Αττική Οδός: «Ανοιχτή» η παράδοση της υποδομής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον Οκτώβριο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αττική Οδός: «Ανοιχτή» η παράδοση της υποδομής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον Οκτώβριο
Κορύφωση διεργασιών από τους εμπλεκόμενους για να «περάσει» η υποδομή στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 6 Οκτωβρίου και να μην ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό – μεταβατικό σενάριο της «παράτασης» της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης.

Προσπάθεια για να μην ενεργοποιηθεί το εναλλακτικό – μεταβατικό σενάριο της «παράτασης» της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού για λίγους μήνες με ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – ΑΒΑΞ (εάν χρειαζόταν), που πρόσφατα ανέδειξε και το insider.gr, αλλά να «περάσει» άμεσα η υποδομή στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 6 Οκτωβρίου, καταβάλλεται, και μάλιστα με έντονο τρόπο, τις τελευταίες ημέρες, προφανώς και από κυβερνητικής πλευράς.

Προφανώς το ίδιο θα γίνει και τις επόμενες καθώς ο χρόνος «στερεύει» και θα κορυφωθούν οι διεργασίες, με συνεχείς συσκέψεις ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τους εμπλεκόμενους, για να κλείσει με ομαλό τρόπο η μετάβαση στο νέο παραχωρησιούχο.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, υπάρχει πλήθος ζητημάτων που πρέπει να κλείσουν για τη μετάβαση, καθώς πρόκειται για μια «βαριά» και σύνθετη παραχώρηση, ωστόσο, οι διάφορες πλευρές, κυβέρνηση και νυν αλλά και μελλοντικός παραχωρησιούχος, εργάζονται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συναλλαγής σε λίγες ημέρες, κόντρα στα σενάρια για πιθανό μεταβατικό στάδιο, που και το ίδιο το υπ. Υποδομών είχε αναδείξει. Ωστόσο, το ενδεχόμενο άμεσης... ενεργοποίησης του νέου παραχωρησιούχου επανήλθε δριμύτερο και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών.

Εφόσον τελικά όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν και νέες ανατροπές στα σενάρια, θα επισπευστεί και το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να καταβληθεί και το τίμημα των 3,27 δισ. ευρώ για το οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ήδη συμφωνήσει με τις τράπεζες (δάνειο 2,7 δις ευρώ, τα άλλα ίδια κεφάλαια). Υπενθυμίζεται, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, ότι ήδη έχει συσταθεί η «Νέα Αττική Οδός» (και η εταιρεία Λειτουργίας) από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ. Επίσης, πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση για την λειτουργία και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού, για 25 έτη, ανάμεσα σε Δημόσιο, ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που πρέπει να πάρει και τον δρόμο για τη Βουλή, και μαζί είχαν υπογραφεί και τα συμβατικά έγγραφα με τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, κι ενώ ήδη υπάρχει το «οκ» από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους για τυχόν επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης για λίγους μήνες ως εναλλακτικό – μεταβατικό μοντέλο (επαναλαμβάνουμε: αν χρειαστεί), γίνονται προσπάθειες για να «κλείσει» η μετάβαση της υποδομής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις 6 Οκτωβρίου. Θυμίζουμε, επίσης, ότι το υφιστάμενο σχήμα των ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ εκτός των κεφαλαίων – διαθεσίμων που έχει λαμβάνειν (ή του μερίσματος), διεκδικεί και αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αράπογλου: Γιατί η Τρ. Κύπρου επέστρεψε στο ελληνικό χρηματιστήριο

Lamda - Ελληνικό: Πώς προχωρούν «Ellinikon Mall» και «Riviera Galleria» – Η υπογειοποίηση και τα οικιστικά

Διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Η «επόμενη ημέρα» μετά τη διακρατική συμφωνία

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider