Το Ευρωδικαστήριο επικύρωσε το πρόστιμο των 2,4 δισ. ευρώ στην Google

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Ευρωδικαστήριο επικύρωσε το πρόστιμο των 2,4 δισ. ευρώ στην Google
Η Google κατηγορείται για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, με σκοπό να ευνοήσει τις δικές της υπηρεσίες σύγκρισης τιμών για αγορές, αποκτώντας αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων ανταγωνιστών της.

Στην επικύρωση του προστίμου ύψους 2,4 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, με σκοπό να ευνοήσει τις δικές της υπηρεσίες σύγκρισης τιμών για αγορές, αποκτώντας αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι μικρότερων ανταγωνιστών της, προχώρησε το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Το αντιμονοπωλιακό πρόστιμο της ΕΕ επιβλήθηκε στην Google της Alphabet πριν από επτά χρόνια (το 2017) και είναι ένα από τα τρία που «έκοψε» η Κομισιόν κατά του τεχνολογικού κολοσσού την τελευταία δεκαετία για διάφορες αντιμονοπωλιακές παραβάσεις, οι οποίες κόστισαν στην εταιρεία συνολικά 8,25 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Google άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο Γενικό Δικαστήριο, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της ΕΕ, το οποίο επικύρωσε επίσης το πρόστιμο. Στη συνέχεια, η Google έφερε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ), που απέρριψε την έφεση και επικύρωσε το πρόστιμο της Επιτροπής.

Η επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, μέσω νομοθετικών προτάσεων και της επιβολής του νόμου, τη δουλειά της εναντίον του φορολογικού ανταγωνισμού και του επιθετικού σχεδιασμού της φορολογίας από χώρες της ΕΕ και από πολυεθνικές.

«Οι έρευνές μας συνέβαλαν αποφασιστικά σε μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών μελών. Βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και να επιταχυνθεί κανονιστική και νομοθετική μεταρρύθμιση», δήλωσε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Deal στον μεταλλευτικό κλάδο: Η AngloGold Ashanti εξαγοράζει την Centamin

Βουτιά 7% του ευρώ τους επόμενους μήνες «βλέπει» η Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider