Τι βλέπει τώρα η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι βλέπει τώρα η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι
Την εποικοδομητική της στάση για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο διατηρεί η Morgan Stanley, μετά τις συναντήσεις που είχαν αναλυτές του οίκου με τις διοικήσεις των τραπεζών, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες του κλάδου.

Την εποικοδομητική της στάση για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο διατηρεί η Morgan Stanley, μετά τις συναντήσεις που είχαν αναλυτές του οίκου με τις διοικήσεις των τραπεζών, τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και παράγοντες του κλάδου.

Από την άλλη βέβαια, ο αμερικανικός διατηρώντας τη σύσταση «overweight» προχωρά σε ήπια μείωση των τιμών στόχων για τις τέσσερις συστημικές. Συγκεκριμένα, η τιμή στόχος για την Alpha Bank μειώνεται στα 2,28 ευρώ από 2,5 προηγουμένως, για την Εθνική στα 10,25 ευρώ από 10,43, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,39 από 5,51 ευρώ και για την Eurobank ελαφρώς στα 2,63 από 2,66 ευρώ προηγουμένως.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ οι μειώσεις των επιτοκίων διαμορφώνουν ένα πιο αντίξοο πλαίσιο για τα καθαρά έσοδα από τόκους, οι τράπεζες αναμένουν κάποια μορφής αντιστάθμιση από την ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, τις προμήθειες και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων έναντι των προβλέψεων για το 2026. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η υψηλή δέσμευση των τραπεζών για τα επίπεδα επιστροφής κεφαλαίου και την ανταμοιβή των μετόχων.

Παράλληλα, η δυναμική της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται να διατηρηθεί. Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η αύξηση δανείων για τις ελληνικές τράπεζες έφτασε στο 6,6% σε ετήσια βάση. Παρόλο που η αύξηση είναι μειωμένη κατά 0,6% (από τον Αύγουστο) από τα τέλη του δευτέρου τριμήνου (αύξηση 4,7% σε ετήσια βάση), αυτό πιθανόν να οφείλεται σε κάποιας μορφής εποχικότητα, δεδομένου ότι αναμένεται ανάκαμψη της αύξησης των δανείων τους επόμενους μήνες. Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών παραμένουν βέβαιες για την επίτευξη του στόχου αύξησης δανείων στο 5% - 7% για το 2023 - 2026, σύμφωνα με το guidance.

Το pipeline παραμένει ισχυρό με τις τράπεζες να αναμένουν επιτάχυνση της αύξησης των επιχειρηματικών δανείων από το δεύτερο εξάμηνο και μετά, καθώς συνεχίζονται τα έργα που έχουν προσδεθεί στο RRF και οι επενδύσεις στη χώρα. Οι εταιρικές χορηγήσεις αναμένεται να συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό «μοχλό» ανάπτυξης, με «πράσινες» τάσεις στα καταναλωτικά δάνεια. Οι διοικήσεις των τραπεζών στοχεύουν στην υιοθέτηση μιας πιο ψηφιακής, βασισμένης στα δεδομένα προσέγγισης για την προώθηση των καταναλωτικών δανείων. Η κάμψη στα στεγαστικά δάνεια αναμένεται να συνεχιστεί (από τις αρχές του έτους, τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν κατά 4,1%), αν και αναμένουν ότι ο ρυθμός μείωσης θα επιβραδυνθεί. Συνολικά, οι συναντήσεις των αναλυτών με τις τράπεζες υπέδειξαν περισσότερες δυνατότητες για ανοδική αναθεώρηση στην αύξηση των δανείων το 2024 - 2026 παρά για καθοδική. Την ίδια στιγμή η αγορά των NPEs και των τμημάτων που εξυπηρετείται αποτελεί μια μεσοπρόθεσμη ευκαιρία για τις τράπεζες.

Στο επίκεντρο η ευαισθησία των NII

Παράλληλα, η ευαισθησία των καθαρών εσόδων από τόκους αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς κάθε μείωση κατά 25 μονάδες βάσης να αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση της τάξεως του 0,8% - 1,7%, σύμφωνα με το guidance των τραπεζών. Μολονότι οι διοικήσεις αναγνωρίζουν ότι το 2024 αποτέλεσε το σημείο κορύφωσης για τα καθαρά έσοδα από τόκους, ανέφεραν αντισταθμιστικούς παράγοντες όπως: i) μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων, ii) η δυναμική των εσόδων από προμήθειες στη βάση της μετατόπισης τμήματος καταθέσεων προς το asset management, της αυξημένης διείσδυσης προϊόντων όπως το bancassurance και τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες στο πεδίο των δανείων και των συναλλαγών. iii) τα διάφορα hedging, με αύξηση των χαρτοφυλακίων ομολόγων κατά τη διάρκεια των υψηλότερων επιτοκίων και iv) τα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα beta καταθέσεων για το 2026.

