορίζεται κυρίως στις ανάγκες για την εκτέλεση των έργων.

Ο δανεισμός

Όπως από καιρό έχει αναδείξει το insider.gr, αλλά και πρόσφατα ανέφερε, ανάμεσα στους στόχους του ομίλου είναι η καλύτερη απεικόνιση των οικονομικών στοιχείων, η περαιτέρω υποχώρηση του δανεισμού αλλά και η εστίαση σε Κατασκευές και ΣΔΙΤ Παραχωρήσεις.

Στο τέλος του 2023 ο όμιλος εμφάνιζε μακροπρόθεσμο ομολογιακό δανεισμό περίπου 232 εκατ. ευρώ, βραχυπρόθεσμο ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ και leasing της τάξεως των 92 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά στα 352 εκατ. ευρώ δανεισμό. Ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα προσέγγιζαν τα 77 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το σύνολο δανεισμού, εξαιρουμένου leasing, ανέρχονταν σε 259,7 εκατ. (από 307 εκατ. το 2022) , ενώ ο καθαρός δανεισμός (εξαιρ. Leasing) σε 182,5 εκατ. ευρώ (από 220 εκατ. το 2022).

ΣΔΙΤ – Παραχωρήσεις

Η δε αποτίμηση των συμμετοχών του Ομίλου σε παραχωρήσεις στον ενοποιημένο ισολογισμό δεν αντικατοπτρίζει εύλογη αξία (fair value) ύψους 129 εκατομμυρίων λόγω διαφορετικής λογιστικής απεικόνισής τους (ενοποίηση με μέθοδο καθαρής θέσης). Ο όμιλος διαθέτει ισχυρό Χαρτοφυλάκιο Συμμετοχών σε Παραχωρήσεις & ΣΔΙΤ, με αποτίμηση 465 εκατομμύρια ευρώ την τρέχουσα περίοδο και αναμενόμενα μερίσματα (nominal) περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος προχωρά στην μεταφορά συμμετοχών της εταιρείας προς την 100% θυγατρική «ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις», μαζί με τον συνδεδεμένο τραπεζικό δανεισμό, ώστε να γίνει πιο ευκρινής δομή και αξία του χαρτοφυλακίου συμμετοχών. Το 2023 συνεχίστηκε η μείωση του Καθαρού Δανεισμού της εταιρίας κατά 37,9 εκατ. ευρώ το 2023 (-17,2% από το 2022, και -59,8% από το 2020), ενώ σημειώνεται ιστορικό υψηλό στο Ανεκτέλεστο Υπόλοιπο Έργων με σημείο αναφοράς το τέλος του 2023 στα 3,4 δισ. ευρώ μαζί με τα προς υπογραφή έργα, με την πλειονότητα αυτού να προέρχεται από ιδιωτικά έργα και ΣΔΙΤ.

Τα οφέλη

Όπως σημειώνεται από την ΑΒΑΞ, με την ολοκλήρωση και αυτού του ορόσημου ο όμιλος επιτυγχάνει τη διασφάλιση κεφαλαίων ώστε η ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις σε έργα Παραχώρησης και ΣΔΙΤ αλλά και την ευκρινέστερη εικόνα των οικονομικών στοιχείων του γκρουπ, καθώς αποτυπώνονται πλέον αντίστοιχα με τη δραστηριότητα κάθε τομέα. Ως εκ τούτου, η μητρική ΑΒΑΞ, η οποία είναι και η κύρια κατασκευαστική εταιρία του ομίλου, περιορίζει πλέον το δανεισμό της στις ανάγκες εκτέλεσης των έργων. Επίσης, επιτυγχάνεται η συνέχιση της συνεργασίας με τα κυριότερα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας, η βελτίωση των όρων δανεισμού σε επίπεδο ομίλου και βέβαια, αναδιάρθρωση των πιστωτικών ορίων του ομίλου από τις τράπεζες για περεταίρω ανάγκες όπως η έκδοση εγγυητικών κ.α. Να θυμίσουμε, όπως και χτες αναδείξαμε, ότι η ΑΒΑΞ αναμένει ποσό περίπου 63 εκατ. ευρώ από την αναχρηματοδότηση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», που προφανώς παίζει και αυτό τον ρόλο του στις σχέσεις με τις πιστώτριες τράπεζες καθώς θα ενισχυθεί περαιτέρω η χρηματοοικονομική θέση της εισηγμένης.

Η στρατηγική

Κατά συνέπεια, στην ΑΒΑΞ έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της έκδοσης Ομολογιακού Δανείου από τη θυγατρική ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις. Όπως αναφέρουν πηγές του γκρουπ, η εξέλιξη αυτή είναι ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική που εκτελεί την τελευταία πενταετία. Τα προηγούμενα ορόσημα ήταν η επιτυχημένη αποεπένδυση από non-core ή ώριμα assets, η κατακόρυφη μείωση του δανεισμού (η οποία θα συνεχιστεί), η αύξηση του ανεκτέλεστου σε ιστορικά υψηλά (με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων με υψηλότερα περιθώρια κέρδους) αλλά και η σαφής αποτύπωση των τομέων δραστηριοποίησης σε επίπεδο εταιριών όπου διακρίνονται οι ΑΒΑΞ, ΕΤΕΘ (Κατασκευές), ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις (Παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ), Ixion (Ενέργεια), AVAX Development (Real Estate), TASK, Auteco, Μαρίνα Αθηνών (άλλες δραστηριότητες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πανηγυρική Εθνική - Χάθηκε το νόημα στα social media - Ολυμπιακοί στο Παρίσι όπως στην Αθήνα;

«Ναυάγιο» στο «διπλό» ΣΔΙΤ αξίας 131,5 εκατ. ευρώ για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας 

gazzetta
gazzetta reader insider insider