Trade Estates: Το deal με Κωτσόβολο στην Πάτρα, πώς προχωρά το retail park Ελληνικού – Οι μισθωτές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trade Estates: Το deal με Κωτσόβολο στην Πάτρα, πώς προχωρά το retail park Ελληνικού – Οι μισθωτές
Νέο κατάστημα της Κωτσόβολος πρόκειται να «φιλοξενηθεί» στο νέο εμπορικό πάρκο της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis στην Πάτρα, που αναμένεται να εγκαινιαστεί έως τον Νοέμβριο. Οι άλλοι μισθωτές. Αναθεωρείται η οικοδομική άδεια του retail park των 70 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, ποιο θα έχουν «πόστο». 

Η εταιρεία Κωτσόβολος μέσω ενός νέου καταστήματός της, που θα αναπτυχθεί βάσει του νέου concept της εταιρείας ηλεκτρικών, αναμένεται να «πιάσει» πόστο στο νέο εμπορικό πάρκο της Trade Estates, στην Πάτρα, που αναμένεται να εγκαινιαστεί έως τον Νοέμβριο. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Fourlis στο Ελληνικό, στο commercial hub στο πρώην αεροδρόμιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες αναθεωρείται η οικοδομική άδεια του retail park των 70 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία με την Κωτσόβολος στην Πάτρα

Αναφορικά με το deal στην Πάτρα, το σημείο πώλησης θα διαμορφωθεί ως το νέο concept store της πολυεθνικής, η οποία διατηρεί σήμερα δύο καταστήματα στην πόλη, στην Περιβόλα και στο κέντρο της αχαϊκής πρωτεύουσας, στην οδό Αγίου Ανδρέα, εκ των οποίων το ένα θα κατεβάσει ρολά με την έναρξη λειτουργίας του Κωτσόβολου στο retail park της Ακτής Δυμαίων. Η επένδυση είναι ύψους 27 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνεται προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι αναπτύχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Trade Estates και της ολλανδικής Ten Brinke, η οποία, ως γνωστόν, έχει «βραχίονα» ανάπτυξης στην Ελλάδα και μάλιστα ιδιαίτερα ενεργό. Εκτός από το κατάστημα της Κωτσόβολος, και βέβαια το νέο ΙΚΕΑ της Πάτρας, στο retail park θα φιλοξενηθούν καταστήματα της KFC (η οποία θα αναπτύξει επίσης νέο concept στην Πάτρα), των πολωνικών Pepco και Sinsay, καθώς και της γαλλικής εταιρείας ένδυσης Kiabi, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσω της συνέργειας με τον όμιλο Φουρλή. Πάντως, δεδομένου ότι μιλάμε για πληροφορίες της αγοράς, επίσημες ανακοινώσεις για το νέο κατάστημα της Κωτσόβολος στο retail park της Trade Estates αναμένονται προσεχώς.

Σχεδόν την ίδιο περίοδο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο κατάστημα της Πλαίσιο στο αναβαθμισμένο ΙΚΕΑ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο η Trade Estates μετατρέπει σε εμπορικό hub. Το κατάστημα επιφάνειας 2.800 τ.μ. δίπλα σε ΙΚΕΑ, Intersport και Holland & Barrett, θα είναι το 27ο κατάστημα της Πλαίσιο και το πρώτο στην Ανατολική Αττική.

Πώς προχωρά η ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό

Σε σχέση με το Ελληνικό και τη γνωστή συμφωνία με τη Lamda, όπως αναφέραμε, σταδιακά προχωρούν κάποια αρχικά «βήματα» για την ανάπτυξη του εμπορικού πάρκου της Trade Estates, επιφάνειας 30.000 τ.μ., επένδυση ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, στον χώρο του στο commercial hub, όπου η ΑΕΕΑΠ έχει αγοράσει το 16% της έκτασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις ημέρες αναθεωρείται η οικοδομική άδεια του εμπορικού πάρκου στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου, ενώ σε εξέλιξη είναι οι εκσκαφές – αρχικές εργασίες από την κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ (μέλος του ομίλου Intrakat). Οι κύριες κατασκευαστικές εργασίες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2025.

Ανάμεσα στους ενοικιαστές, και πέρα από το μεγάλο ΙΚΕΑ, των χώρων του ακινήτου θα είναι κατάστημα της αλυσίδας παιχνιδιών Μουστάκας, ενώ στους υποψήφιους μισθωτές περιλαμβάνονται οι LeRoy Merlin, Intersport, Sinsay. Σε κάθε περίπτωση, στο ακίνητο θα λειτουργήσουν 7 έως 9 καταστήματα. Οι μισθωτές προκύπτουν σε συμφωνία με τη Lamda Development, ενώ η ανάπτυξη θα γίνει στο μοντέλο των υπόλοιπων top parks, όπου ο συνδυασμός των μισθωτών δημιουργεί value for money εμπορικό περιβάλλον, με στόχο την προσέλκυση της μέσης οικογένειας.

Το placement, ο στόχος για το 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα

Όπως εκ νέου σημείωσε ο κ. Βασίλης Φουρλής, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης – παρουσίασης της συνεργασίας του ομίλου με τη Foot Locker, έως το τέλος του χρόνου η ΑΕΕΑΠ θα αποενοποιηθεί από τη Fourlis, αφού μέσω private placement θα διατεθεί σε νέο ή υφιστάμενο επενδυτή ποσοστό 13%, με τη μητρική να διατηρεί, όμως, πλειοψηφικό ποσοστό.

Να αναφέρουμε, επίσης, πως η ΑΕΕΑΠ στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο 1 δισ. έως το 2031. Το επενδυτικό πλάνο για το ίδιο διάστημα έχει ύψος 207 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας και τον καθαρό δανεισμό της αναμένεται να διαμορφωθούν σε 25,4 και σε 400 εκατομμύρια αντίστοιχα, ενώ το 28,2% του συνολικού δανεισμού θα απαρτίζεται από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Βάσει του guidance που έδωσε για το 2024 η διοίκηση της εισηγμένης, τα έσοδα από μισθώματα θα φτάσουν φέτος τα 33 έως 35 εκατομμύρια ευρώ (24% – 31% αυξημένα σε σύγκριση με το 2023) και τα προσαρμοσμένα EBITDA τα 25 – 26 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προχωρούν οι διαδικασίες για Εθνική -Ναι μεν αλλά στον τουρισμό - Η «μικρή» λεπτομέρεια

Υποδομές - Θεσσαλία: Το «παζλ» των διεργασιών – διαγωνισμών για τα έργα (οδικά/σιδηροδρομικά) 1,5 δισ. ευρώ

Διαχείριση αποβλήτων: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου – Οι τομές για την ανακύκλωση και το σύστημα εγγυοδοσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider