Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Apple έχασε τη μάχη με την ΕΕ για τα 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Κομισιόν που ζητούσε πάνω από 13 δισ. ευρώ από την Apple στην Ιρλανδία σε αναδρομικούς φόρους.

Έχασε τη 10ετή δικαστική μάχη η Apple για τις φορολογικές υποθέσεις στην Ιρλανδία. Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έρχεται λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του νέου iPhone 16.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Κομισιόν που ζητούσε πάνω από 13 δισ. ευρώ (14,3 δισ. δολάρια) από την Apple στην Ιρλανδία σε αναδρομικούς φόρους. Αποφάνθηκε ότι οι φορολογικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Ιρλανδία σε δύο θυγατρικές της Apple, το 1991 και το 2007, ήταν παράνομες κρατικές ενισχύσεις, καθώς αντίκεινται στην αρχή του πλήρους ανταγωνισμού.

Οι μετοχές της εταιρείας βρέθηκαν να υποχωρούν πάνω από 1% προσυνεδριακά, μετά την απόφαση.

Η υπόθεση αναδεικνύει την εντεινόμενη διαμάχη μεταξύ των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει ζητήματα προστασίας δεδομένων, φορολογίας και αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που η Apple βρέθηκε στο στόχαστρο της ΕΕ. Τον Μάρτιο, η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Το ιστορικό

Το 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε μια έρευνα για τις φορολογικές πληρωμές της Apple στην Ιρλανδία, την έδρα του τεχνολογικού γίγαντα στην ΕΕ.

Η Κομισιόν το 2016 διέταξε το Δουβλίνο να ανακτήσει έως και 13 δισ. ευρώ (14,4 δισ. δολάρια) σε αναδρομικούς φόρους από την Apple, λέγοντας τότε ότι η εταιρεία είχε λάβει «παράνομα» φορολογικά οφέλη από την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών.

Η Apple και η Ιρλανδία άσκησαν έφεση κατά της απόφασης το 2019 και το 2020 το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε υπέρ της αμερικανικής εταιρείας. Το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν του 2016, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η ιρλανδική κυβέρνηση είχε δώσει στην Apple φορολογικό πλεονέκτημα.

Στη συνέχεια, η Κομισιόν άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, στέλνοντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο σήμερα ακύρωσε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση της Κομισιόν το 2016.

Βεστάγκερ: Η ΕΕ θα συνεχίσει τη δουλειά της

Η επίτροπος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, μέσω νομοθετικών προτάσεων και της επιβολής του νόμου, τη δουλειά της εναντίον του φορολογικού ανταγωνισμού και του επιθετικού σχεδιασμού της φορολογίας από χώρες της ΕΕ και από πολυεθνικές.

«Οι έρευνές μας συνέβαλαν αποφασιστικά σε μια αλλαγή νοοτροπίας, μια αλλαγή στάσης μεταξύ των κρατών μελών. Βοήθησαν να πραγματοποιηθεί και να επιταχυνθεί κανονιστική και νομοθετική μεταρρύθμιση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φουντώνει» ο ανταγωνισμός Huawei - Apple: Το «ανατρεπτικό» προϊόν που έρχεται λίγες ώρες μετά το νέο iPhone 16

Μπιλ Γκέιτς: Τα 2 πράγματα που τον κρατούν ξάγρυπνο τις νύχτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider