ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει τη Visa για πρακτικές μονοπωλίου στις χρεωστικές κάρτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει τη Visa για πρακτικές μονοπωλίου στις χρεωστικές κάρτες
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την Τρίτη την Visa, το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών στον κόσμο, αναφέροντας ότι υποστήριξε ένα παράνομο μονοπώλιο στις χρεωστικές πληρωμές επιβάλλοντας συμφωνίες «αποκλεισμού» σε συνεργάτες και «πνίγοντας» νεοσύστατες εταιρείες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή την Τρίτη κατά της Visa, το μεγαλύτερο δίκτυο πληρωμών στον κόσμο, αναφέροντας ότι υποστήριξε ένα παράνομο μονοπώλιο στις χρεωστικές πληρωμές επιβάλλοντας συμφωνίες «αποκλεισμού» σε συνεργάτες και «πνίγοντας» νεοσύστατες εταιρείες.

Οι κινήσεις της Visa όλα αυτά τα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα Αμερικανοί καταναλωτές και έμποροι να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα τέλη, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε αγωγή στη Νέα Υόρκη για πολιτικές μονοπωλίου και άλλη παράνομη συμπεριφορά, όπως αναφέρει το CNBC

«Υποστηρίζουμε ότι η Visa έχει συγκεντρώσει με παράνομο τρόπο τη δύναμη να αποσπά χρεώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτά που θα μπορούσε να χρεώσει σε μια ανταγωνιστική αγορά», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick Garland σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Οι έμποροι και οι τράπεζες μεταφέρουν αυτά τα κόστη στους καταναλωτές, είτε αυξάνοντας τις τιμές είτε μειώνοντας την ποιότητα ή τις υπηρεσίες», επισήμανε ο Garland. «Ως αποτέλεσμα, η παράνομη συμπεριφορά της Visa επηρεάζει όχι μόνο την τιμή ενός πράγματος – αλλά την τιμή σχεδόν των πάντων».

Η Visa και ο μικρότερος ανταγωνιστής της, η MasterCard, έχουν γιγαντωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, φτάνοντας συνδυαστικά σε χρηματιστηριακή αξία περίπου 1 τρισ. δολαρίων. Πάνω από το 60% των χρεωστικών συναλλαγών στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται μέσω των καρτών Visa, χρεώνοντας περισσότερα από 7 δισ. δολάρια ετησίως σε χρεώσεις διεκπεραίωσης, σύμφωνα με την καταγγελία του DOJ. Ωστόσο, η κυριαρχία των δικτύων πληρωμών έχει προσελκύσει όλο και περισσότερο την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών και των λιανοπωλητών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider