Εθνική Τράπεζα: Τεράστια η ζήτηση για μετοχές ενόψει του placement – Προσφορές 3 δισ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθνική Τράπεζα: Τεράστια η ζήτηση για μετοχές ενόψει του placement – Προσφορές 3 δισ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές
Μια ανάσα από το «άνοιγμα της κάλπης» για την «ψήφο» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα. Πολύωρες συνεδριάσεις του Δ.Σ. του ΤΧΣ εντός του Σαββατοκύριακου για να καθοριστεί το εύρος της τιμής διάθεσης του 10% των μετοχών της ΕΤΕ. 

Μια ανάσα από το «άνοιγμα της κάλπης» για την «ψήφο» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, με το ενδιαφέρον να προδιαγράφεται πολύ ισχυρό. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ήδη στο wall crossing – τις διερευνητικές βολιδοσκοπήσεις των δυνητικών επενδυτών από τον σύμβουλο του πωλητή (ΤΧΣ) JP Morgan – συγκεντρώνονται προσφορές ύψους 3 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. στο προηγούμενο placement μετοχών της ΕΤΕ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Το wall crossing δίνει επίσης στον πωλητή την εικόνα του τιμήματος που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι επενδυτές για το προς διάθεση 10% (91.471.515 μετοχές) της Εθνικής Τράπεζας, από το 18,39% που κατέχει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι τα παραδοσιακά long only funds είθισται να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους σε χαμηλότερο εύρος τιμής, σε σχέση με τα hedge funds και μικρότερους θεσμικούς επενδυτές. Οι επενδυτές που συμμετέχουν στο wall crossing δεσμεύονται με όρους εμπιστευτικότητας που προβλέπουν και ότι δεν θα κάνουν trade τη μετοχή.

Βάσει του wall crossing, θα καθοριστεί το εύρος της τιμής διάθεσης (σημειώνεται ότι χθες η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ έκλεισε στα 7,84 ευρώ), με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η JP Morgan παρουσίασε χθες το βράδυ την σχετική εισήγησή της στο ΤΧΣ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα έχει πολύωρες συνεδριάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου μέχρι το βράδυ της Κυριακής να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Το πιθανότερο το πρωί της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου θα εγκριθεί και το Ενημερωτικό Δελτίο για το placement από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να ανοίξει το βιβλίο προσφορών. Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει Δευτέρα ή Τρίτη, ανάλογα με το πότε θα εγκριθεί το Ενημερωτικό.

Το placement διοργανώνει ο σύμβουλος διάθεσης JP Morgan με συνδιοργανωτές για το διεθνές βιβλίο τις Morgan Stanley, Goldman Sachs και UBS. Την ομάδα των αναδόχων συμπληρώνουν οι BofA, Citigroup, Deutsche Bank και BNP και από ελληνικής πλευράς οι Euroxx και Axia. Το ελληνικό βιβλίο θα «τρέξουν» οι NBG Securities και Euroxx. Όπως είχε γράψει το insider.gr, η συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό θα προβλέπει ότι τουλάχιστον 15% της έκδοσης θα πάει σε retail επενδυτές.

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο placement μετοχών της ΕΤΕ (22%) από το ΤΧΣ, στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας εισήλθαν ισχυροί μακροπρόθεσμοι επενδυτές, με τους Fidelity, BlackRock, Capital, Norges, Lazard, Allianz, GIC, Wellington, RWC, Robeco να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των νέων μεγάλων διεθνών επενδυτών της ΕΤΕ. Τότε, τα 2/3 των νέων επενδυτών ήταν αποκλειστικά μακροπρόθεσμα funds (only long) και το υπόλοιπο 1/3 hedge funds. Όσο για την γεωγραφική κατανομή των διεθνών επενδυτών ήταν 40% Ευρώπη, 40% ΗΠΑ και 20% από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σημειώνεται ότι και οι εγχώριοι επενδυτές που συμμετείχαν στο βιβλίο προσφορών για τις μετοχές της ΕΤΕ ήταν εξαιρετικά αξιόλογοι, αποτελούμενοι από θεσμικούς, family offices και ισχυρά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά ονόματα. Το ελληνικό βιβλίο είχε υπερκάλυψη σχεδόν κατά 3 φορές, ενώ αθροιστικά, ξένοι και Έλληνες επενδυτές υπερκάλυψαν την διάθεση μετοχών της ΕΤΕ κατά περίπου 8,5 φορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Τα βήματα για την ΑΜΚ – Δυναμικά στον ανταγωνισμό με προϊόντα New Start

«Ηρακλής»: Εξάγει το know – how στην Ευρώπη για τη λειτουργία των τιτλοποιήσεων – Προτεραιότητα της νέας Κομισιόν

Βρεττού: Οι μέτοχοι Attica - Παγκρήτιας μπορούν πλέον να περιμένουν αποδόσεις – Πώς θα γίνει η ΑΜΚ των 735 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider