H Moody's αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές σε Εθνική, Eurobank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Moody's αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές σε Εθνική, Eurobank
Εθνική Τράπεζα: H Moody's αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές για τις καταθέσεις

Στην αναβάθμιση των προοπτικών της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank από σταθερές σε θετικές, προχώρησε την Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody's, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Τις επόμενες ώρες-ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν αντίστοιχες αναβαθμίσεις προοπτικών και των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών.

Ο οίκος, επιβεβαίωσε επίσης όλες τις αξιολογήσεις της Εθνικής και της Eurobank όπως είναι οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις καταθέσεων σε Baa2/P-2, το αυτόνομο Baseline Credit Assessment (BCA) και το Adjusted BCA στο ba1, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CRR) σε Baa2/P-2 και οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες αξιολογήσεις κινδύνου αντισυμβαλλομένου (CR Assessment) σε Baa3(cr)/P-3(cr).

Η βελτίωση των προοπτικών της Εθνικής σε θετικές από σταθερές για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις και το senior μη εξασφαλισμένο χρέος αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η BCA της τράπεζας σε ba1 περιορίζεται από την αξιολόγηση Ba1 της ελληνικής οικονομίας, εν όψει της σημαντικής έκθεσης της τράπεζας στο ελληνικό δημόσιο μέσω έντοκων γραμματίων και ομολόγων που αποτελούν περίπου το 105% του CET1. Συνεπώς, μετά την αλλαγή του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, αλλάξαμε επίσης την προοπτική αξιολόγησης της τράπεζας σε θετική από σταθερή για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις και το senior μη εξασφαλισμένο χρέος, υποδεικνύοντας την πιθανή αναβάθμιση του BCA του σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης του δημοσίου.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Εθνικής λαμβάνει υπόψη την ισχυρή οικονομική απόδοση της τράπεζας και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου 2024 της τράπεζας υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή απόδοση με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων από τον Ιούνιο του 2024 και αναλογία κόστους προς οργανικά έσοδα 30,1% που υποστηρίζει το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ. Σημειώνουμε ιδιαίτερα την ετήσια αύξηση της τράπεζας κατά 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες και αμοιβές, η οποία βοηθά σταδιακά τη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής.

Επιπλέον, η επιβεβαίωση του BCA της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη τις ισχυρές και αυξανόμενες εποπτικές μετρήσεις κεφαλαίου της με δείκτη CET1 στο 18,3% τον Ιούνιο του 2024, που προσφέρει μια καλή αναπτυξιακή ικανότητα και το υψηλότερο απόθεμα απορρόφησης ζημιών μεταξύ των τοπικών ομολόγων της. Η ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας υπονομεύεται κάπως από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του CET1 τον Ιούνιο του 2024. Η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωσή της ποιότητα του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) τον Ιούνιο του 2024 στο 3,3% (μείωση από 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με την υψηλή κάλυψη προβλέψεων στο 85,6%, αν και η τράπεζα έχει κάποια υπόλοιπα που είναι ληξιπρόθεσμα και πρέπει να επιλυθούν.

Eurobank

Η βελτίωση των προοπτικών της Eurobank για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις και το senior μη εξασφαλισμένο χρέος αντανακλά την άποψη του οίκου ότι η BCA της τράπεζας σε ba1 περιορίζεται από την αξιολόγηση Ba1 της ελληνικής οικονομίας, εν όψει της σημαντικής έκθεσης της τράπεζας στο ελληνικό δημόσιο μέσω έντοκων γραμματίων και ομολόγων που αποτελούν περίπου το 77% του CET1. Συνεπώς, μετά την αλλαγή του outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό, αλλάξαμε επίσης την προοπτική αξιολόγησης της τράπεζας σε θετική από σταθερή για τις μακροπρόθεσμες κατάθεσεις και το senior μη εξασφαλισμένο χρέος, υποδεικνύοντας την πιθανή αναβάθμιση του BCA του σε περίπτωση αναβάθμισης της αξιολόγησης του δημοσίου.

Η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων της Eurobank λαμβάνει υπόψη τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια και τη γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της. Το BCA της Eurobank του ba1, υποστηρίζεται από τη βιώσιμη δημιουργία κερδοφορίας με τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων να αυξάνονται κατά 10,2% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, χάρη στην υγιή αύξηση των λειτουργικών εσόδων και την καλή διαχείριση του κόστους. Η Eurobank μπόρεσε να επιτύχει απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αναλογία κόστους προς οργανικά έσοδα στο 32,3%.

Το αυτόνομο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντικατοπτρίζει επίσης τον pro-forma δείκτη CET1 στο 16,2% τον Ιούνιο του 2024 (ενσωματώνοντας τη διανομή μερίσματος και την ενοποίηση της πρόσφατα εξαγορασθείσας στην Κύπρο Ελληνικής Τράπεζας), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν στο 19,3%. Τούτου λεχθέντος, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (το DTC αποτελούσε περίπου το 38% του CET1 τον Ιούνιο του 2024) που υπονομεύουν κάπως την ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας, ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς κατάφερε να συγκρατήσει το pro-forma δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 3,1% τον Ιούνιο 2024 από 5,2% τον Ιούνιο του 2023, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επίπεδα κάλυψης προβλέψεων που έφτασαν στο 93,2% τον Ιούνιο του 2024 από 73,2% τον Ιούνιο του 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιφυλακτική η BofA για τις ελληνικές τράπεζες - Ξεχωρίζει Eurobank, Πειραιώς

ΕΤΕ: Ώρα αποφάσεων για το ποσοστό μετοχών που θα διαθέσει το ΤΧΣ – Το α' δεκαήμερο Οκτωβρίου το placement

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider