Άλμα 10% για την μετοχή της ASML πυροδότησε δημοσίευμα του Reuters που αναφέρει πως η εταιρεία θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τους εκτεταμένους περιορισμούς εξαγωγών των ΗΠΑ που αφορούν τον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ στην Κίνα. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο διεύρυνσης του λεγόμενου «κανόνα ξένου άμεσου προϊόντος».
Ο κανόνας, μια επέκταση αυτού που είναι γνωστό ως Foreign Direct Product, θα απαγορεύσει σε αρκετά κινεζικά εργοστάσια στο επίκεντρο των πιο εξελιγμένων προσπαθειών κατασκευής τσιπ του Πεκίνου να λαμβάνουν εξαγωγές από πολλές χώρες. Οποιαδήποτε εταιρεία που παράγει προϊόντα που σχετίζονται με ημιαγωγούς χρησιμοποιώντας έστω και ένα μικρό μέρος της τεχνολογίας των ΗΠΑ θα απαγορεύεται να τα εξάγει προς στην Κίνα.
Ωστόσο, οι αποστολές από συμμάχους που εξάγουν βασικό εξοπλισμό κατασκευής τσιπ – συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας και της Νότιας Κορέας – θα εξαιρεθούν, περιορίζοντας τον αντίκτυπο του κανόνα, δήλωσαν αρμόδιες πηγές. Ως εκ τούτου, οι μεγάλοι κατασκευαστές εξοπλισμού τσιπ όπως η ASML και η Tokyo Electron δεν θα επηρεαστούν. Οι μετοχές και των δύο εταιρειών αυξήθηκαν μετά την είδηση.
Με στόχο να εμποδίσουν τις ανακαλύψεις των υπερυπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να ωφελήσουν τον κινεζικό στρατό, οι ΗΠΑ επέβαλαν ελέγχους εξαγωγών σε τσιπ και εξοπλισμό κατασκευής τσιπ για την Κίνα το 2022 και το 2023. Στόχος του κανόνα ήταν και ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei, που επανεφηύρε τον εαυτό της μετά το «μπλόκο».