Σύμφωνα με την καθοδήγηση για τα έτη 2024-2026, το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες θεωρήθηκε ότι θα φθάσει μεταξύ 34% (Πειραιώς) έως 44% περίπου (Eurobank) έναντι σε μεγάλο βαθμό σταθερών επιπέδων του 23% έως 37% περίπου από το α’ εξάμηνο φέτος. Το τριμηνιαίο μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων του Αυγούστου είναι 26%, σε μεγάλο βαθμό σταθερό σε σχέση με το τέλος του β’ τριμήνου φέτος.

Σύμφωνα με το guidance για το 2024 - 2026, η ποσόστωση των προθεσμιακών καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 34% (Πειραιώς) έως 44% (Eurobank) περίπου έναντι σχετικά σταθερών επιπέδων της τάξεως του 23 % και του 37% περίπου κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Η ποσόστωση των προθεσμιακών από την αρχή του τριμήνου μέχρι τον Αύγουστο ήταν στο 26%, σε μεγάλο βαθμό σταθερή σε σύγκριση με τα τέλη του δευτέρου τριμήνου.

Στο επίκεντρο payouts - DTCs

Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων επενδυτών σχετικά με το επίπεδο των payouts και τη σύνδεση με τα DTCs, η Morgan Stanley δε βλέπει τα τελευταία ως εμπόδιο για υψηλότερα payouts, με τις συναντήσεις της στην Αθήνα να ενισχύουν μάλιστα αυτήν την άποψη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η Εθνική προσφέρει την υψηλότερη μέση ετήσια απόδοση της τάξεως του 10,3% περίπου το 2024 - 2026. Αυτό συνεπάγεται ένα payout στα 2 δισ. ευρώ περίπου (περίπου 31% της κεφαλαιοποίησής της) στους μετόχους της, σύμφωνα με τους στόχους της τράπεζα. Κατά μέσο όρο, οι προβλέψεις της Morgan Stanley υποδηλώνουν μια συνολική απόδοση της τάξεως του 8,9% για το 2024 - 2026 για τις ελληνικές τράπεζες. «Η μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τα υψηλότερα payouts θα αποτελέσει το βασικό «καταλύτης» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών» σημειώνει η Morgan Stanley.

Morgan Stanley

Τα χαμηλότερα επιτόκια οδηγούν σε μονοψήφιες μειώσεις στις εκτιμήσεις για το 2025 - 2026

Οι οικονομολόγοι του οίκου αναμένουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα φτάσουν στο 1,75% μέχρι τα τέλη του 2025 (έναντι 2,25% προηγουμένως) και 1,5% το 2026. Αν και τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι χαμηλότερα κατά 2,6% κατά μέσο όρο για το 2025 - 2026, οι καλύτερες υποθέσεις για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές σημαίνουν ότι η μέση μείωση στις εκτιμήσεις της για το 2025 - 2026 είναι στο 2,4%.

Στη βάση αυτών η Morgan Stanley περιόρισε τις τιμές στόχους κατά παρόμοια επίπεδα, ενώ βρίσκεται κατά 2,5% χαμηλότερα από το consensus για τα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2025 - 2026 κατά μέσο όρο. «Αν και αναγνωρίζουμε ότι οι υποβαθμίσεις στο consensus σχετικά με τις προσδοκίες των χαμηλότερων επιτοκίων είναι πιθανό να επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία των μετοχών, διατηρούμε την «overweight» σύσταση και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, που διαπραγματεύονται σε φθηνά επίπεδα αποτιμήσεων, με δείκτη P/E στο 5,6x και P/BV στο 0,7x, με ελκυστικές μερισματικές αποδόσεις και θετική κλίση στο «risk reward» (2:1) σε σχέση με τις τράπεζες που καλύπτουμε στη ζώνη CEEMEA» αναφέρουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider