Μαρίνα Αρπλιά: Το Project Parenting, η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση και η επέκταση στο εξωτερικό 

Ελίνα Δημαρτίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μαρίνα Αρπλιά: Το Project Parenting, η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση και η επέκταση στο εξωτερικό 
Tο όραμα της Μαρίνας Αρπλιά, που έφτιαξε την 1η εκπαιδευτική πλατφόρμα για γονείς στην Ελλάδα. Τι αναφέρει σε συνέντευξή της στο Insider για την επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση.

Φροντισμένα παιδιά, φροντισμένοι γονείς, φροντισμένες κοινωνίες. Αυτό είναι το όραμα της Μαρίνας Αρπλιά, που έφτιαξε την 1η εκπαιδευτική πλατφόρμα για γονείς στην Ελλάδα, δυο μέρες πριν το πρώτο lockdown.

Τελείωσε το παιδαγωγικό, δούλεψε τέσσερα χρόνια σε έναν οργανισμό που της άνοιξε πολλές πόρτες στο business και παραιτήθηκε από μια πολυεθνική και το dream job.

«Μου ήρθε αυτή η συνειδητοποίηση σαν λαμπάκι, ότι το κλειδί, εκεί που πρέπει να πάω να κάνω κάτι, είναι οι γονείς», λέει χαρακτηριστικά.

«Εσύ και εγώ είμαστε ενεργοί άνθρωποι του τώρα, η συμπεριφορά μας έχει αντίκτυπο στην κοινωνία. Οι γονείς όμως αλλάζουν και την κοινωνία του αύριο, γιατί το παιδί θα είναι ο επόμενος ενήλικας. Και θα είναι είτε ανθεκτικός, ισορροπημένος και χαρούμενος ενήλικας, είτε ένας ενήλικας με τραύματα και δυσκολίες», σημειώνει στη συνέντευξή της στο Insider, με αφορμή την επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση.

Μετά από 4 χρόνια, με μια ομάδα που αριθμεί μόλις έξι άτομα, το Project Parenting έχει κάνει εκατοντάδες δράσεις και αλληλεπιδρά κάθε μήνα με περισσότερους από 200.000 ανθρώπους.

Παρέχει δωρεάν και με συνδρομή βίντεο, ebooks, εκπαιδευτικά lives και άρθρα για θέματα γονεϊκότητας, με στόχο τη στήριξη των γονέων με έγκυρο εκπαιδευτικό υλικό φτιαγμένο από επαγγελματίες που έχουν τόσο θεωρητική αλλά και πρακτική γνώση.

- Πες μας λίγα λόγια για την ίδρυση του Project Parenting και τους στόχους του.

Το Project Parenting το ξεκίνησα πριν τέσσερα χρόνια, τυχαία και όχι, όχι τυχαία τελικά. Έψαχνα συνέχεια από πολύ μικρή να κάνω κάτι που να συνεισφέρω στον κόσμο που ονειρεύομαι.

Ήθελα να κάνω κάτι όμως που θα λύνει τα προβλήματα που έχουμε ως ανθρωπότητα από τη ρίζα.

Επειδή δεν είμαι μαμά, η πρώτη μου σκέψη είναι ότι ωραία, για να μην υπάρχει τίποτα, δεν χρειάζεται τίποτα. Οι γονείς τα έχουν όλα λυμένα.

Κάναμε όμως μια έρευνα και δυστυχώς δεν ήταν αυτή η απάντηση. Οπότε όλο το Project ξεκίνησε με αυτή τη συνειδητοποίηση του απίστευτα σημαντικού ρόλου. Οι γονείς είναι πολύ σημαντικοί, παράλληλα όμως, πρέπει να έρθει μια κοινωνία γύρω τους και να τους κρατήσει από το χέρι, να τους πει ότι είναι αρκετοί, να τους στηρίξει. Δεν μπορεί απλά να ζητάμε από τους γονείς και να τους θυμόμαστε μόνο όταν συμβαίνουν πολύ άσχημα πράγματα για να τους κρίνουμε. Πρέπει να είμαστε εκεί, να τους στηρίξουμε, πριν φτάσουν σε αυτό το σημείο.

Οπότε έτσι ξεκίνησε.

Το κομμάτι της επένδυσης ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και όχι μόνο το θέμα των χρημάτων. Για μένα το πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η συνεργασία με την Εριέττα, για το ποια είναι ως άνθρωπος και τι πρεσβεύει.

Οπότε θεωρώ ότι το Project έτσι θα μπορέσει να ανοίξει ακόμα περισσότερο τα φτερά του, γιατί πηγαίναμε πάρα πολύ καλά. Αλλά εννοείται και μια χρηματική, ενίσχυση βοηθάει να κάνεις περισσότερα πράγματα.

Το βασικό επόμενο βήμα είναι να αλλάξει η πλατφόρμα. Επίσης, θα φτιαχτεί το επόμενο εξάμηνο μια εφαρμογή, γιατί θέλουμε πάρα πολύ να κάνουμε και περιεχόμενο για το εξωτερικό.

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το εξωτερικό;

Θα βγει στα αγγλικά το περιεχόμενο της πλατφόρμας και θέλουμε να συνεργαστούμε με επαγγελματίες του εξωτερικού. Ανάλογα τη χώρα που θα στοχεύουμε κάθε φορά, θέλουμε να έχουμε επαγγελματίες, που κάποιος από τη συγκεκριμένη χώρα θα μπορεί να τους επισκεφθεί. Οπότε, θέλουμε να βγάλουμε το περιεχόμενο σε διαφορετικές γλώσσες, ξεκινώντας από τα αγγλικά, στοχεύοντας σε συγκεκριμένες χώρες και να το εξελίσσουμε σταδιακά.

- Υπάρχει κάποιο πλάνο για άλλη επένδυση, είστε σε επαφή και με άλλους επενδυτές;

Όχι, όχι. Και ήμουν και πάρα πολύ επιφυλακτική από την αρχή. Δηλαδή αν δεν ήταν η Εριέττα... Δεν. Είχαμε μιλήσει με διάφορους ανθρώπους, αλλά η Εριέττα ήταν ταίριασμα.

Αυτά τα χρήματα χρειαζόμασταν. Έχουμε την Εριέττα ως συνεργάτη, οπότε σε αυτή τη φάση προχωράμε και ο οργανισμός βγάζει χρήματα ούτως ή άλλως από μόνος του. Εμένα αυτό είναι το όραμά μου και το όνειρό μου. Αυτή η επιχείρηση να είναι βιώσιμη και να μην χρειάζεται να παίρνει επενδύσεις. Να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται από τα κέρδη που έχει.

- Θα έχει και πιο ενεργό ρόλο;

Ιδανικά ναι. Γενικά είναι πολύ ενθουσιασμένη. Είναι κάτι που το πιστεύει πολύ ως μαμά και θεωρώ ότι θα έχει. Η ομάδα της είναι εξαιρετική, με έχουν στηρίξει πάρα πολύ σε ό,τι έχω χρειαστεί. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καταλληλότερους συνεργάτες. Είναι το ιδανικό. Η κοινωνική της δράση ήταν πολύ βασική για μένα.

Δεν έκανα το Project για να κάνω μια επιχείρηση, να βγάλω λεφτά και να το πουλήσω σε πέντε χρόνια.

Ο βασικός λόγος που επέλεξα την Εριέττα και το Latsco Family Office είναι ότι είναι long-term investors. Δηλαδή θέλουν να είναι δίπλα μας και να μην αλλοιωθεί το όραμά μας και αν κάποια στιγμή θέλουν να πουλήσουν το ποσοστό τους να δοθεί σε εταιρείες οι οποίες έχουν την ίδια φιλοσοφία με εμάς, δεν βλάπτουν το περιβάλλον, τα ζώα, τον άνθρωπο.

- Ποιες είναι οι πηγές εσόδων του Project Parenting;

Είμαστε B2C και B2B, οπότε το ένα κομμάτι είναι το συνδρομητικό. Κάποιος δηλαδή για να αποκτήσει πρόσβαση σε όλο το υλικό, σε όλα τα webinars πληρώνει μια συνδρομή, που είναι μηνιαία, τρίμηνη και ετήσια.

Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι τρέχουμε συνεργασίες με εταιρείες, με τα τμήματα HR, όπου κάνουμε Σχόλες Γονέων, εξατομικευμένα για τους γονείς εργαζομένους. Έχουμε και ένα βραβευμένο από τα HR Awards.

Επίσης, κάνουμε one-off συνεργασίες. Οι εταιρείες αγοράζουν συνδρομές, οπότε έχουμε και πιο μικρής εμβέλειας δράσεις. Στο δεύτερο κομμάτι με τις εταιρείες υπάρχει συνεργασία και με τα τμήματα marketing. Αναδεικνύουμε, δηλαδή, προϊόντα που έχουν μέσα από περιεχόμενο που θα κάναμε ούτως ή άλλως. Και αυτό παρέχεται δωρεάν για το κοινό, δεν μπαίνει στο συνδρομητικό.

Οπότε αυτές είναι οι τρεις βασικές πηγές εσόδων αυτή τη στιγμή για την επιχείρηση.

- Οι οποίες αποφέρουν ικανοποιητικά;

Ναι, ναι, πάει πάρα πολύ καλά και θέλουμε να πάει καλύτερα. Μεγαλώνουμε, έχουμε συνεργαστεί με πάνω από 100 εταιρείες τον τελευταίο ένα χρόνο.

Η επιχείρηση το 2024 ήταν κερδοφόρα.

Οι συνδρομές επίσης πάνε καλά. Τώρα το έχουμε λίγο σταματήσει γιατί περιμένουμε να βγει καινούργια πλατφόρμα.

- Η διαφήμιση της πλατφόρμας γίνεται μόνο μέσω social media;

Ναι, εκεί κάνουμε διαφημίσεις και δίνουμε χρήματα, η τηλεόραση είναι πάρα πολύ ακριβή και με τέτοια ποσά στα social media έχεις άλλο αντίκτυπο.
Έχουμε κάνει εμφανίσεις σε εκπομπές στην τηλεόραση, όπου πάμε με το περιεχόμενο που έχουμε και κάνουμε πολλές συνεργασίες.

- Υπάρχει κάποια συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ή κάποια συζήτηση;

Όχι, δεν υπάρχει. Θα ήταν πολύ ωραία, αλλά προς το παρόν όχι. Έχει υπάρξει σαν ιδέα, αλλά πρακτικά δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει γίνει κάτι από καμία από δυο πλευρές. Κάνουμε πολλά πράγματα αλλά είμαστε μια μικρή ομάδα και κάπως μετράμε λίγο τις δυνάμεις τι μπορούμε να τρέξουμε και τι δεν μπορούμε. Θα γίνει και αυτό, θεωρώ. Θα ήταν σημαντικό το κράτος να το παρέχει αυτό σαν εκπαίδευση.

- Με ποιον τρόπο μετράτε τον αντίκτυπο που έχει η εταιρεία και την αποτελεσματικότητα των δράσεών σας;

Ανάλογα τη δράση είναι διαφορετικό. Δηλαδή έχουμε feedback σε κάθε συνέδριο. Κάνουμε έρευνες εσωτερικά στα μέλη μας. Ο στόχος μας ήταν φέτος να αλληλεπιδράσουμε με 50.000 ανθρώπους στις live δράσεις μας. Τώρα είμαστε κοντά στις 40.000 και σε κάθε συνέδριο έχουμε στόχο συμμετεχόντων.

Παίρνουμε πολύ feedback από τις δράσεις μας και αυτό που λέω συνεχώς στην ομάδα μου είναι ότι το ερώτημα δεν είναι τι θέλουμε εμείς να κάνουμε και να προσφέρουμε. Το ερώτημα είναι τι θέλουν οι γονείς. Αυτό βασικά είναι το μόνο ερώτημα. Τι χρειάζονται οι γονείς. Και οι δράσεις μας πρέπει να απαντάνε σε αυτό. Πώς θα στηρίξουμε αυτό που χρειάζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider