ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Ατού» παραχωρήσεις και ρευστότητα 700 εκατ. – Τι συμβαίνει στο real estate

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: «Ατού» παραχωρήσεις και ρευστότητα 700 εκατ. – Τι συμβαίνει στο real estate
Σε όμιλο υποδομών έχει μετεξελιχθεί πλέον η εισηγμένη. «Γεμάτα τα ταμεία» παρά την επιστροφή κεφαλαίου. Η εικόνα σε παραχωρήσεις και ακίνητα στο 6μηνο 2024, τι αναμένει για τη συνέχεια. Η πώληση της ΗΛΕΚΤΩΡ.

Στα επίπεδα των 644 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ταμειακά διαθέσιμα και άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις 30.06.2024 έναντι 497 εκατ. στο τέλος του 2023, απόρροια προφανώς και των πωλήσεων θυγατρικών και δραστηριοτήτων που έχουν προηγηθεί (π.χ. ΑΠΕ, ΑΚΤΩΡ, Smart Park, ενώ εκκρεμεί και η ολοκλήρωση ρευστοποίησης της ΗΛΕΚΤΩΡ έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους), κι ενώ ο όμιλος μέσα στο καλοκαίρι προχώρησε και σε επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους (0,5 ευρώ/μετοχή, συνολικό ποσό 174,1 εκατ. ευρώ), εκμεταλλευόμενος την ισχυρή ταμειακή / κεφαλαιακή του θέση. Το σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε στο 6μηνο σε 780 εκατ. ήτοι 2,24 ευρώ ανά μετοχή. Η καθαρή ρευστότητα του ομίλου ανήλθε σε 458 εκατ. στις 30.06.2024 έναντι 302 εκατ. στις 31.12.2023.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα υφιστάμενα έργα παραχώρησης προβλέπεται να αποφέρουν συνολικές εισροές μερισμάτων άνω του 1 δισ. ευρώ με βάση τους συμβατικούς όρους. Σε σχετική εταιρική παρουσίαση γίνεται λόγος ότι η ρευστότητα του Ομίλου (γίνεται αναφορά για 670 εκατ. τον Ιούνιο 2024) και η σταθερή κεφαλαιακή διάρθρωση, παρέχουν αυξημένη ευελιξία για στρατηγικές επενδύσεις ή/και ανταμοιβές μετόχων.

«Με βάση τον προγραμματισμό μας για το σύνολο του έτους εκτιμούμε ότι η κερδοφορία μας θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Θύμιος Μπουλούτας, εξηγώντας ότι «με την ολοκλήρωση των στρατηγικών κινήσεων των προηγούμενων ετών η ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει πλέον μετεξελιχθεί σε Όμιλο Υποδομών με σταθερές και προβλέψιμες μακροχρόνιες ταμειακές ροές με έμφαση στα καθαρά μετά από φόρους κέρδη».

Συνολικά, ο όμιλος εμφάνισε, από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, πωλήσεις €144,7 εκατ. έναντι €136,2 εκατ. στο Α’ εξάμηνο 2023, ήτοι αύξηση 6%, κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) 88,9 εκατ., στα ίδια περίπου επίπεδα με 6Μ2023, με περιθώριο EBITDA 61%, Καθαρά Κέρδη 40,4 εκατ. έναντι κερδών 28,7 εκατ. πέρυσι, δηλαδή αύξηση 41%, θετικές Λειτουργικές Ταμειακές Ροές ύψους 65 εκατ.

Βασικό «ατού» οι Παραχωρήσεις

Προφανώς, το βασικό «ατού» του ομίλου είναι ο τομέας Παραχωρήσεων. Κατά το Α’ εξάμηνο του 2024 τα έσοδα του κλάδου των Παραχωρήσεων ανήλθαν σε €144,4 εκατ. έναντι €135,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 6,9% ή +€9,4 εκατ. Η εν λόγω αύξηση στα έσοδα οφείλεται στην αύξηση της κυκλοφορίας στην Αττική Οδό (+5,7% το Α’ εξάμηνο του 2024 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023), όπως και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2023 (+5,3%). Το EBITDA του κλάδου των Παραχωρήσεων κατά το Α’ εξάμηνο 2024 ανήλθε σε €101,3 εκατ. έναντι €84,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 19,3% ή +€16,4 εκατ. επηρεαζόμενο από την προαναφερόμενη αύξηση της κυκλοφορίας. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 70% το Α’ εξάμηνο 2024 έναντι 63% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Εντός του 2023 και στην τρέχουσα χρήση, η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ υπέγραψε συμβάσεις ΣΔΙΤ διάρκειας 30 ετών για έργα «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα ΝΔ Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη», με το σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (60%) - ΙΝΤΡΑΚΑΤ (40%), και «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη», με το σχήμα ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (55%) - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ (20%) - ΙΝΤΡΑΚΑΤ (25%). Η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ στοχεύει, αυτόνομα ή κοινοπρακτικά, στη συμμετοχή της σε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 6 δισ., ενώ υπενθυμίζεται ότι στις 05.02.2024, εισπράχθηκε από την εταιρεία «ΘΕΡΜΑΪΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ» ποσό ύψους 85 εκατ. ως αποζημίωση της Παραχωρησιούχου, αναφορικά με την καταγγελία και διακοπή της Σύμβασης Παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αρτηρίας Θεσσαλονίκης ( η ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ δικαιούταν το 50% της αποζημίωσης). Πάντως, ως γνωστόν, τον Οκτώβριο του 2024, λήγει η υφιστάμενη Σύμβαση Παραχώρησης για το έργο της Αττικής Οδού.

Τι έρχεται στο real estate

Ο κλάδος της Ανάπτυξης Ακινήτων, μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της 100% θυγατρικής ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε στο τέλος του 2023, η οποία είχε στην ιδιοκτησία της το εμπορικό πάρκο Smart Park, εμφάνισε μηδενικά έσοδα στο Α’ εξάμηνο του 2024, έναντι εσόδων 4,9 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Το EBITDA στην τρέχουσα περίοδο διαμορφώθηκε σε ζημιές 1,6 εκατ. έναντι κερδών 8,6 εκατ. στο Α’ εξάμηνο του 2023. Κατά τη διάρκεια του A’ εξαμήνου του 2024 δόθηκε έμφαση στην ωρίμανση των υπό ανάπτυξη έργων του τομέα και συγκεκριμένα στο έργο Campas, στην περιοχή της Κάντζας, του δήμου Παλλήνης και στο έργο στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης (project Gournes).

Αναφορικά με το έργο ανάπτυξης της Νέας Μαρίνας Αλίμου, τον Ιούνιο του 2024 εκδόθηκε η ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία. Η REDS προχωράει πλέον σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθούν οι οικοδομικές άδειες. Oπως αναφέρεται σε εταιρική παρουσίαση, η συνολική διαθέσιμη ρευστότητα στα 60,9 εκατ. στις 30.06.24, διευκολύνει την ομαλή εκτέλεση των 2 μεγάλων αναπτύξεων.

Ειδικότερα, στο έργο ανάπτυξης Cambas Project στην περιοχή της Κάντζας, του δήμου Παλλήνης, κατόπιν της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) πολεοδομικής έγκρισης της ΠΟΑΠΔ, ο όμιλος βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του οριστικού Master Plan. Ακολούθως, έπεται η έκδοση των οικοδομικών αδειών και η εκπόνηση των λοιπών μελετών καθώς και οι εργασίες κατασκευής με εκτιμώμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης τους την επόμενη τριετία.

Επιπλέον, συνεχίζεται η διαδικασία ωρίμανσης της έκτασης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης (Project Gournes). Το πολεοδομικό καθεστώς έχει εγκριθεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος και προβλέπει μεταξύ άλλων, μικτές χρήσεις πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, κατοικιών και εμπορικού πάρκου. Επιπρόσθετα, στο ακίνητο προβλέπεται η δυνατότητα ανάπτυξης καζίνο. Για την οριστική χωροθέτηση των χρήσεων του ακινήτου απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ.

Αναφορικά με το έργο ανάπτυξης της Μαρίνας Αλίμου, η REDS μετά και την έκδοση της ΚΥΑ από τα σχετικά συναρμόδια Υπουργεία τον Ιούνιο του 2024, προχωράει με εντατικό ρυθμό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν στην έκδοση οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στη μαρίνα Αλίμου θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, ζώνη καταστημάτων και εστιατορίων, ξενοδοχείο, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, πάρκινγκ. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων.

Σχετικά με την έκταση που βρίσκεται περιμετρικά του εμπορικού πάρκου Smart Park, η οποία συνδυαστικά με τις όμορες ιδιοκτησίες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανέρχεται σε περίπου 100 στρ., εξετάζονται οι βέλτιστες λύσεις αξιοποίησής τους.

Αναφορικά με το ακίνητο που κατέχει ο Όμιλος στην Ρουμανία εξετάζονται όλες οι παράμετροι αξιοποίησής του.

Τέλος, στις 30 Ιουλίου του 2024, υπεγράφη μεταξύ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του κοινού σχήματος REDS ΑΕ – SWOT Hospitality SA, στο οποίο η REDS συμμετέχει με ποσοστό 70%, σύμβαση για την 25 ετή εκμίσθωση ξενοδοχειακού ακίνητου ιδιοκτησίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με δικαίωμα παράτασης 10 επιπλέον ετών. Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 5.725τμ., βρίσκεται στο Μαρούσι σε προνομιακή θέση επί της λεωφόρου Κηφισίας, στο κέντρο της επιχειρηματικής και εμπορικής αγοράς. Η REDS από κοινού με την SWOT Hospitality SA, σχεδιάζουν μέσω της αναδιαμόρφωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων τη δημιουργία μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας ακολουθώντας τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ΗΛΕΚΤΩΡ

Όπως αναφέρεται στην 6μηνιαία έκθεση, ο Όμιλος ΗΛΕΚΤΩΡ, κατά το Α’ εξάμηνο 2024 είχε σε λειτουργία 4 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με δυναμικότητα που υπερβαίνει τους 700.000 τόνους ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από αξιοποίηση βιοαερίου εκλυόμενου από Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που υπερβαίνει τα 33 MW. Στις 30.06.2024, η ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. είχε κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους €82,7 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) και λειτουργικό ανεκτέλεστο €30,0 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας εξαιρουμένου αντικειμένου ιδιωτικών συμβάσεων/επενδύσεων και έργων παραχώρησης/ΑΠΕ) πλέον €88,5 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος για το Α’ εξάμηνο 2024 ανήλθε σε €47,9 εκατ., έναντι €49,5 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, μειωμένος κατά 3,3%. Στην μείωση του κύκλου εργασιών συνετέλεσαν η μείωση εσόδων από την παραλαβή απορριμμάτων λόγω μείωσης ποσοτήτων και αποπληθώρισης τιμών (έργο Λάρνακας) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ο ρυθμός εκτέλεσης κατασκευαστικών έργων και η μείωση τιμών διάθεσης ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, που μερικώς αντισταθμίστηκαν από αυξημένα έσοδα προερχόμενα από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών λόγω αύξησης των τιμών διάθεσης καθώς και από την υλοποίηση νέων έργων με κυριότερο την λειτουργία των Μονάδων Επεξεργασίας Στραγγισμάτων ΟΕΔΑ Δ. Αττικής. Το EBITDA του κλάδου Περιβάλλοντος για το Α’ εξάμηνο 2024 διαμορφώθηκε σε €10,8 εκατ., έναντι €6,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα 2023, σημειώνοντας αύξηση 75,7% ή €4,6 εκατ..

Στις 03.07.2024 ολοκληρώθηκε η υπογραφή συμφωνίας με την εταιρεία MANETIAL LIMITED, 100% θυγατρική της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε., για την πώληση 185.793 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε., κυριότητος της Εταιρείας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 94,44% του ολοσχερώς καταβεβλημένου μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι συνολικού τιμήματος €114.731.111,11. Η συναλλαγή τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όλων των λοιπών κατά νόμον εγκρίσεων και αδειών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι φέρνει η μείωση των επιτοκίων – Η μπάλα στις Βρυξέλλες - Το φαίνεσθαι και η πραγματικότητα

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Πετράδι του στέμματος» η Αττική Οδός - Τα οφέλη από τη μεγάλη σύμβαση παραχώρησης

Lamda Development – Ελληνικό: «Γεμίζουν τα ταμεία» από τα ακίνητα, προχωρούν οι εργασίες – Ρεκόρ σε Malls, μαρίνες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider