Χαρδούβελης (ΕΕΤ): Οι τράπεζες στηρίζουν την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – «Μέρισμα» στην κοινωνία 400 εκατ. την τελευταία 5ετία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαρδούβελης (ΕΕΤ): Οι τράπεζες στηρίζουν την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – «Μέρισμα» στην κοινωνία 400 εκατ. την τελευταία 5ετία
Μελέτες, συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το 2023, θα χρηματοδοτήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Μελέτες, συνολικού ποσού 7 εκατ. ευρώ, για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας από τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ντάνιελ» το 2023, θα χρηματοδοτήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην περιοχή, υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, με την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του δημάρχου Κιλελέρ και του διευθύνοντος συμβούλου της ολλανδικής εταιρείας HVA που θα αναλάβει τις μελέτες, καθώς και του Προέδρου της Eurobank, Γιώργου Ζανιά, του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστου Μεγάλου, του CEO της Alpha Bank, Bασίλη Ψάλτη, της Acting Γενικής Διευθύντριας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χαρούλας Απαλαγάκη κ.ά., ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και Πρόεδρος της ΕΕΤ, Γκίκας Χαρδούβελης επεσήμανε ότι η συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην ανασύσταση της Θεσσαλίας είναι πολυσήμαντη. Πρώτον, επισφραγίζει την πολιτική και κυβερνητική βούληση να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής με σύγχρονες πρωτοβουλίες και νέες υποδομές. Και δεύτερον, υποδηλώνει την ετοιμότητα του τραπεζικού κλάδου να συνδράμει κάθε δράση, που στηρίζει την ελληνική κοινωνία και θωρακίζει τη χώρα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

«Στη χώρα μας, η προσφορά των τραπεζών στην οικονομία και την κοινωνία είναι μεγάλη, αλλά παραμένει διακριτική» είπε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας επίσης ότι:

- Οι τράπεζες έχουν ρόλο - κλειδί στη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα στέκονται αρωγοί σε δράσεις και πρωτοβουλίες της ελληνικής Πολιτείας.

- Οι ελληνικές τράπεζες πρωτοστατούν και στην πράσινη μετάβαση, ενώ μεγάλο μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού τους αφιερώνεται σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης. Eνδεικτικά ανέφερε ότι οι τράπεζες δημιούργησαν υποδομές, όπως την πλατφόρμα ESG.gr για την πράσινη μετάβαση και το σύστημα ESG scoring των επιχειρήσεων.

- Οι τράπεζες βρίσκονται σταθερά κοντά στην ελληνική οικογένεια με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που αποτελούν μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού τους.

«Τολμώ να πω ότι η προσφορά των Τραπεζών σε δράσεις κοινωνικής ευθύνης υπερβαίνει κατά πολύ αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων κοινωνικών φορέων», δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης, συμπληρώνοντας ότι σε όλες τις φυσικές καταστροφές, (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές) οι Τράπεζες συνέβαλαν, και θα συνεχίσουν να συμβάλλουν, με σημαντικά ποσά στην αποκατάσταση των ζημιών. Όπως έγινε με τη δέσμευση των 4 συστημικών Τραπεζών να συνεισφέρουν με το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ στην αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών στη Θεσσαλία, όπου οι περυσινές πλημμύρες δεν έπληξαν μόνο την τοπική κοινωνία, αλλά όλη την ελληνική οικονομία.

«Με τη δωρεά μας δείχνουμε εμπράκτως ότι εμπιστευόμαστε την Πολιτεία και συνεισφέρουμε καθοριστικά στην υλοποίηση του κρατικού σχεδιασμού. Και μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι ενεργοποιούνται στην περιοχή και πολλοί άλλοι διαθέσιμοι κρατικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, όπως πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Η παρουσία και στήριξή μας στην εθνική αυτή προσπάθεια είναι δεδομένη», είπε ο Πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι την τελευταία 5ετία η προσφορά των τραπεζών-μελών της ΕΕΤ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημόσιες υποδομές, αλλά και στη στήριξη δράσεων για την Κοινωνία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, έφτασε τα περίπου 400 εκατ. ευρώ.

«Παρά τους περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας που έχουμε μέσα στο στενό κανονιστικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, το βλέμμα μας ήταν και παραμένει στραμμένο στην κοινωνία.

Έχουμε μια μακροχρόνια δέσμευση με την κοινωνία. Την υλοποιούμε αθόρυβα και συστηματικά και έχουμε επιτύχει τη θετική αξιολόγηση ενός σημαντικού μέρους της:

• των επιχειρήσεων, που συνεισφέρουν ουσιαστικά στην οικονομία,
• των δανειοληπτών, που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, συχνά με θυσίες,
• και των πολιτών, που ξέρουν να αναγνωρίζουν την ανάγκη για βιώσιμη οικονομική ευημερία.

Στη σημερινή εθνικά κρίσιμη συνάντηση δρομολογούμε πρακτικές λύσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα της Θεσσαλίας και είμαστε όλοι ενωμένοι, Πολιτεία και Τράπεζες», κατέληξε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Στρατηγικής σημασίας η Βόρεια Ελλάδα - Κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών η Θεσσαλονίκη

Τσιάρας: Αρδευτικά έργα 340 εκατ. ευρώ για 500.000 στρέμματα στη Θεσσαλία μέσω του «ΥΔΩΡ 2.0»

Μητσοτάκης: Μείωση διοδίων από Πελασγία έως Κλειδί κατά 17% από 1η Οκτωβρίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider