Μέρισμα από το 2026 (με βάση τα καθαρά κέρδη του 2025 που θα προσεγγίσουν τα 38 εκατ. ευρώ) θα δώσει ο όμιλος AKTOR, όπως ανέφερε χτες το πρωί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου στους αναλυτές, όπου και σημείωσε πως η αύξηση κεφαλαίου για την άντληση 200 εκατ. ευρώ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου (σε τιμή 4,6 ευρώ που σέβεται τους παλιούς μετόχους).
Ο επικεφαλής του γκρουπ χτες το βράδυ, σε νέα συνάντηση με δημοσιογράφους, επανέλαβε τους στόχους του για εξαγορές σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες που έχει «κρεμάσει» κάτω από την νέα holding. Προφανώς, οι Παραχωρήσεις, κατά βάση οδικές αλλά και όχι μόνο, παίζουν σημαντικό ρόλο. Δεδομένου ότι μερίδια π.χ. σε ΣΔΙΤ του ομίλου θα αρχίσουν να αποδίδουν σε βάθος μερικών ετών (οδικά, φράγματα, κτηριακά κ.α.), στον AKTOR αναζητούν μερίδια σε υφιστάμενες και εν λειτουργία παραχωρήσεις, δηλαδή σε ώριμα έργα, που θα φέρουν άμεσα έσοδα. Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, δίχως να αποκαλύψει σε ποιες. Πιθανό είναι αν μέσα σε αυτές να βάζει και την παραχώρηση του ΒΟΑΚ (προσωρινός ανάδοχος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) καθώς έχουν αναπτυχθεί από παλιά σχετικά σενάρια για πιθανή διεύρυνση του σχήματος. Κατά τον ίδιο τουλάχιστον, η Αττική Οδός είναι εκτός πλάνων, ενώ επί της ουσίας οι υφιστάμενες παραχωρήσεις είναι… συγκεκριμένες. Σε κάθε περίπτωση, στον όμιλο θα «χτυπήσουν» νέους διαγωνισμούς, ενώ ο κ. Εξάρχου έκανε λόγο και για νέα έργα ύψους 7 δισ. ευρώ που είναι υπό διεκδίκηση.
Το real estate
Η AKTOR αναμένεται να εστιάσει και στο real estate, βάζοντας στο τραπέζι και τον τομέα κατοικίας. Όχι, όμως, ως developer, αλλά με το μοντέλο ανακαίνισης – μετασκευής κατοικιών ή πολυκατοικιών προς ενοικίαση. Εγινε αναφορά για συγκεκριμένες στοχεύσεις αλλά και περιοχές που θα φέρουν yields 7%, στο ύψος δηλαδή των αποδόσεων από τα ακίνητα που εξαγοράζονται από την Prodea (στο χαρτοφυλάκιο αυτό υπάρχουν και κάποια λίγα οικιστικά).
«Θα κοιτάμε ώριμα ακίνητα, ίσως το μοντέλο affordable houses να μας ενδιαφέρει, ενώ θα μετασκευάσουμε υφιστάμενα, δεν πάμε σε Greenfield επενδύσεις», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Εξάρχου για το real estates, στο οποίο ποντάρει. Χτες, στο πλαίσιο της πρωινής investor day άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης ΑΕΕΑΠ, ιδίως αν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά μάλλον πρόκειται για μια σκέψη και όχι για κάτι δεδομένο. Επίσης, ο όμιλος ενδιαφέρεται και για logistics, όπως και για τον τομέα facility management (εταιρίες σίτισης - εστίασης, υπάρχουν και τα φοιτητικά ΣΔΙΤ ενδεχομένως που έχει αναλάβει ο όμιλος) όπου επιθυμεί να χτίσει μερίδιο 30% στον κλάδο. Στα ακίνητα γενικότερα αναζητά prime assets με prime ενοικιαστές.
Χτες το βράδυ, ο κ. Εξάρχου ανέφερε, μιλώντας για τον δανεισμό της AKTOR που εκτιμάται στα 1,4 δισ. ευρώ το 2025, ότι θα μειωθεί κάπως καθώς θα αποπληρωθούν δάνεια για εξαγορά της Άκτωρ στο Α τρίμηνο του 2025, ενώ σημείωσε ότι ο όμιλος έχει απαιτήσεις και έχει λαμβάνειν (π.χ. από το δημόσιο για έργα) για να μειώσει τις υποχρεώσεις.
Προφανώς, το ενδιαφέρον για ανάπτυξη και εξαγορές στη Ρουμανία είναι δεδομένο, σε κατασκευές, ΑΠΕ και παραχωρήσεις. Μάλιστα, αν πάνε κατά τα πράγματα σε επίπεδο cash flow, όπως εκτιμάται από τον όμιλο, ίσως η χώρα γίνει εφαλτήριο – βάση για ανάπτυξη σε άλλες γειτονικές, όταν λήγει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για το θέμα του προσωπικού (ελλείψεις στα εργοτάξια) επανέλαβε ότι είναι υπαρκτό αλλά δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον όμιλο, εκτός αν… ξεκινήσουν όλα τα έργα μαζί. Σημείωσε επίσης ότι από τα 2 δισ. επενδύσεων το 10% είναι equity και όπως είπε ο κ. Εξάρχου, για να είναι μικρότερη επιβάρυνση των μετόχων.
Τα σχέδια
Χτες το πρωί, στη διάρκεια της ενημέρωσης σε αναλυτές, ο κ. Εξάρχου επανέλαβε τα σχέδια για επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ ώστε να επιτύχει η AKTOR το 2025 κύκλο εργασιών ύψους 1,4 δισ. και EBITDA ύψους 184 εκατ. ευρώ και το 2030 κύκλο εργασιών 3,2 δισ. και EBITDA 430 εκατ. ευρώ. Ο κ. Εξάρχου ανέλυσε επίσης και τη σημασία της διαφοροποίησης των πηγών του Ομίλου, ώστε η συμβολή των κατασκευών από 95% σήμερα στα EBITDA να μειωθεί στο 42% έως το 2023, με τις ΑΠΕ να αυξάνουν το μερίδιο τους στο 30%, τα ακίνητα στο 13%, οι συμμετοχές στο 9% και η διαχείριση εγκαταστάσεων στο 6%.
Στις ΑΠΕ υπάρχουν «στα σκαριά» δύο εξαγορές, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις της στρατηγικής του ομίλου, ήτοι να έχουν ταρίφες και να έχουν διασφαλισμένους τους όρους σύνδεσης ή να έχουν σοβαρές πιθανότητες να διασφαλιστούν μέσα στην επόμενη διετία.
Για τα περιθώρια στην κατασκευαστική δραστηριότητα επισημάνθηκε πως το μεικτό περιθώριο στην Ελλάδα βρίσκεται στο 10% και στη Ρουμανία στο 7%, αλλά στην τελευταία γίνονται κινήσεις που οδηγούν σε αύξηση του περιθωρίου.
Σχετικά με τον τρόπο διοίκησης, τονίστηκε ότι θα αυτοματοποιήσει τον τρόπο δημιουργίας των προσφορών και διαχείρισης των έργων, ώστε να πετυχαίνει την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων της, με ημερήσια παρακολούθηση του κόστους και του χρόνου παραγωγής και συστήματα ελέγχου του κεφαλαίου κίνησης και της εκτέλεσης των έργων.