ΤΕΕ – «ΤΕΡΝΑ - GLOBILED»: Στις «ράγες» η «έξυπνη» αναβάθμιση 10 μεγάλων σηράγγων του ΟΣΕ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΤΕΕ – «ΤΕΡΝΑ - GLOBILED»: Στις «ράγες» η «έξυπνη» αναβάθμιση 10 μεγάλων σηράγγων του ΟΣΕ
Υπεγράφη ανάμεσα σε ΤΕΕ και ανάδοχο το συμφωνητικό προμήθειας για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες του ΟΣΕ, με χρήση σύγχρονων έξυπνων ΙοΤ συστημάτων, για να επιλυθούν προβλήματα πυρανίχνευσης, φωτισμού και παρακολούθησης δομικής τους υγείας. 

Υπεγράφη ανάμεσα σε Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και την ανάδοχο κοινοπραξία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – GLOBILED» το συμφωνητικό (προμήθειας) για την αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις 10 μεγαλύτερες σήραγγες του ΟΣΕ, συνολικού μήκους σχεδόν 65 χλμ., με χρήση σύγχρονων έξυπνων ΙοΤ συστημάτων, για να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον αφορά στην πυρανίχνευση, στον φωτισμό και στην παρακολούθηση σημαντικών παραγόντων της δομικής τους υγείας.

Το συμφωνητικό ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη δράση που έχει τίτλο «Αναβάθμιση των Υποδομών Ασφάλειας των 10 μεγαλύτερων σιδηροδρομικών Σηράγγων του Ο.Σ.Ε με χρήση έξυπνων ΙοΤ συστημάτων με στόχο την επίλυση επιτακτικών ζητημάτων ασφάλειας των σηράγγων σε ό,τι αφορά την πυρανίχνευση, τον φωτισμό, καθώς και την έλλειψη παρακολούθησης κρίσιμων παραμέτρων της δομικής υγείας τους», ύψους 29,394 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ, με ΦΠΑ κοντά στα 36 εκατ. ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ υπάρχει και Ρήτρα Αναπροσαρμογή Τιμής), υπεγράφη την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προ περίπου ενός έτους «ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – GLOBILED» ανακηρύχθηκαν νικητές σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Οι 10 σήραγγες

Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης είναι η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας στις παρακάτω 10 μεγαλύτερες σήραγγες του Ο.Σ.Ε συνολικού μήκους 64,94 χλμ. με χρήση σύγχρονων έξυπνων ΙοΤ συστημάτων:

Σήραγγα Καλλιδρόμου (2 κλάδοι, συνολικά 18.6 χλμ.)

Σήραγγα Όθρυος (2 κλάδοι, συνολικά 14.04 χλμ.)

Σήραγγα Τεμπών (1 κλάδος, 5 χλμ.)

Σήραγγα Παναγοπούλας (2 κλάδοι, συνολικό μήκος 9 χλμ.)

Σήραγγα Περάματος (1 κλάδος, 3,5 χλμ.)

Σήραγγα Αιγίου (1 κλάδος, 3.5 χλμ.)

Σήραγγα Πλατάνου (1 κλάδος, 2.4 χλμ.)

Σήραγγα Πλαταμώνα (1 κλάδος, 4,3 χλμ.)

Σήραγγα Κακιάς Σκάλας (1 κλάδος, 2.4 χλμ.)

Σήραγγα Τράπεζας (1 κλάδος, 2.2 χλμ.).

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων «έξυπνων» συστημάτων πυρανίχνευσης (μέσω εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς) που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάστασή τους σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου, ανάπτυξη «έξυπνων» σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισής τους σε πραγματικό χρόνο (μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας), «έξυπνο» φωτισμό των σηράγγων και φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλεδιαχείρισης. Ειδικότερα:

1. Την Ανάπτυξη ολοκληρωμένων έξυπνων συστημάτων πυρανίχνευσης, μέσω εγκατάστασης ΙοΤ αισθητήρων ανίχνευσης καπνού και φωτιάς, που μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση τους σε έναν κεντρικό πίνακα ελέγχου.

2. Την Ανάπτυξη έξυπνών σηράγγων για τη παρακολούθηση της δομικής απόκρισης αυτών, σε πραγματικό χρόνο μέσω σύγχρονων ΙοΤ συστημάτων και μεθοδολογιών ενόργανης παρακολούθησης της δομικής υγείας (Real Time Structural Health Monitoring – RTSHM).

3. Έξυπνο φωτισμό των σηράγγων και την σύμφωνα με τον νόμο φωτοσήμανση των εξόδων κινδύνου με σύστημα τηλε-διαχείρισης.

Στο έργο περιλαμβάνονται υπηρεσίες εκπαίδευσης χρηστών, διαχειριστών και διανομή εκπαιδευτικού υλικού καθώς και οι υπηρεσίες διαχείρισης του συνόλου του έργου, που θα προχωρήσει σε 6 φάσεις και σε έως 14 μήνες (π.χ. πιλοτική λειτουργία τους 5-6 μήνες και παραγωγική από τον 7ο έως τον 14ο). Τα τυχόν δικαιώματα προαίρεσης δύναται να χρηματοδοτηθούν από οποιαδήποτε άλλη πηγή πλην RRF. Ως προαίρεση νοείται η αύξηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης υπό την έννοια της ένταξης και άλλων σηράγγων, πλην των αναφερόμενων 10 μεγαλύτερων σηράγγων του ΟΣΕ, η οποία δύναται να γίνει ύστερα από σχετική επιστολή του ΟΣΕ που θα υποδεικνύει τις προς ένταξη σήραγγες, ανάλογα με την κίνηση και την επικινδυνότητα αυτών. Αντίθετα, η προαίρεση δεν δύναται να περιλαμβάνει αύξηση των ποσοτήτων των υπό προμήθεια ειδών για τις 10 σήραγγες που αφορά η συγκεκριμένη σύμβαση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider