Σε deal με τον πολωνικό όμιλο eSky για την πώληση της βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας Thomas Cook, έναντι 30 εκατ. στερλινών (περίπου 35 εκατ. ευρώ) προέβη ο κινεζικός όμιλος Fosun. Παράλληλα, η Fosun θα διατηρήσει τα δικαιώματα της Thomas Cook στην αγορά της Κίνας, όπως διευκρινίζεται στη σχετική ενημέρωση.
Η Fosun ανέφερε σε σχετική ενημέρωση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ότι «η επιχείρηση διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ευθυγραμμίζεται με τις βασικές αρμοδιότητες και τη στρατηγική εστίαση του ομίλου», προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφαση για την πώληση της Thomas Cook.
Η Thomas Cook, η παλαιότερη ταξιδιωτική εταιρεία στον κόσμο, χρεοκόπησε το 2019, και στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τον κινεζικό όμιλο Fosun Tourism Group έναντι 11 εκατ. λιρών. Η Thomas Cook ιδρύθηκε το 1841 και οδηγήθηκε σε πτώχευση, αφού απέτυχε να διαπραγματευτεί μια συμφωνία διάσωσης ύψους 1,1 δισ. λιρών προκαλώντας ταξιδιωτικό χάος σε όλο τον κόσμο με 150.000 εγκλωβισμένους πελάτες.
«Η eSky έχει εμπειρία στις πτήσεις, ενώ εμείς έχουμε μεγάλη εμπειρία στην προμήθεια ξενοδοχείων», δήλωσε στους Financial Times ο Alan French, διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook. «Το να τα συνδυάσουμε αυτά τα δύο είναι σαφώς μια ευκαιρία, καθώς η επιχείρηση οργανωμένων διακοπών ωριμάζει» πρόσθεσε ο French, που θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του στην εταιρεία.
«Η συνέργεια της κληρονομιάς του εμπορικού σήματος της Thomas Cook με την τεχνολογία μας θα προωθήσει την ανάπτυξη της Thomas Cook και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τη θέση της eSky στη Δυτική Ευρώπη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Lukasz Habaj, συνιδρυτής και CEO της eSky Group. «Η εξαγορά αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας να διαφοροποιηθούμε από την πώληση μόνο αεροπορικών εισιτηρίων και να προσφέρουμε πακέτα διακοπών στις αγορές μας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, καθώς και να επεκταθούμε περαιτέρω στη Δυτική Ευρώπη», πρόσθεσε.