Attica Bank: Εγκρίθηκε η ιστορική συγχώνευση με την Παγκρήτια για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου – Στόχος ενήμερα δάνεια 7,6 δισ. το 2027

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Εγκρίθηκε η ιστορική συγχώνευση με την Παγκρήτια για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου – Στόχος ενήμερα δάνεια 7,6 δισ. το 2027
Η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας είναι η μόνη πραγματική και οριστική λύση εξυγίανσης των δύο τραπεζών και το καλύτερο βήμα για το μέλλον, δήλωσε η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, κατά την διεξαγωγή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank που ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης. Το χρονοδιάγραμμα, τα μεγέθη και τα οφέλη της συγχώνευσης και της ΑΜΚ.

Η συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας είναι η μόνη πραγματική και οριστική λύση εξυγίανσης των δύο τραπεζών και το καλύτερο βήμα για το μέλλον, δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού κατά την διεξαγωγή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Attica Bank που ενέκρινε το σχέδιο συγχώνευσης.

Η συγχώνευση αυτή θα δημιουργήσει το πέμπτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, με όραμα να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, στηρίζοντας την οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες του, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Attica Bank, Ιωάννης Ζωγραφάκης.

Όπως είπε η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας θα δημιουργήσει έναν οργανισμό που θα έχει στο τέλος του 2024 ενεργητικό 10 δισ. ευρώ και πανελλαδική κάλυψη, που στοχεύει σε δάνεια 7,6 δισ. ευρώ το 2027, δηλ. σε πενταπλασιασμό, τουλάχιστον, των εξυπηρετούμενων δανείων του, σε έσοδα 20% υψηλότερα των σημερινών και σε μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα στα επίπεδα της αγοράς.

Το ενιαίο σχήμα θα έχει συνολικά εποπτικά κεφάλαια άνω του 15% όλες τις χρονιές, υψηλότερα κέρδη λόγω συνεργειών, μεγαλύτερου μεγέθους και λειτουργικής μόχλευσης, με προ προβλέψεων έσοδα άνω των 250 εκατ. ευρώ το 2027, αυξημένη ανταγωνιστικότητα, μερίδια αγορά, έσοδα και απόδοση για τους μετόχους (δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων άνω του 20% από το 2025, σε επαναλαμβανόμενη βάση), καλύτερη αποτίμηση και βελτίωση της ρευστότητας.

Η νέα Τράπεζα, είπε η κα Βρεττού, θα έχει ως στρατηγικούς πυλώνες:

  • την ταχεία αύξηση των καταθέσεων με ανταγωνιστική τιμολόγηση για τη διεύρυνση της πελατείας και την αύξηση της ρευστότητας,
  • την επέκταση σε δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με νέα ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες (one – stop – shop)
  • την ανάπτυξη «εύπορων» (affluent) πελατών και τη βελτίωση των υπηρεσιών wealth management
  • το χτίσιμο «απλής και καθημερινής» τράπεζας με επίκεντρο εξειδικευμένους υπαλλήλους (RMs)
  • την βελτιστοποίηση της κερδοφορίας της επιχειρηματικής τραπεζικής νε νέα προϊόντα και είσοδο σε νέες αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα γίνει με απορρόφηση της Παγκρήτιας από την Attica Bank, υπαγωγή των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών στον «Ηρακλή ΙΙΙ» προκειμένου ο δείκτης NPE να υποχωρήσει κάτω του 3% από 56% στο τέλος του 2023 και ανακεφαλαιοποίηση της νέας τράπεζας μέσω νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ, με στόχο ο δείκτης CET 1 του 2023 να ανέλθει σε 15% pro – forma για τις ζημίες του «Ηρακλή» (σ.σ. όπως είπε η κα Βρεττού, το κόστος από την εξυγίανση μέσω «Ηρακλή» υπολογίστηκε σε 800 εκατ. ευρώ, ενώ η ζημία θα αυξανόταν κατά επιπλέον 400 εκατ. ευρώ εάν επιλεγόταν η λύση της πώλησης των κόκκινων δανείων).

Όπως τόνισε η κα Βρεττού, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία συμφώνησαν οι κύριοι μέτοχοι, ΤΧΣ και Thrivest, αλλά και οι ιστορικοί μέτοχοι της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ, θα είναι επίσης η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό να καλύψει:

- Ζημίες από την οριστική εξυγίανση της Τράπεζας
- Κόστη αναδιάρθρωσης
- Νέες επενδύσεις (νέες τεχνολογίες, αναβάθμιση καταστημάτων, rebranding κ.λπ.)
- Την ανάπτυξη της Τράπεζας (νέες χορηγήσεις).

Το χρονοδιάγραμμα της εξυγίανσης και συγχώνευσης που παρουσιάστηκε στους μετόχους προβλέπει εφεξής:

  • Στις 4/9/24 την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών
  • Οκτώβριο – Νοέμβριο την υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και της έκδοσης warrants
  • Τον Δεκέμβριο την αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από τον ισολογισμό, και
  • Την 1/1/2025 τη λειτουργία της Νέας Τράπεζας.

Δείτε αναλυτικά την ομιλία της Διευθύνουσας Συμβούλου και του Προέδρου της Attica Bank από την Έκταση Γενική Συνέλευση, καθώς και την παρουσίαση της νέας τράπεζας στην στήλη σχετικά αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σήμερα η μεγάλη ημέρα – Κινητικότητα στην Κέκροψ – Η εξήγηση για τη Σαράντης

Τράπεζες: Στρατηγικής σημασίας η Βόρεια Ελλάδα - Κέντρο επενδύσεων υψηλών προδιαγραφών η Θεσσαλονίκη

Χαρδούβελης (ΕΕΤ): Οι τράπεζες στηρίζουν την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας – «Μέρισμα» στην κοινωνία 400 εκατ. την τελευταία 5ετία

gazzetta
gazzetta reader insider insider