Ψάλτης: Υψηλότεροι στόχοι για το 2024 με έσοδα άνω των 2,1 δισ. ευρώ – Ισχυρά κεφάλαια «χτίζει» η Alpha Bank

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψάλτης: Υψηλότεροι στόχοι για το 2024 με έσοδα άνω των 2,1 δισ. ευρώ – Ισχυρά κεφάλαια «χτίζει» η Alpha Bank
Νέοι υψηλότεροι στόχοι με όχημα τη δυναμική ανάπτυξη του Wealth Management και την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου. Αύξηση κατά 51% των Alpha Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Στα 3 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις το α΄ εξάμηνο. Μερισματική πολιτική διανομής 35% των κερδών του 2024 και από 50% το 2025 και 2026.

Υψηλή παραγωγή οργανικών κεφαλαίων, με δείκτη CET 1 υψηλότερα ήδη κατά 13% από τα ελάχιστα απαιτούμενα, χτίζει η Alpha Bank, όπως ανέφερε η Διοίκησή της κατά την παρουσίαση αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου στους αναλυτές. Το πλεόνασμα κεφαλαίων θα επιτρέψει μερισματική πολιτική διανομής 35% των κερδών του 2024 και από 50% το 2025 και 2026. Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η οργανική κερδοφορία θα μειώσει περαιτέρω το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, με το ποσοστό του DTC στα κεφάλαια CET1 να αναμένεται κάτω του 30% μέχρι το 2026 και κάτω του 20% μέχρι το 2029.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου στους αναλυτές, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, είπε ότι η ταχεία πρόοδος στην υλοποίηση της στρατηγικής της Διοίκησης οδήγησε στην επίτευξη σειράς στόχων νωρίτερα από τον σχεδιασμό, τόνισε ότι «προτεραιότητα παραμένει η κερδοφορία και όχι οι όγκοι» και επεσήμανε ως ορόσημα για την Τράπεζα την επιστροφή στο μέρισμα (μετά το 2007) και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody's μετά από 14 χρόνια.
Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τον αναπληρωτή CEO, Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, νέο update των στόχων για τα έτη μετά το 2024 θα γίνει με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2024 (σ.σ. Φεβρουάριο 2025). Σημειώνεται ότι το ντεμπούτο του στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, έκανε ο νέος CFO της Alpha Bank, Βασίλης Κοσμάς.

Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα α΄ εξαμήνου της Τράπεζας, η Διοίκηση της Alpha Bank έθεσε νέους υψηλότερους στόχους για το 2024, οι οποίοι προβλέπουν συνολικά έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 2,1 δισ. ευρώ, δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 13,5%, κόστος πιστωτικού κινδύνου κάτω από 70 μονάδες βάσης και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 0,33 ευρώ.

Όσον αφορά στα επιτοκιακά έσοδα, η Διοίκηση της Alpha Bank αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τα επιτόκια (αναμένει τώρα 3 μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ εντός του 2024, από 4 πριν), βλέποντας το Euribor τριμήνου να ανέρχεται σε 3,6% από 3,5% για το 2024, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε οριακή μείωση του καθαρού εσόδου από τόκους, από -5% που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις. Όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ εξαμήνου, η ευαισθησία του καθαρού εσόδου τόκων της Τράπεζας για κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. μειώθηκε περαιτέρω, στα περίπου 12 εκατ. από 18 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την πλεονεκτική θέση της Τράπεζας στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων που διαμορφώνεται.

Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις, συνεχίστηκε η αργή μετάβαση στις προθεσμιακές, με τη Διοίκηση της Τράπεζας να εκτιμά ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις στο σύνολο των καταθέσεων θα διαμορφωθούν στο 19% από 24% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και η αύξηση των επιτοκίων στο σύνολο των εγχώριων καταθέσεων, ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta), θα διαμορφωθεί στο 20% για το 2024 έναντι 24%, που ήταν οι αρχικές της εκτιμήσεις.

Η Alpha Bank σημείωσε στο α΄ εξάμηνο 2024 υψηλή επαναλαμβανόμενη κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 4% καθώς και των υψηλών εσόδων από τις υπηρεσίες Wealth Management, με τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά τους φόρους να διαμορφώνονται στα 437 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,6% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο, παρά την επίπτωση από τις συναλλαγές Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ύψους 108,2 εκατ. Η Τράπεζα μείωσε τον δείκτη ΜΕΑ στο 4,7%, υπερβαίνοντας ήδη από το α’ εξάμηνο τον στόχο που είχε θέσει τον Μάρτιο για το σύνολο του έτους (Δείκτης ΜΕΑ 5%).

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της Alpha Bank στο Wholesale Banking, με τον καθαρό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις να αυξάνεται το α΄ εξάμηνο κατά 6% σε ετήσια βάση και τις εκταμιεύσεις δανείων να ανέρχονται στα 3 δισ., οδηγώντας σε αύξηση 5% τα έσοδα της επιχειρηματικής τραπεζικής σε επίπεδο εξαμήνου. Όπως σημείωσε, αναμένεται περαιτέρω άνοδος του δανειακού χαρτοφυλακίου, καθώς καταγράφηκε αξιοσημείωτη πρόοδος στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δανειακού προγράμματος, το οποίο θα εκταμιευθεί εντός των επόμενων τριμήνων. Όπως είπε, καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank διαδραμάτισε η νέα δομή που υιοθέτησε η Τράπεζα με νέες ομάδες που δίνουν έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όπως μεταξύ άλλων η ενέργεια, οι υποδομές, η υγεία, ο τουρισμός και η τεχνολογία. Ενισχυτικά στην κερδοφορία του Wholesale Banking λειτούργησαν επίσης η αναβάθμιση του Transaction Banking και τα νέα ψηφιακά προϊόντα (όπως πληρωμές σε ξένο νόμισμα στο trade finance, πληρωμές SWIFT, account balance verification) που παρέχει η Alpha Bank στους επιχειρηματικούς πελάτες, των οποίων η παραγωγή αυξήθηκε κατά 45% σε σχέση με το 2023.

Ο CEO της Alpha Bank τόνισε το ρεκόρ επιδόσεων για τα Αμοιβαία Κεφάλαια της Τράπεζας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ το α΄ εξάμηνο (+ 51%), εδραιώνοντας την ηγετική θέση της Alpha Bank στα αμοιβαία κεφάλαια (το μερίδιο αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 25%, με τις πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων να διαμορφώνονται στο 33% το α’ εξάμηνο, ξεπερνώντας σημαντικά τον ανταγωνισμό). Παράλληλα, εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 71% σε επίπεδο εξαμήνου γνώρισαν και τα επαναλαμβανόμενα έσοδα των αμοιβαίων κεφαλαίων, με την Alpha Bank να εξασφαλίζει βιώσιμα περιθώρια κέρδους, υψηλότερα από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην επιτάχυνση της υλοποίησης της εμπορικής συμφωνίας με την UniCredit (υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας για την πώληση της Alpha Bank Romania στην ιταλική τράπεζα στις 15 Ιουλίου, ακολούθησε η υλοποίηση της εμπορικής συμφωνίας για τη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit onemarkets). Η διανομή των UniCredit onemarkets από το Δίκτυο της Alpha Bank ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλιο, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν νέες συνέργειες στα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα καθώς και νέες διασυνοριακές συνεργασίες. Αναφερόμενος στη σημασία της συνεργασίας της Alpha Bank με την UniCredit, ο κ. Ψάλτης, την χαρακτήρισε «ευκαιρία να ηγηθούμε των εξελίξεων στην ελληνική αγορά, εισάγοντας καινοτόμα προϊόντα ως μέρος ενός εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποαμειβόμενοι παρά τα προσόντα τους οι Έλληνες εργαζόμενοι - Τι δείχνει έρευνα της Alpha Bank

Κορυφαία επιλογή της Jefferies η Εθνική - Αυξάνει στα 11 ευρώ την τιμή στόχο

Deutsche Bank: Στην κορυφή το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider