Ένα χρόνο νωρίτερα από την 1/1/2026, στοχεύουν να εκπληρώσουν οι τράπεζες τις δεσμεύσεις τους έναντι του SRB, για τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL).
Τον τελικό στόχο έχει ήδη καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία βγαίνει σήμερα στις αγορές με έκδοση ομολόγου Tier 2. Η Τράπεζα είχε ήδη στο τέλος α' εξαμήνου 2024 δείκτη MREL pro forma 28,3% από στόχο έτους 28% και τελικό στόχο 27,9% τον Δεκέμβριο του 2025.
Στη Eurobank, ο δείκτης MREL στο τέλος του α' εξαμήνου ανήλθε σε 25,4% έναντι στόχου 23,3% για το 2024, ενώ ο στόχος για Ιανουάριο 2025 και Ιανουάριο 2026 βρίσκεται στο 25,6% και 27,9% αντίστοιχα.
Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης MREL του Ομίλου ανήλθε σε 25,9%, υπερβαίνοντας την ελάχιστη απαίτηση MREL του Ιανουαρίου 2025 ύψους 25,3%.
Στην Alpha Bank, ο δείκτης MREL στο τέλος του α' εξαμήνου ανήλθε σε 25,79% πάνω από τον στόχο για την 1/1/2025, στο 25,27%.
Σημειώνεται ότι ο SRB (Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης) θέτει διαφορετικούς στόχους σε κάθε τράπεζα, αναλόγως του μεγέθους του ισολογισμού της, των εκθέσεών της και της πολυπλοκότητας του ισολογισμού της. Το ποσοστό των κεφαλαίων MREL υπολογίζεται ως προς τα στοιχεία του σταθμισμένου ενεργητικού. Όπως είχε γράψει το insider.gr, κατόπιν του εκδοτικού «ράλι» των ελληνικών τραπεζών για κεφάλαια MREL, ο SRB είχε ανακοινώσει στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες χαμηλότερους στόχους κατά 60 – 80 μονάδες βάσης, ενώ αυτές απείχαν κατά μόλις 20 – 40 μονάδες βάσης από τους τελικούς στόχους για τα κεφάλαια MREL το 2026.
Η σημερινή έκδοση Tier 2, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Τράπεζα Πειραιώς, θα έχει 11ετή λήξη και δυνατότητα ανάκλησης την 6ετία. Το ομόλογο στοχεύει να αντλήσει 500 – 600 εκατ. ευρώ και θα αντικαταστήσει (πρόωρη επαναγορά με μετρητά) ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας, το οποίο λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030. Το κουπόνι του ομολόγου που θα έπρεπε να πληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο ανέρχεται σε 5,5%, ενώ η αγορά αναμένει πως το επιτόκιο της νέας έκδοσης θα κινηθεί στο εύρος 5,25% - 5,50%, πιθανότατα στο 5,35%. Την επικοινωνία με τους επενδυτές για την έκδοση του ομολόγου και την επαναγορά του παλαιότερου Tier 2, έχουν αναλάβει οι Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και UBS Investment Bank για επικοινωνία με τους επενδυτές. Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος EMTN της Πειραιώς, ενώ αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba3 από τη Moody’s.
Αντίστοιχες συνδυαστικές κινήσεις νέας ομολογιακής έκδοσης και επαναγοράς παλαιότερης έχουν κάνει και Εθνική και η Alpha Bank. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη τραπεζών στο insider.gr, οι τράπεζες προχωρούν στις κινήσεις αυτές, καθώς μετά τα μέσα της διάρκειας των ομολόγων Tier 2, η συνεισφορά τους στα κεφάλαια της τράπεζας απομειώνεται 20% ετησίως (σ.σ. η συνεισφορά στην ρευστότητα της τράπεζας παραμένει σταθερή). Οπότε, ως εργαλεία κεφαλαίων, τα ομόλογα αυτά γίνονται πολύ ακριβά για να τα διακρατούν οι τράπεζες και προτιμούν να τα επαναγοράζουν, αντικαθιστώντας τα παράλληλα με νέα έκδοση που έχει χαμηλότερο κόστος.
Σημειώνεται ότι φέτος, ομόλογα Tier 2 για κάλυψη αναγκών MREL, έχουν εκδώσει η Πειραιώς (500 εκατ.) στις αρχές Ιανουαρίου, η Eurobank (300 εκατ. ευρώ) τον Ιανουάριο, η Εθνική Τράπεζα (500 εκατ. ευρώ) τον Μάρτιο και η Alpha Bank (500 εκατ. ευρώ) στις αρχές Ιουνίου.