Τη θετική της στάση για μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών διατηρεί η Citi, επισημαίνοντας πως εξακολουθούν να αποτελούν τέσσερις εξαιρετικά φθηνές επιλογές έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών τόσο σε επίπεδο P/BV έναντι δείκτη αποδοτικότητας ROE, όσο και σε επίπεδο P/E.
Συμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών ήταν άκρως ισχυρά τα τελευταία τρίμηνα, υποστηριζόμενα από την διεύρυνση του περιθωρίου στη βάση των αυξήσεων των επιτοκίων, την αξιόλογη πιστωτική επέκταση, την ισχυρή δυναμική στο σκέλος των προμηθειών και το συγκρατημένο λειτουργικό κόστος και κόστος κινδύνου.
Ενώ οι προοπτικές για την κερδοφορία είναι κάπως πιο αμφισβητήσιμες τώρα που τα επιτόκια υποχωρούν, ο αντίκτυπος μετριάζεται από τα μέτρα που έχουν λάβει οι διοικήσεις σε επίπεδο hedging και τη θετική συμπεριφορά ως προς το beta καταθέσεων και τη μέτρια στροφή της πελατειακής βάσης αυτών προς τις προθεσμιακές καταθέσεις. Τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν φτάσει στο ανώτατο σημείο τους και οι προοπτικές δείχνουν κάπως πιο δύσκολες καθώς τα επιτόκια υποχωρούν, αλλά οι τράπεζες αναμένεται να μετριάσουν τον αντίκτυπο με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου, επεκτείνοντας σε επίπεδο ωρίμανσης τα χαρτοφυλάκια επενδυτικών τίτλων και την αύξηση του όγκου. Επομένως, η Citi αναμένει μια μέτρια υποχώρηση στα καθαρά έσοδα από τόκους και την κερδοφορία κατά τα επόμενα δύο χρόνια για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ αντισταθμιστικά θα λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό η αύξηση των προμηθειών που θα συνεχίζει να υποστηρίζει την αύξηση της κερδοφορία, όπως και το συγκρατημένο λειτουργικό κόστος και το κόστος κινδύνου.
Ο αμερικανικός οίκος ενώ θέτει σύσταση «buy» και για τις τέσσερις συστημικές υπερθεματίζοντας για τις φθηνές αποτιμήσεις, ωστόσο βλέπει υψηλότερα ανοδικά περιθώρια στην Alpha Bank δεδομένου του σημαντικού discount έναντι των ομοτίμων της, ακολουθούμενη από την Πειραιώς και την Εθνική. Σημειώνει ότι για τη Eurobank επανεκκινεί την κάλυψη με σύσταση «buy» και τιμή στόχο 2,30 ευρώ μετά από μια περίοδο περιορισμού.
Για την Εθνική Τράπεζα ανεβάζει την τιμή στόχο στα 9,45 ευρώ από 8,85 ευρώ προηγουμένος, για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή στόχο στα 2,4 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί την τιμή στόχο στα 5,20 ευρώ.
- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Alpha Bank φτάνει στα 2,90 ευρώ και στο «bear case» στα 1,35 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει για το πρώτο σενάριο έναν υψηλότερο δείκτη ROTE κατά 1% και 100 μονάδες βάσης χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου, ενώ για το bear σενάριο θέτει χαμηλότερο ROTE κατά 1,5% και κατά 200 μονάδες βάση υψηλότερο κόστους κεφαλαίου. Για να φτάσει η Alpha στα 2,40 ευρώ, ο οίκος αναμένει βιώσιμο δείκτη ROTE με ορίζοντα το 2026, στο 10,3% με κόστος κεφαλαίου στο 13%.
- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Eurobank φτάνει στα 2,75 ευρώ και στο «bear case» στα 1,55 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει αντίστοιχες εκτιμήσεις με την Alpha, ενώ στο βασικό του σενάριο αναμένει δείκτη ROTE στο 11,3% με κόστος κεφαλαίου στο 12%.
- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Εθνική φτάνει στα 11,30 ευρώ και στο «bear case» στα 6,88 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει αντίστοιχες εκτιμήσεις με τις παραπάνω, ενώ στο βασικό του σενάριο αναμένει δείκτη ROTE στο 11,8% με κόστος κεφαλαίου στο 12%.
- Η τιμή στόχος στο «bull case» για την Πειραιώς φτάνει στα 6,30 ευρώ και στο «bear case» στα 3,50 ευρώ. Στο μοντέλο του, ο οίκος λαμβάνει αντίστοιχες εκτιμήσεις με τις παραπάνω, ενώ στο βασικό του σενάριο αναμένει δείκτη ROTE στο 11,4% με κόστος κεφαλαίου στο 13%.
Ως προς το σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους, η Citi επισημαίνει πως μετά από επτά διαδοχικά τρίμηνα ενίσχυσης, υπήρξε μια αποκλιμάκωση κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με αξιοσημείωτη εξαίρεση την Πειραιώς στο δεύτερο τρίμηνο. «Αναμένουμε ότι η πτωτική τάση θα συνεχιστεί καθώς οι χαμηλότερα επιτόκια ασκούν πίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM».
Σύμφωνα με το guidance των διοικήσεων και στη βάση των hedging, τη μικρότερη ευαισθησία σε κάθε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έχει η Alpha Bank (μείωση 12 εκατ. σε καθαρά έσοδα από τόκους), με τη Eurobank να ακολουθεί αναμένοντας μείωση 25 εκατ. ευρώ περίπου, την Πειραιώς στα 25 - 30 εκατ. ευρώ σε κάθε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και την Εθνική στα 30 - 35 εκατ. ευρώ. Η Citi στέκεται ιδιαίτερως στη περίπτωση της Eurobank επισημαίνοντας πως αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την βραχυπρόθεσμη τάση καθώς η ενοποίηση της Ελληνικής προβλέπεται να συνεισφέρει 296 εκατ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, η Citi επισημαίνει πως τα business plans των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να είναι υπερβολικά αισιόδοξα για την αναμενόμενη τροχιά των επιτοκίων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποθέσει ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (DFR) θα υποχωρήσει μεταξύ 2,5% - 2,75% έως τα τέλη του 2026 με το Euribor 3M κατά μέσο όρο στο 2,6% - 3,1% το επόμενο έτος και μεταξύ 2,4% - 2,7% το 2026. Ωστόσο, οι αγορές τιμολογούν κάτι περισσότερο από έξι μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος, βλέποντας το Euribor 3M στο 2,05% στα τέλη του 2025 (μέσο Euribor 3M για το 2025 στο 2,35%) και στο 2,16% στα τέλη του 2026.
Στο σκέλος της πιστωτικής επέκτασης, οι τράπεζες εμφανίζονται αισιόδοξες για το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και μετά, από τη στιγμή που τα επιτόκια υποχωρούν και επισημαινουν την καλή ορατότητα ως προς το pipeline των εταιρικών χορηγήσεων. Η Citi αναμένει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταγράψουν μια καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξεως του 3% - 6% ετησίως τα επόμενα δύο χρόνια με αξιοσημείωτη εξαίρεση τη Eurobank όπου λόγω της ενοποίησης της Ελληνικής προβλέπεται άνοδος +20% στον δανεισμό φέτος και στη συνέχεια επιστροφή σε μεσαία μονοψήφια επίπεδα.