Μια ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη λειτουργία της, για να αποφασίζει για διαφωνίες μεταξύ των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης και των χρηστών τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με περιεχόμενο που δημοσιεύεται στις πλατφόρμες τους, όπως αναφέρει το Associated Press.
Το όργανο εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, που ονομάζεται Appeals Center Europe και υποστηρίζεται από το εποπτικό συμβούλιο της Meta, θα συσταθεί από την Πράξη για τις ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Appeals Center Europe, με έδρα το Δουβλίνο, όπου πολλές εταιρείες τεχνολογίας της Silicon Valley έχουν την ευρωπαϊκή έδρα τους, θα αρχίσει να ακούει παράπονα από χρήστες πριν από το τέλος του έτους. Αρχικά θα ασχολείται με χρήστες του Facebook, του YouTube και του TikTok επειδή ήθελε να ξεκινήσει με τις μεγαλύτερες πλατφόρμες, ενώ σχεδιάζει να προσθέσει και άλλες αργότερα.
Το Appeals Center Europe είναι παρόμοιο με το Oversight Board της Meta, ένα σχεδόν ανεξάρτητο όργανο που ιδρύθηκε το 2020 και λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για ακανθώδεις αποφάσεις σχετικά με θέματα ελέγχου περιεχομένου στο Facebook, το Instagram και τα θέματα που υποβάλλονται από χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Το Appeals Center Europe θα χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές του χρεώνοντας τις εταιρείες τεχνολογίας 95 ευρώ για κάθε υπόθεση που ακούει, καθώς και ένα τέλος 5 ευρώ από χρήστες που εγείρουν διαφορές. Αυτή η «ονομαστική» χρέωση προορίζεται να εμποδίσει τους ανθρώπους να «παίζουν ή να κάνουν κατάχρηση» του συστήματος και θα επιστρέφεται εάν ένας χρήστης κερδίσει. Οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές, αλλά οι χρήστες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα χρήματά τους πίσω εάν το κέντρο αποφανθεί υπέρ των διαφωνιών τους, ανεξάρτητα από την ενέργεια που κάνει ή δεν κάνει η πλατφόρμα. Υπάρχει προθεσμία 90 ημερών για αποφάσεις, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις θα ληφθούν πολύ πιο γρήγορα.
Στόχος του DSA είναι να αναγκάσει τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες να αντιμετωπίσουν το παράνομο περιεχόμενο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 6% του παγκόσμιου τζίρου τους. Σύμφωνα με το DSA, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να συνεργάζονται με φορείς επίλυσης διαφορών και να συμμορφώνονται με οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνουν. Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θέλουν να δώσουν στους πολίτες της ΕΕ έναν τρόπο να αμφισβητήσουν οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονταν από εταιρείες Big Tech καθώς προσπαθούσαν να εξισορροπήσουν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου με τον περιορισμό των διαδικτυακών κινδύνων.