Eurobank: Αρκετά κάτω του 60% το ποσοστό που συγκέντρωσε στην Ελληνική Τράπεζα

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank: Αρκετά κάτω του 60% το ποσοστό που συγκέντρωσε στην Ελληνική Τράπεζα
Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα β΄ τριμήνου 2024 και παράλληλα την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασής της για την Ελληνική. 

Χαμηλή ανταπόκριση στους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας είχε η δημόσια πρόταση της Eurobank, καθώς πληροφορίες του insider.gr αναφέρουν ότι το ποσοστό μετοχών που συγκέντρωσε η Τράπεζα κινείται αρκετά κάτω του 60%. Σήμερα η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα β' τριμήνου 2024 και παράλληλα την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής της δημόσιας πρότασής της για την Ελληνική.

Η Περίοδος Αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας άρχισε την 1η Ιουλίου και έληξε στις 30 Ιουλίου 2024 και ώρα 14:30. Αν και σήμερα δεν αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα ακολουθήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στα τέλη Ιουνίου η Eurobank κατείχε άμεσα 229.030.025 μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας που αντιπροσωπεύουν το 55,48% του συνολικού εκδοθέντος μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της κυπριακής τράπεζας.

Η Eurobank είχε αποκτήσει αρχικά 29,20% της Ελληνικής Τράπεζας και στη συνέχεια απέκτησε επιπλέον ποσοστό 26,1% (107.694.301 μετοχές), έναντι συνολικού τιμήματος 275,7 εκατ. ευρώ περίπου, δηλ. τιμήματος 2,56 ευρώ ανά μετοχή. Στην τιμή αυτή η Eurobank απηύθυνε τη δημόσια πρότασή της για εξαγορά των μετοχών των υπολοίπων μετόχων.

Ωστόσο, όπως έγραφε το insider.gr, αντίθετοι στη διαδικασία εξαγοράς των μετοχών ήταν εξαρχής οι δύο άλλοι μεγάλοι μέτοχοι της Ελληνικής, η Δήμητρα Επενδυτική και το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ (Σύλλογος Εργαζομένων Ελληνικής Τράπεζας), οι οποίοι κατέχουν αθροιστικά ποσοστό που υπερβαίνει το 27%. Οι δύο μέτοχοι άσκησαν τον Μάιο προσφυγή στο διοικητικό δικαστήριο, με την οποία αμφισβητούσαν τη νομιμότητα της απόφασης της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου να θεωρήσει συμβατή με τη νομοθεσία τη συμφωνία της Eurobank με άλλους μέτοχους της Ελληνικής, για εξαγορά των μετοχών τους. Το ποσοστό της Δήμητρα Επενδυτική στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται σε 21,3%, ενώ το Ταμείο Προνοίας της ΕΤΥΚ κατέχει ποσοστό 4,88% και το Ταμείο Ευημερίας του συλλόγου 1,56% (σύνολο 6,44%). Συνολικά, το 27,74% των μετοχών της Ελληνικής, δηλαδή, βρισκόταν απέναντι στη δημόσια πρόταση της Eurobank.

Ενώ «έτρεχε» η δημόσια πρόταση μέσα στον Ιούλιο, δημοσιεύματα στην Κύπρο ανέφεραν πως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής και ανεξάρτητος σύμβουλος θεωρούν το προσφερόμενο τίμημα ως μη δίκαιο και μη εύλογο, καθώς δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα και προβλεπόμενη οικονομική κατάσταση και τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας.

Με παρέμβασή της η Eurobank υποστήριξε το δίκαιο και συμφέρον της δημόσιας πρότασης για τους μετόχους της Ελληνικής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η προσφερόμενη τιμή των 2,56 ευρώ ανά μετοχή είναι η υψηλότερη χρηματιστηριακή τιμή που έχει φθάσει η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ η ραγδαία αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής της από το 2021 ήταν εν πολλοίς αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που έχει επιδείξει η Eurobank να καταστεί βασικός μέτοχος της Ελληνικής. Χαρακτηριστικά η Eurobank ανέφερε ότι η τιμή της μετοχής της Ελληνικής Τράπεζας από τον Ιούλιο του 2021, δηλαδή όταν απέκτησε το αρχικό ποσοστό της η Eurobank, παρουσίασε αύξηση 225,0%, δηλ. από 0,80 ευρώ/μετοχή (Ιούλιος 2021)σε περίπου 2,60 ευρώ/μετοχή (Ιούλιος 2024).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα κληρώνει για τις τράπεζες – Η Ισπανία ξιφουλκεί - Βουρ... για τα έντοκα

Ακτοπλοΐα: Δεν βγαίνει η άσκηση για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των ΙΧ – Υψηλό το δημοσιονομικό κόστος εκτιμά η κυβέρνηση

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα εκσυγχρονισθεί ο Λιμένας Ραφήνας – Οι αντιδράσεις, το master plan, η «πράσινη» μετάβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider