Μέλισσα Κίκιζας: Συνεχίζει απρόσκοπτα τα επενδυτικά της σχέδια και ποντάρει πολλά στις εξαγωγές

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέλισσα Κίκιζας: Συνεχίζει απρόσκοπτα τα επενδυτικά της σχέδια και ποντάρει πολλά στις εξαγωγές
Άνοδος κερδών και κύκλου εργασιών παρά το «απαιτητικό» 2023. Τα επόμενα σχέδια. Τι δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Αποφασισμένη να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των αναπτυξιακών της σχεδίων εμφανίζεται η διοίκηση της Μέλισσα Κίκιζας, προσβλέποντας σε βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών στο εξής, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της διαχείρισης των πρόσφατων κρίσεων.

Η εταιρεία σχεδιάζει με αισιοδοξία την πορεία της στην εγχώρια αγορά, στηριζόμενη στο λανσάρισμα των προϊόντων ελαιολάδου Terra Creta και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των προϊόντων Μέλισσα με καινοτόμα προϊόντα και πλάνα επικοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα εντείνει τις προσπάθειές της για ανάπτυξη των εξαγωγών σίτου και ελαιολάδου, τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται, όσο και σε νέες αγορές.

Αύξηση τζίρου παρά το «απαιτητικό» 2023

Όπως αναφέρεται στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, για τη Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ Τροφίμων «το 2023 ήταν μια απαιτητική χρονιά, καλούμενη να δραστηριοποιηθεί σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον τόσο σε σχέση με τις συνθήκες της αγοράς όσο και σε σχέση με τις μεταβολές των τιμών των πρώτων υλών».

Ωστόσο, παρά τη δύσκολη συγκυρία, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 136,5 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένος σε σχέση με το 2022 κατά 10%, λόγω κυρίως της αύξησης των εξαγωγών που πλέον αποτελούν το 42% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Mέλισσα Κίκιζας στη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, τα καθαρά μετά από φόρους κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 6,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Στη μεταβολή των καθαρών αποτελεσμάτων συνέβαλαν οι ακόλουθοι λόγοι:

• Οι καθαρές πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 9,6% και της εταιρείας κατά 10%, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων στο εξωτερικό καθώς και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου.

• Το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων - αναλώσεις υλών και υλικών του ομίλου αυξήθηκε κατά 9,5% και της εταιρείας κατά 10,2%, λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων στο εξωτερικό και της αύξησης της τιμής του ελαιολάδου.

• Τα λοιπά λειτουργικά έσοδα / (έξοδα) του ομίλου αυξήθηκαν κατά 15,1% και της εταιρείας κατά 15,3%, λόγω κυρίως της αύξησης των δαπανών διαφήμισης με την ενεργοποίηση του νέου επικοινωνιακού πλάνου της Μέλισσα.

• Τα χρηματοοικονομικά έξοδα του ομίλου και της εταιρείας αυξήθηκαν σημαντικά λόγω κυρίως της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων που επισκίασε τη μείωση του δανεισμού.

• Ο φόρος εισοδήματος του ομίλου και της εταιρείας μειώθηκε σημαντικά, λόγω της ενσωμάτωσης στον αναβαλλόμενο φόρο μελλοντικών ωφελειών από φορολογικά κίνητρα αναπτυξιακού νόμου.

«Το 2023 η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Ο υψηλός πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια σε συνδυασμό με τη διατήρηση των τιμών του σίτου σε υψηλά επίπεδα και την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου, δημιούργησαν σημαντικές πιέσεις στα κοστολόγια του ομίλου. Ταυτόχρονα, η αποφυγή ανατιμήσεων στην Ελλάδα, και η συμμετοχή στις πρωτοβουλίες μείωσης των τιμών της κυβέρνησης συμπίεσε περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους στην ελληνική αγορά. Αντίθετα, η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των εξαγωγών με την επέκταση σε νέες αγορές αλλά και τη βελτίωση της παρουσίας σε υφιστάμενες, αντιστάθμισε μερικώς σε επίπεδο κερδοφορίας τις αρνητικές συνέπειες από την ελληνική αγορά», επισημαίνει η διοίκηση.

Επενδύσεις άνω των 9 εκατ. ευρώ

Ταυτόχρονα, η Μέλισσα Κίκιζας συνέχισε την υλοποίηση του επενδυτικού της πλάνου για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στη Λάρισα και στα Χανιά, δαπανώντας συνολικά το 2023 πάνω από 9 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη μέρα

Σε ό,τι αφορά τη χρήση 2024, η διοίκηση προβλέπει πως «θα συνεχιστούν οι προκλήσεις των τελευταίων ετών. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα αυξάνοντας τις τιμές των συντελεστών παραγωγής. Η καθυστέρηση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων διατηρεί το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων σε υψηλά επίπεδα. Η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα τις καιρικές συνθήκες δημιουργώντας αβεβαιότητες για τα επίπεδα και την ποιότητα της αγροτικής παραγωγής. Οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δημιουργούν ανησυχίες για τη σταθερότητα των διεθνών αγορών που δραστηριοποιείται ο όμιλος».

Από την άλλη πλευρά, στις θετικές εξελίξεις καταγράφεται «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα λόγω της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, η αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού και η διατήρηση ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Ταυτόχρονα, αναμένεται ικανοποιητική παραγωγή σίτου και ελαιολάδου που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών», εκτιμά η διοίκηση.

Η είσοδος στην αγορά του ελαιολάδου

Ήταν στις 6 Δεκεμβρίου 2021 όταν η Μέλισσα Κίκιζας προχώρησε στην εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Terra Creta, μιας εταιρείας με έδρα το Κολυμβάρι Χανίων και κλάδο δραστηριοποίησης την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, που εξάγει τα προϊόντα της σε 43 χώρες και συνεργάζεται με πάνω από 100 αλυσίδες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τελικά, την 1η Απριλίου 2022 η Terra Creta συγχωνεύτηκε με απορρόφησή της από τη μοναδική της μέτοχο.

Σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας

Η Μέλισσα Κίκιζας «γεννήθηκε» το 1947 από το όραμα του Αλέξανδρου Κίκιζα να δημιουργήσει μια βιομηχανία τροφίμων, η οποία να αναδεικνύει τις πρώτες ύλες του τόπου μας και να τις μετατρέπει σε προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σήμερα, σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας Κίκιζα ηγείται μίας από τις σημαντικότερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα, με παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες.

Η παραγωγή ζυμαρικών και σιμιγδαλιού αποτελεί τη βασική της δραστηριότητα, με την εταιρεία να απορροφά ετησίως περισσότερους από 80.000 τόνους από τα ελληνικά σκληρά σιτάρια. Το καθετοποιημένο συγκρότημα μύλου και μακαρονοποιείου στη Λάρισα παράγει ετησίως περισσότερους από 55.000 τόνους ζυμαρικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σούπερ μάρκετ: Ποιες ευκαιρίες «βλέπουν» στο franchise

Μετρό Θεσσαλονίκης: Από έργο… «ανέκδοτο», γίνεται πραγματικότητα σε 3 μήνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider