ElvalHalcor: Στα 50,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη για το α' εξάμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ElvalHalcor: Στα 50,9 εκατ. τα καθαρά κέρδη για το α' εξάμηνο
Την ανοδική του πορεία παρά την υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη συνέχισε ο Όμιλος ElvalHalcor για το α' εξάμηνο του 2024.

Την ανοδική του πορεία παρά την υποτονική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη συνέχισε ο Όμιλος ElvalHalcor για το α' εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 2,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αν εξαιρεθεί και το αποτέλεσμα της από ενοποίησης της ΕΤΕΜ κατά το α' τρίμηνο του 2023 η αύξηση αυτή ήταν 3,3%, επηρεαζόμενη κυρίως από τις αυξημένες πωλήσεις στον Κλάδο Αλουμινίου των προϊόντων για την άκαμπτη συσκευασία. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.723,6 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024, μειωμένος κατά 3,8%, συγκριτικά με τα 1.791,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, επηρεασμένος από τις μειωμένες τιμές κατεργασίας και το μείγμα πωλήσεων.

Οι τιμές των μετάλλων στο LME κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα στις αρχές του β' τρίμηνου του 2024 αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώθηκαν, δείχνοντας μία αστάθεια. Η μέση τιμή του αλουμινίου διαμορφώθηκε στα 2.181 ευρώ ανά τόνο το α’ εξάμηνο του 2024 έναντι 2.155 ευρώ ανά τόνο το α’ εξάμηνο του 2023, ήτοι αύξηση 1,1%. Η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε στα 8.410 ευρώ ανά τόνο έναντι 8.054 ευρώ ανά τόνο την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένη κατά 4,4%, και η μέση τιμή του ψευδάργυρου διαμορφώθηκε στα 2.442 ευρώ ανά τόνο το α' εξάμηνο του 2024 έναντι 2.624 ευρώ ανά́ τόνο το α' εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 6,9%.

Τα ενοποιημένα μεικτά κέρδη ανήλθαν στα 141,2 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024, έναντι 120,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έσοδα και έξοδα (a-EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία του Ομίλου, μειώθηκαν κατά 13,1% και διαμορφώθηκαν στα 113,8 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2024 έναντι 130,9 εκατ.

Αντίστοιχα, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν στα 115,1 εκατ. ευρώ έναντι 100,6 εκατ. ευρώ του α’ εξάμηνο του 2023, ως αποτέλεσμα των λογιστικών κερδών ύψους 7 εκατ. ευρώ, από 29,3 εκατ. ευρώ ζημιές το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Το ενοποιημένο καθαρό χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα (κόστος) του α' εξαμήνου του 2024, μειώθηκε κατά 11,3% στα 23,5 εκατ. ευρώ από 26,4 εκατ. ευρώ. Η μεταβολή αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 144,5 εκατ. ευρώ από το α' εξάμηνο του 2023 ως επακόλουθο των ενισχυμένων ελεύθερων ταμειακών ροών του Ομίλου που προήλθαν από την επιτυχή διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης και την επιβράδυνση των επενδύσεων, μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων του Κλάδου Αλουμινίου. Ο Όμιλος έχει προχωρήσει και στις απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό του χρηματοοικονομικού του κόστους από τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων αναφοράς, επιτυγχάνοντας, στο τέλος της περιόδου, το 61% του συνολικού δανεισμού να είναι με σταθερό επιτόκιο.

Τα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους ανήλθαν στα 59,9 εκατ. ευρώ για το α' εξάμηνο του 2024, έναντι 38,7 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 50,9 εκατ. ευρώ για την περίοδο (ή 0,1250 ευρώ ανά μετοχή) από 28,8 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (ή 0,0691 ευρώ ανά μετοχή).

Κλάδος Αλουμινίου

Ο Κλάδος εκμεταλλευόμενος τις νέες επενδύσεις του Τομέα Έλασης Αλουμινίου πέτυχε την αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 5,9% (ή κατά 7,0% εξαιρώντας το αποτέλεσμα της από-ενοποίησης της ΕΤΕΜ), κυρίως για τα προϊόντα που απευθύνονται στην άκαμπτη συσκευασία, αλλά και για τα προϊόντα foil μετά το αναιμικό α΄ τρίμηνο του 2024.

Παρά ταύτα, ο κύκλος εργασιών του Κλάδου Αλουμινίου μειώθηκε κατά 2,5% στα 842,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 863,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, το οποίο αποδίδεται στις χαμηλές τιμές κατεργασίας, κυρίως στα προϊόντα του foil, το μείγμα πωλήσεων και την επίδραση της από ενοποίησης της ΕΤΕΜ.

