Metlen: Ξεκινά η πιλοτική μονάδα ανάκτησης χαλκού – ψευδαργύρου στη Σίνδο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Metlen: Ξεκινά η πιλοτική μονάδα ανάκτησης χαλκού – ψευδαργύρου στη Σίνδο
Στο πρώτο 15νθημερο του Δεκεμβρίου η έναρξη. Ο χαλκός και ο ψευδάργυρος θα ανακτάται από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά.

Εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου πρόκειται να ξεκινήσει η πιλοτική μονάδα της ανάκτησης χαλκού – ψευδαργύρου της Metlen Energy & Metals στη Σίνδο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρίας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, η επένδυση ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ. Αν πετύχει ο «πιλότος», τότε θα προχωρήσει η επέκταση σε βιομηχανική κλίμακα, δηλαδή σε ένα εργοστάσιο με κατακόρυφα αυξημένη παραγωγική δυναμικότητα.

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ της επένδυσης στη Σίνδο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος θα ανακτάται από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά. Η συγκεκριμένη μονάδα είναι προσανατολισμένη, στην παραγωγή των συγκεκριμένων μετάλλων από δευτερογενείς πηγές και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων.

Πατέντα για τη μέθοδο επεξεργασίας

Θα μπορεί να παραλαμβάνει κατάλοιπα, από άλλες παραγωγικές διαδικασίες, τα οποία θα διαθέτουν ποσότητες των συγκεκριμένων μετάλλων, οι οποίες θα μπορούν να ανακτηθούν – παραχθούν με τη συγκεκριμένη μέθοδο επεξεργασίας, αλλά και από άλλα δευτερογενή υλικά τα οποία παράγονται μέχρι σήμερα από διάφορες βιομηχανικές διαδικασίες, σαν δευτερογενή προϊόντα και τα οποία διαθέτουν επίσης ποσότητες των δύο μετάλλων ικανές προς εκμετάλλευση, με την προτεινόμενη μέθοδο επεξεργασίας.

Η τεχνολογία και η μέθοδος επεξεργασίας που θα εφαρμοστεί, έχει εξελιχθεί από τη Metlen και αποτελεί βιομηχανική ιδιοκτησία. Η δραστηριότητα θα μπορεί να παραλαμβάνει 12.000 tn/ έτος υλικών προς επεξεργασία από διάφορες πηγές, και η ημερήσια δυναμικότητά της ως προς την εισερχόμενη πρώτη ύλη για επεξεργασία θα είναι 48 tn/ ημέρα. Η δραστηριότητα θα λειτουργεί 24 ώρες ανά 24ωρο και 250 ημέρες ανά έτος.

Ευρωπαϊκό το ενεργειακό πρόβλημα

Κληθείς να απαντήσει στο κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει βιομηχανικές επενδύσεις, σημείωσε: «εμείς απαντάμε διά έργων». Υπενθύμισε ότι η Metlen υλοποιεί από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, που αφορούν τη μεταλλευτική, τη μεταλλουργική δραστηριότητα, καθώς και την ανάκτηση μετάλλων.

Αναφέρθηκε επίσης στη μονάδα ειδικών μεταλλικών κατασκευών στον Βόλο, το αντικείμενο της οποίας αφορά και την αμυντική βιομηχανία. Σημείωσε πως ήδη δρομολογείται μία δεύτερη μονάδα, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η περαιτέρω επέκταση της επένδυσης.

Όσον αφορά τα υψηλά επίπεδα του ενεργειακού κόστους, υπογράμμισε πως το ενεργειακό πρόβλημα είναι πολύ σύνθετο και μεγάλο. Τόνισε πως κακώς θεωρείται ελληνικό, καθώς έχει ευρωπαϊκή διάσταση.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, για την αντιμετώπιση ενδημικών περιφερειακών κρίσεων, σημείωσε πως το υφιστάμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο προβλέπει ότι τα όποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν αν οι αυξημένες τιμές διαρκούν κατ' ελάχιστον τρεις μήνες και διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επίσης, υπογράμμισε πως η Ε.Ε. έχει καθυστερήσει στο θέμα των κρίσιμων πρώτων υλών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Στόχος για αντίμετρα στις υψηλές τιμές ενέργειας πριν από το καλοκαίρι – Εν αναμονή των προτάσεων Κομισιόν

ΔΕΔΔΗΕ: «Πέναλτι» 100% για τις ρευματοκλοπές

Αποθήκευση CO2: Πρωτοπόρος η Ελλάδα σε ΝΑ Ευρώπη & Μεσόγειο – Τα επόμενα βήματα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider