Κέρδη 138 δισ. δολαρίων στο α’ εξάμηνο για το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη 138 δισ. δολαρίων στο α’ εξάμηνο για το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο
Κέρδη ύψους 1,48 τρισ. κορονών (138 δισ. δολαρίων) για το πρώτο εξάμηνο ανακοίνωσε την Τετάρτη το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, κυρίως λόγω των ισχυρών αποδόσεων των επενδύσεών του σε μετοχές τεχνολογίας.

Κέρδη ύψους 1,48 τρισ. κορονών (138 δισ. δολάρια) για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανακοίνωσε την Τετάρτη το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, κυρίως λόγω των ισχυρών αποδόσεων των επενδύσεών του σε μετοχές τεχνολογίας.

Το λεγόμενο Government Pension Fund Global – το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο πλούτου στον κόσμο – δήλωσε ότι είχε αξία 17,75 τρισ. κορώνες στα τέλη Ιουνίου.

Η συνολική απόδοση του ταμείου για το εξάμηνο ήταν 8,6%, η οποία ήταν 0,04 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την απόδοση του δείκτη αναφοράς του.

Ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι επενδύσεις σε μετοχές έδωσαν «πολύ ισχυρή» απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Το αποτέλεσμα οφείλεται κυρίως στις μετοχές τεχνολογίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης για νέες λύσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης», σημείωσε ο Tangen.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο μετοχών του σημείωσε απόδοση 12,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα χαρτοφυλάκια σταθερού εισοδήματος και μη εισηγμένων ακινήτων υπέστησαν οριακές απώλειες.

Το ταμείο ανέφερε αρνητικές αποδόσεις 17,7% στο χαρτοφυλάκιό του για τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Είπε ότι το υψηλότερο κόστος κεφαλαίου επηρέασε αρνητικά την αξία των επενδύσεων κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Tangen του NBIM δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αναμένεται να αυξηθούν με τον τρόπο που το έκαναν τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Tangen φέρεται να δήλωσε ότι η μεγάλη αβεβαιότητα και μια «εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση» σημαίνει ότι υπάρχουν τώρα περισσότεροι κίνδυνοι για τις παγκόσμιες μετοχές.

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει χρήματα σε περισσότερες από 8.700 εταιρείες σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gaming: Η αγορά βλέπει βραδεία ανάπτυξη το 2024

Tencent: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο β' τρίμηνο

Η Telemach Σλοβενίας έφτασε σε συμφωνία για την εξαγορά της T-2

gazzetta
gazzetta reader insider insider