Το a-EBITDA διαμορφώθηκε στα 55,9 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2024 έναντι 75,4 εκατ. ευρώ του α' εξαμήνου του 2023. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 9,0 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 10,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023 με τα αποτελέσματα μετάλλου να διαμορφώνονται σε ζημίες 9,4 εκατ. ευρώ έναντι 23,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι επενδύσεις του κλάδου ανήλθαν σε 22,9 εκατ. ευρώ, έναντι 39,2 εκατ. του πρώτου εξαμήνου του 2023.

Κλάδος Χαλκού

Ο κύκλος εργασιών του Κλάδου Χαλκού διαμορφώθηκε στα 881,2 εκατ. ευρώ έναντι 927,3 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023, μειωμένος κατά 5%, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από τον μειωμένο όγκο πωλήσεων. Η μειωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας, κυρίως στον κλάδο των κατασκευών και των βιομηχανικών εφαρμογών, επηρέασε τους όγκους πωλήσεων του Κλάδου σημειώνοντας μείωση αυτών κατά 4,3%. Αναλυτικότερα, ο τομέας σωλήνων χαλκού παρουσίασε μείωση κατά 4,9% ενώ ο τομέας διέλασης κραμάτων χαλκού μείωση κατά 18,4%.

Μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις της θυγατρικής Sofia Med για τα προϊόντα έλασης κατά 2,7% και για τα προϊόντα διέλασης χαλκού κατά 2,2%. Αντίθετα, το βελτιωμένο προϊοντικό μίγμα, οι υψηλές τιμές κατεργασίας, οι χαμηλές τιμές ενέργειας και οι προσπάθειες για τη μείωση του κόστους μέσω της βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας, επηρέασαν θετικά την κερδοφορία του Κλάδου με τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις, αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έσοδα και έξοδα (a-EBITDA) να παρουσιάζουν μικρή αύξηση και να διαμορφώνονται στα 57,8 εκατ. ευρώ έναντι 55,5 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2023.

Τα λογιστικά αποτελέσματα μετάλλου για την περίοδο διαμορφώθηκαν σε κέρδη 16,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 5,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο επηρεάζοντας θετικά τα κέρδη πριν από φόρους, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 50,9 εκατ. ευρώ, έναντι 28,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο.

Αναφορικά με τις επενδύσεις του Κλάδου, διατέθηκαν περίπου 10,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία ποσό 9,1 εκατ. ευρώ αφορούσε επενδύσεις της θυγατρικής Sofia Med με σκοπό τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας τελικών προϊόντων υψηλής ζήτησης και προστιθεμένης αξίας.

Προοπτικές

Η ElvalHalcor ατενίζει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία, παρά τις συνεχείς προκλήσεις, όπως οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις, τα υψηλά επιτόκια αναφοράς και η μεταβλητότητα των τιμών των μετάλλων. Μετά από τα σημαντικά προγράμματα επενδύσεων που έχουν αυξήσει την παραγωγική δυναμικότητα, κυρίως στο κλάδο αλουμινίου, ο Όμιλος έχει ισχυροποιήσει την θέση του καθιερώνοντας υψηλά επίπεδα κερδοφορίας παρά τις αρνητικές συγκυρίες.

Ταυτόχρονα έχει επιτύχει μέχρι στιγμής να αντεπεξέλθει επιτυχώς στις παραπάνω προκλήσεις με μείωση του καθαρού δανεισμού μέσω της επιτυχούς διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Η ElvalHalcor παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων με έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο των παγκόσμιων μέγα-τάσεων (megatrends) της κυκλικής οικονομίας, της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότητα, της αστικοποίησης, των τεχνολογικών εξελίξεων καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες που της δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί κάθε μελλοντική ευκαιρία καθώς και να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά. Σε αυτό συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις που αύξησαν την παραγωγική της δυναμικότητα. Το γεγονός αυτό δίνει στην ElvalHalcor τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στη δυναμική αυτή και να διατηρήσει μακροχρόνια την ανοδική της πορεία, παρά τις όποιες πιθανές βραχυχρόνιες επιπτώσεις από περισσότερο κυκλικούς κλάδους στους οποίους δραστηριοποιείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Ισχυρή κερδοφορία EBITDA και αύξηση κύκλου εργασιών κατά 10% στο 6μηνο

Intralot: Επεκτείνει συμβόλαιο με την Lotterywest στην Δυτική Αυστραλία

Attica Group: Αύξηση 29,9% στον κύκλο εργασιών το α' εξάμηνο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider